Мека зима в Европа прогнозира Световната метеорологична организация (СМО), която

...
Мека зима в Европа прогнозира Световната метеорологична организация (СМО), която
Коментари Харесай

Чака ни мека зима, прогнозират световните метеоролози

Мека зима в Европа предвижда Световната метеорологична организация ( СМО ), която заяви за завръщането на феномена Ла Ниня, съобщи Българска телеграфна агенция. Според данните на организацията студеното тихоокеанско течение за втора поредна година ще оказва въздействие върху климата на планетата.

Очаква се феноменът Ла Ниня да продължи до началото на 2022 година и съгласно прогнозните модели да бъде по-слаб, в сравнение с през 2021 година Въпреки охлаждащия резултат на Ла Ниня междинните температури тази година са над дълготрайните междинни стойности в доста елементи на света. Това се дължи на рекордното количество парникови газове в атмосферата, отбелязва СМО.

В по-голямата част от Европа се чака мека зима. Североизточна Азия и Арктика, както и източната част на Северна Америка също се чака да бъдат по-топли, а североизточната част на Северна Америка, Австралия, Югоизточна Азия и Индийския субконтинент - по по-хладни от нормалното.

Заради Ла Ниня 2021 година няма да бъде най-горещата година, а една от 10-те най-топли, в съпоставяне със междинната стойност от 1850 до 1900 година Най-горещата година беше 2016 година

Феноменът Ла Ниня разказва изключително високи разлики в атмосферното налягане в региона на Тихия океан сред Южна Америка и Индонезия. В резултат на това топла повърхностна вода се изтласква към Югоизточна Азия, а по-студена вода се изкачва нагоре от дълбините. Вследствие се следи засилена атмосферна циркулация на по-студен въздух, който доближава и до Атлантическия океан. Това оказва въздействие върху преваляванията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР