Междусистемната газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен обект,

...
Междусистемната газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен обект,
Коментари Харесай

Радев: Газовата връзка с Гърция има силно регионално и геополитическо измерение

Междусистемната газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен обект, тя е обект със мощно районно и геополитическо измерение. Този обект е от значително значение освен за задълбочаване на стратегическото парньорство сред Гърция и България, само че има и голямо значение за реализиране на действителна диверсификация за доставката на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Както и за гарантиране на постоянното икономическо развиване в нашия район и за реализация на европейската политика за гарантиране на самостоятелност и сигурност в доставките на енергоносители.

Това сподели президентът Румен Радев по време на срещата със притежателя и управлението на строителната компания, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „ Авакс “ и управлението на плановата компания, възложител на градежа, „ Ай Си Джи Би “, представен от



В срещата вземат участие и служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

Радев увери, че България е подготвена за цялостно подпомагане за стартиране на плана в постоянна употреба допустимо най-бързо.

По-рано в петък от Министерството на районното развиване разпространиха фотоси на незавършени обекти по трасето. Снимките са направени по време на инспекцията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България в сряда, 10 август, от министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков и вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

Двамата посетиха Газоизмервателна станция Стара Загора, Кранов възел 6, ситуиран до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и Диспечерски център в село Стамболийски и откриха незавършени строително-монтажни действия. Това се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие.

При инспекцията на място транспортният министър Христо Алексиев съобщи: "Ние газ през днешния ден не открихме в интерконектора, открихме единствено неприключили строителни работи, само че вършим всичко допустимо в най-бързи и ускорени периоди всичко това да бъде реалност ".

Ден по-рано компанията, която развива плана за газовата връзка, излезе с остра позиция против изказванията на служебния кабинет, че планът не е подготвен. От ICGB обявиха, че всички съществени строителни действия са приключени и интерконекторът може да обезпечи съвсем напълно потреблението на България. Компанията приканва за дейното подпомагане на институциите.

Очаквайте детайлности!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР