Мека – Джеда, Саудитска Арабия - „Лабайк Аллах, хумма лабайк...Инн

...
Мека – Джеда, Саудитска Арабия - „Лабайк Аллах, хумма лабайк...Инн
Коментари Харесай

Поклонението, което даде урок на Саудитска Арабия

Мека – Джеда, Саудитска Арабия - „ Лабайк Аллах, хумма лабайк...Инн ал хамда, уан нимата… “ Стотици хиляди гласове огласят свещените места по пътя за Ал Масджид ал Харам – джамията, в която поклонниците обикалят седем пъти най-свещеното място на исляма, Кааба. С тези думи те известяват алегорично Бога, че идват и се отдават на неговата благосклонност.

Докато рейсовете с публицисти и публични лица минават около множеството, може да се види въпреки и частично мащабът на човешкия поток. Стотици хиляди, а като цяло над два милиона поклонници от 180 страни, идват за хадж и умра – по-малкият вид на поклонение, който може да се прави в месеците отвън хадж.

ВИЖТЕ ХИЛЯДИТЕ ПОКЛОНИЦИ И ХОРАТА, ПРИЗВАНИ ДА ГИ ПАЗЯТ, В СНИМКИТЕ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ

Общо през годината идват над седем милиона души, по данни на саудитските управляващи, а единствено за хадж тази година са 2,2 милиона. Поклонниците минават през другите свещени места, преди да дойдат под стените на Кааба, с цел да отдадат своята респект и да потърсят отговори на въпросите си. От Медина, на четири часа път от Мека, където се намира втората най-свещена джамия – Ал Масджид ал Набуи (Джамията на Пророка), до Мека, те минават пешком през Муздалифа, Мина, Арафат, като през тези дни се отдават на молебствия и уединение.

Навсякъде в близост могат да бъдат видени хора в ихрам – специфичното поклонническо облекло, което е формирано от две обособени памучни елементи като наметки. Единственото шито нещо, което поклонникът може да постави върху себе си, е специфичният колан, който придържа наметките. Обувки не са позволени, с изключение на сандали, чехли или да си необут. Бельото също не е разрешено, с изключение на при медицински аргументи. Под жаркото слънце на Мека, където градусите не падат под 44 от самото начало, това голямо човешко голям брой е обединено от концепцията за поклонение и се движи като един общ организъм напред, без значение от езиците или националността.

Китайци, индонезийци, африканци, европейци, американци – целият свят се е събрал в Мека, с цел да взе участие в това религиозно събитие. От 1941, когато е била годината с може би минимум поклонници – едвам 24 000 – всяка година, без значение от политическата конюнктура, милиони посещават Саудитска Арабия.

„ Саудитска Арабия посреща света “

Под този девиз тази година, управляващите в кралството посрещат всички по време на хадж – и публицисти, и публични лица, и поклонници. Създадена е специфична стратегия за промотиране на хадж, която включва онлайн платформа за шерване на фотоси, публикации и видео, сходна на Instagram, с която потребителите се окуражават да споделят прекарванията си по време на поклонението.

За няколкото дни по време на кулминационната точка на хадж – от 31 август до 4 септември – платформата е посетена от над 1 милион души. Местни медии, като Arab News, пък пуснаха свои приложения за мобилни телефони, с които могат да се наблюдават вести за хадж и да се прочете значимата информация.

2017 година беше оповестена от саудитските управляващи за една от най-успешните сезони на хадж. Само преди две години ситуацията е било друго: няколко стотин души са потърпевши при скупчване на хора, комплициране или суматоха, както и поради закани за сигурността. През последните години има паднали постройки, проблеми с превоза и даже експлоадиране на епидемии от локални грипове.

It's a once in a lifetime opportunity to go for Hajj. Especially when you're from Gaza. pic.twitter.com/CiSuf1qYCt
— Al Jazeera English (@AJEnglish) September 2, 2017
Но явно този път Саудитска Арабия се е поучила от грешките в предишното. Не е записана зараза или по-сериозни болести. Транспортирането на поклонниците също е минало без особени произшествия или забавяния. С изключение на три предотвратени офанзиви в Мека и Джеда преди началото на хадж, този сезон няма огромни терористични закани. Тази година е значима и по още една и значима причина: за първи път управляващите разрешават на непознати публицисти да отразят малко по малко хадж, а също и да посетят места с стеснен достъп като Центъра за интервенции по сигурността 911, военни обекти, контролните зали за наблюдаване.

Саудитска Арабия и Ирак възобновяват връзки в ущърб на Иран

Под наблюдението на „ принца-реформатор “, както стана прочут на Запад престолонаследникът Мохаммад бин Салман, акцията „ Саудитска Арабия посреща света “ цели кралството да се отвори за външните очи по време на този по този начин значим интервал от годината. Всъщност, с цел да го кажем по-директно – хадж е освен един от стълбовете на исляма, само че и на саудитската кралска власт, чиято отговорност да дава услуги на поклонниците в свещените места, е измежду главните действия, легитимиращи династията Ал Сауд. В този ред на мисли, допускането на чужденци и то публицисти до сърцето на страната, е един добър, въпреки и дребен към този момент, скок към смяна на живота в страната.

Тази година има 630 поклонници от България.

Отговорно за развиването на акцията е Министерството на културата и информацията. Служителите на министерство посрещат и настаняват публицисти, които в тази ситуация са над 300, достигащи до публика в 170 страни. Броят на публицистите не е за сметка на отпусканите за хадж визи – те са с държавни документи и не влизат през специфичните за хадж терминали на летището в Джеда.

По този метод няма отражение върху прецизната численост позволени до Мека и хадж поклонници. Този детайл е значим. На първо време, всяка страна има своя квота, която не разрешава свободно нахлуване на хора в свещените места. При ситуацията, че всеки ден 200 000 души посещават за молитва Кааба, сходни ограничения са значими. Квотите, обаче, провокират и проблеми, свързани с искащите да извършат поклонение. Така да вземем за пример, в някои индонезийски градове има записали се да пътуват за свещените места, които би трябвало да изчакат до 2050 година…Други, като семейство от Хавай, би трябвало да пропътува хиляди километри и да смени пет летища, с цел да доближи до Мека.

От България тази година има 630 поклонници по данни на саудитското посланичество в София. Главното мюфтийство обезпечава помощ с информацията за поклонението, както и организирането на групите, пътуващи за Мека и Медина. Цялото поклонничество продължава към месец, за което координацията е жизненоважна. За задачата, от мюфтийството издават всяка година брошури с информация, налични и онлайн. В тях са разказани стъпките, по които се обезпечават нужните документи, полетите и всичко нужно за багажа на поклонника.

А документите са изключително значими по време на хадж. Тази година близо 200 000 са върнати от управляващите в Саудитска Арабия поради опит да се влезе в свещените места незаконно. Конфискуваните транспортни средства за трафик на поклонници без документи, са близо 70 000. Бизнесът с този вид трафик е в разцвета си през последните няколко години, точно поради прецизните ограничения и квотите.

Високи технологии оказват помощ за обновяването на статистиките по време на хадж.

Да се дойде в Мека е единствено част от пътя. Трябва и място, където да се отседни. Докато се минава около множеството поклонници, могат да се видят хилядите остри бели върхове на издигнатите от провинциалните управляващи шатри в региона Мина. Тази част публично е квартал на Мека, само че от дълго време е наричана „ Поклоннически град “ и неслучайно: шатрите са разграничени от многочислени улици и булеварди. Има светофари, кръстовища, лечебни заведения, пожарни и полицейски сили, които са избрани особено за Мина. Тук поклонниците се провеждат и почиват по пътя си към свещените места в града.

Китайски технологии и саудитски командоси в неповторим център

По улиците могат да се видят стълбове, разпръскващи хладна водна пара, поради горещините. Около местата с изключително скупчване на хора, има големи климатици, разхлаждащи въздуха. Полицаи и доброволци раздават вода или пръскат хората с вода, с цел да не прегреят. Могат да бъдат видени и многочислените камери, наблюдаващи придвижването на хора 24 часа. С тяхна помощ се сформират и нужните за управляващите статистики.

За задачата, Главната дирекция по статистика употребява нови системи и високи технологии, с цел да обновява нужните данни по време на поклонението в Мека. 400 статистици работят в шест отдела в Мека и три помощни центрове в градовете Медина, Джеда и Таиф, които са в непрекъсната съгласуваност с централите на другите министерства в Рияд. Датски, американски и китайски компании обезпечават нужния програмен продукт и хардуер, което породи по-рано тази година терзания на правозащитни организации дали тази техника няма да се употребява и за други цели. Засега няма такива случаи, само че сигурно вниманието към мрежата от камери ще се ускорява занапред.

Данните от камерите се обновяват на всеки шест часа, а част от тях са налични онлайн през интерактивна карта на уеб страницата на Дирекцията по статистика. Системата предлага опция, чрез особено основан програмен продукт, да се събира на едно място информацията за всички регистрирани поклонници, тяхната страна на генезис, от кое летище са влезнали и с какво транспортно средство са минали границите на кралството.

Хадж в числа

1 752 000 поклонници са пристигнали в кралството за този сезон на хадж. От тях 940 000 са мъже, а 811 000 – дами. Саудитските поклонници са 600 000. За сигурността на всички тези хора, държавното управление на Саудитска Арабия разположи близо 100 000 души от силите за сигурност, 73 000 чиновници да упътват изгубили се поклонници и издаде над 1 милион карти на Мека и регионите на града.

Подобен брой хора изисква и сериозен превоз. За задачата, 35 938 рейсове и бусове бяха ситуирани в Мека за напредване на поклонниците. Всяка група е разграничена по страни, като според от брой им, се разпределят и нужните им рейсове. Така да вземем за пример, за индонезийците има повече, в сравнение с за сирийци или групи от Африка, поради квотата на Индонезия.

#Hajj pilgrims spent up to $6.7 billion in 2017 as religious tourism boosts coffers in #SaudiArabia https://t.co/n8qV02N93i pic.twitter.com/uVuOCfeDkp
— AFP news agency (@AFP) September 2, 2017
Освен рейсовете, сред свещените места в Мека има и настоящо метро. Според ръководителят на „ Обществен превоз “, не е имало съществени произшествия, макар натоварването на станциите. За задачите на тазгодишният сезон на хадж, линиите на метрото бяха удължени с 20 км., които включват девет станции, а всеки от влаковете е дълъг по 300 метра и транспортира по 3000 души. Максималният потенциал на метрото е да транспортира 72 000 души на всеки час във всяка посока.

Не по-малко предизвикателство съставлява обстановката със здравето както на локалните хора, по този начин и на стотиците хиляди поклонници, идващи извън. Всъщност, една от огромните рискове е експлоадирането на епидемии, както се е случвало преди години. Местните грипове и менингитът са измежду заболяванията, против които човек, пътуващ за Саудитска Арабия, би трябвало да направи авансово имунизация. Здравното министерство на кралството е подготвило 155 медицински центрове, 100 коли за спешна помощ и 25 лечебни заведения за потребностите на поклонниците и съгласно формалните данни, тази година няма избухнали епидемии.

На конференция в Мека за края на сезона хадж, здравният министър доктор Тауфик бин Фаузан ал Рабия показа, че сканираните за заболявания на влизане в страната пасажери са 1 714 000 души, а имунизираните са 1 520 000 или 88% от задграничните поклонници.

Русия, Съединени американски щати и Иран в борба за Сирийската пустиня

Убийството на една гражданска война и българската диря в Сирия

Представителят на Световната здравна организация, доктор Ибрахим ал Зайк, добави, че най-голямата заплаха тази година са били високите температури, провокирали обезводняване и опция за инфарктни положения. В лечебните заведения са осъществени 355 сърдечни катетеризации, 19 сърдечни интервенции, 72 бинокулярни интервенции и 1277 диализи. Общо 188 000 пациенти са посетили медицинските центрове по време на хадж.

Допълнително, за здравето на поклонниците и да се предотвратят проблеми като през 2015 година, здравното министерство започва специфична стратегия, наречена „ Спаси живот “. Тя включва раздаването на аптечки, даването на курсове за първа помощ с фокус върху диабета и сърдечните проблеми.

Над 64 000 сигнали получени от силите за сигурност по време на хадж.

Специалният Център за интервенции по сигурността 911 е обработил над 64 000 известия, отчети и сигнали по време на сезона за хадж, най-много свързани с филантропични проблеми. Както писахме по-рано, този център разполага с над 15 000 камери в Мека, Джеда и Таиф, предаващи онлайн в Контролната зала на центъра, а 5000 от тях са ситуирани единствено в свещените места, свързани с хадж.

В Контролната зала на центъра 720 чиновници обработват сигналите и дават отговор на шест езици: арабски, британски, френски, фарси, малай и урду. Всеки от сигналите се предава към други департаменти в границите на 30 секунди. Представителят на центъра, Абдулрахман ал Салех удостоверява, че имат непрекъсната връзка с други държавни организации, които наблюдават за вероятни проблеми по сигурността. Общи патрули могат да се видят на всички места из Мека, наблюдаващи трафика, пътищата от и за града, както и лагерите, административните здания и джамиите. След този сезон на хадж, в случай че управляващите решат, че работата на този Център за интервенции по сигурността е сполучлива, то сходни центрове ще бъдат отворени из цялата страна.

Ya Allah, give us all the opportunity to visit Your beautiful house.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР