Междусистемната газова връзка Гърция-България ще допринесе за гарантирането сигурността на

...
Междусистемната газова връзка Гърция-България ще допринесе за гарантирането сигурността на
Коментари Харесай

Премиерът Гълъб Донев: Осигурихме навременното завършване на интерконектора Гърция-България, който ще гарантира енергийната ни сигурност и газови доставки на достъпни цени

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще способства за гарантирането сигурността на доставките на природен газ и то на налични цени, както за българските жители, по този начин и за нашите европейски сътрудници. Интерконекторът ще изиграе своята роля в постигането на главните цели на енергийната политика на Европейския съюз. Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев при откриването на церемонията във връзка формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България.
 
Премиерът Донев посочи напъните на служебното държавно управление за компенсиране на насъбраните от предходния интервал закъснения в реализацията на този извънредно значим план с оглед навременното му довеждане докрай. Министър-председателят уточни смисъла на двустранната политическа воля сред България и Гърция планът да бъде финализиран. " Общите ни старания се оказаха сполучливи – от през днешния ден Междусистемната газова връзка Гърция-България работи ", добави Донев. Премиерът уточни още, че газовата връзка е освен съглашение за комерсиално съдействие, само че и доказателство за отговорност и взаимност, които се простират и отвън непосредственото ни съседство.
 
Министър-председателят означи, че новият газопровод има задоволителен потенциал за облекчаване на цялото вътрешно ползване. Същевременно интерконекторът ще обезпечи диверсификацията на източниците, както и на маршрутите за доставка на природен газ за България, което е от основно значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната. По думите на премиера Донев съществуването на интерконектора прави страната ни по-малко уязвима и по този метод усъвършенства преговорната ни позиция. Ето за какво, съгласно премиера, изключително при сегашните условия, интерконекторът е от значително значение за България, надхвърляйки съответните стопански изгоди от действието му като комерсиално дружество.
 
Министър-председателят Гълъб Донев подчертава върху провокациите, свързани с внезапно покачващите се цени на силата, които засягат отрицателно нашия район, Европейския съюз и доста други елементи на света. Тази сложна обстановка е влошена в допълнение от продължаващия боен спор сред Русия и Украйна. Според премиера, умишленото спиране на газопроводите в Балтийско море преди няколко дни прибавя още едно предизвестие, че сигурността на доставките на природен газ за Европа може ненадейно да бъде компрометирана.
 
 Церемонията във връзка формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България Церемонията във връзка формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България Източник: Пресцентър на Министерски съвет
В рамките на приветствието си министър председателят Гълъб Донев уточни огромния капацитет на интерконектора, който ще обезпечи диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ освен за България, само че и ще разреши преноса на природен газ от Гърция към Румъния, Молдова, Украйна и към Централна Европа. Интерконекторът ще бъде и в цялостен синхрон с терминала за полутечен природен газ край Александруполис. Той ще служи като връзка с Южния газов кулоар и ще обезпечи различни доставки на газ от Каспийския район.
 
В тази връзка министър-председателят приветства Меморандума за съгласие сред Европейски Съюз и Азербайджан за стратегическо партньорство в региона на енергетиката и опцията за увеличение на доставките на природен газ от Азербайджан. Донев посочи, че това ще способства за задачите на диверсификацията в Плана REPowerEU и ще помогне на Европа да постави завършек на свръхзависимостта си от един снабдител. Министър-председателят открои и отличното взаимоотношение на интерконектора с други огромни енергийни планове като Трансадриатическия газопровод (ТАП) и Трансананадолския газопровод (ТАНАП). Терминалите за полутечен природен газ в Турция също способстват за сигурността на доставките на природен газ за района. " Интерконекторът ще изиграе своята роля в постигането на главните цели на енергийната политика на Европейския съюз ", означи в умозаключение министър председателят Гълъб Донев.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР