Международното правосъдие е призовано да се произнесе по спора между

...
Международното правосъдие е призовано да се произнесе по спора между
Коментари Харесай

Делото Иран-САЩ в Международния съд: какво може да очакваме?

Международното правораздаване е призовано да се произнесе по разногласието сред Иран и Съединени американски щати, в миг, когато Техеран се пробва да постави завършек на възобновяване на американските наказания. Ислямската република стартира процедура в Международния съд в Хага, основния правосъден орган на Организация на обединените нации, а съвещанията стартират през днешния ден, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс Прес.

За какво става въпрос?

В нова правосъдна борба, противопоставяща Техеран и Вашингтон пред Международния съд, Иран се пробва да блокира американските наказания, възобновени от Доналд Тръмп. Американският президент разгласи през май отдръпването на страната си от интернационалното нуклеарно съглашение, подписано през 2015 година сред Иран и великите сили. Споразумението, в което Техеран даде обещание в никакъв случай да не се стреми да придобие нуклеарно оръжие, беше несъмнено като извънредно от Доналд Тръмп, който избра да възвърне суровите едностранни наказания.

Иран упреква Съединени американски щати, че слагат неговата стопанска система " под блокада ". Ислямската република желае от Международния съд да подреди на Вашингтон да спре краткотрайно ограниченията, до момента в който съдиите се произнесат всъщност по делото.

Законна ли е самодейността на Техеран?

Случаят съдържа два детайла, твърди Ерик Де Брабандер, учител по " Уреждане на интернационалните разногласия " в Университета в Лайден. Първо , " Иран в действителност счита, че възобновяване на глобите е нарушаване на интернационалното право ". Второ , " от политическа позиция, Иран има поддръжката на редица европейски страни по въпроса за глобите ", добави Де Брабандер.

Представителите на Иран първо би трябвало да убедят Международния съд, че делото е от компетентността на 15-те непрекъснати съдии, основани в Двореца на Мира. Техеран основава причините си на малко прочут контракт сред Иран и Съединени американски щати, подписан през 1955 година Това съглашение планува " другарски връзки " сред двете страни, като в същото време предизвиква търговията и вложенията. Въпреки този текст, след 1980 година Иран и Съединени американски щати не поддържат дипломатически връзки.

Какви ще са причините на Вашингтон?

Според Ерик Де Брандер Съединени американски щати ще пледират, че Международният съд " няма (необходимата) пълномощия ". Представителите на Вашингтон могат са се базират на два аргумента. Единият е, че договорът от 1955 година към този момент не е в действие, защото става дума за " контракт за другарство " сред две страни, които от близо 40 години са съперници. Другият е, че разногласието " не е за контракта, а, несъмнено, за глобите и за хипотетичната терористична активност на Иран ", изясни Де Брабандер. " Вашингтон сигурно ще твърди, че разногласието е за нещо доста по-широко от един контракт ", да вземем за пример нуклеарните упоритости на Техеран. Освен това, в съглашението от 1955 година има уговорка, която разрешава на страните да вземат " всички ограничения, ориентирани към отбрана на главните ползи в региона на сигурността ".

Може ли Иран да завоюва?

" Мисля, че е доста евентуално Международният съд да реши да прегледа случая въз основа на контракта от 1955 година ", уточни Ерик Де Брабандер пред Агенция Франс Прес. По-трудно обаче е да се откри дали делото ще е сполучливо всъщност - с други думи да се дефинира дали Съединени американски щати са спазили правни отговорности или не. 

" Обхватът на контракта от 1955 година е релативно стеснен ", счита Де Брабандер. " Международният съд може просто да се произнесе дали Съединени американски щати са нарушили отговорностите си по съответния контракт ". Следователно съдиите от Международния съд нямат право да вземат решение по това, което е считано за по-широк спор сред двете страни.

Резултатът от делото, който евентуално ще стане прочут едвам след няколко години, " е доста сложен за прогнозиране ", заключи професор Де Брабандер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР