Междусистемната газова връзка Гърция-България ще промени правилата на играта на

...
Междусистемната газова връзка Гърция-България ще промени правилата на играта на
Коментари Харесай

Интерконекторът Гърция-България променя правилата на играта на енергийния пазар

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще промени разпоредбите на играта на енергийния пазар, съобщи Йоргос Сатлас, изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на " Ай Си Джи Би " АД (ICGB AD), шеф и търговски оператор на газопровода, в изявление за АНА-МПА, представени от Tribune.
 
Сатлас разкри, че увеличението на потенциала на газопровода от 3 милиарда куб. м. годишно на 5 милиарда куб. м. годишно зависи от пазарните проби, един от които е плануван за втората половина на тази година, а " компанията работи по жизнерадостен проект в тази посока ".
 
Той означи изгодите, които IGB ще извлече от завършването и употребата на плаващото оборудване за предпазване и регазификация (FSRU) в Александруполис, което също може да способства за увеличение на размера на доставките на газ.
 
Сатлас акцентира, че ICGB е отворена към вероятността за превозване на водород по тръбопровода, само че детайлности могат да бъдат предоставени единствено след деликатен и изчерпателен разбор.
 
" От стартирането му в употреба на 1 октомври 2022 година до момента по интерконектора са превозени над 1 милиарда куб. м., което го трансформира в източник номер едно за импорт на природен газ в България. Понастоящем газопроводът покрива съвсем 50% от потребностите на вътрешното ползване на страната и в същото време дава опция за транспорт на природен газ до други страни в района, в това число Молдова и Украйна, поради огромната му синергия с Трансбалканския газопровод ", съобщи Сатлас.
 
" Това е скъпа поддръжка и още една основна стъпка, която демонстрира, че една по-добре обвързвана и по-обединена Европа може да бъде по-силна от разрушителните сили и експанзията ", добави той.
 
По думите му междусистемната газова връзка се смята за изменяща разпоредбите на играта, защото дава отговор на условията за диверсификация на енергийните източници, като обезпечава различен маршрут за доставка на природен газ за България и други страни от Югоизточна Европа.
 
" По създание газопроводът разрешава на тези страни да понижат зависимостта си от един снабдител на газ и да диверсифицират енергийните си източници ", уточни Салас и акцентира:
" Най-голямата изгода за IGB е, че терминалът Александруполис може да способства за увеличение на доставките на газ за нашия газопровод. Полученият на терминала полутечен природен газ може да бъде регазифициран и превозен през IGB, осигурявайки спомагателен източник на природен газ за България и евентуално за други страни, свързани с интерконектора ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР