Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство прие решение

...
Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство прие решение
Коментари Харесай

Българското читалище влезе в регистъра на ЮНЕСКО на добрите практики

Междуправителственият комитет за запазване на нематериалното културно завещание одобри решение в Регистъра на положителните практики да бъде вписана институцията на националните читалища в България, заяви Министерството на културата.

Така тази неповторима българска институция получава и своето справедливо интернационално самопризнание, разяснява ведомството. Досието по номинацията е с главен създател доктор Силва Хачерян.

ЮНЕСКО осведоми, че читалищата като центрове на културните общности стартират съществуването си от 1856 година, а активността им за последно е контролирана със закон от 1996 година В претекстовете на международната организация се показва още, че те са отмерено разпределени по цялата територия на България, основават се от самите общности и са отворени за всички, без значение от възрастта, пола, политическите и религиозните възгледи.
Министерството на културата напомня, че преди ден мартеницата бе вписана в Представителния лист на детайлите на нематериалното културно завещание на човечеството. Нейната кандидатура е показана взаимно от България, Румъния, Молдова и Македония. От българска страна над досието са работили проф. Албена Георгиева и Милена Любенова от ИЕФЕМ при Българска академия на науките.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Култура (4702)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР