Международно журналистическо разследване осветлява случай с прострелян на българо-турската граница

...
Международно журналистическо разследване осветлява случай с прострелян на българо-турската граница
Коментари Харесай

Въпросът в случая с ранения бежанец на границата: Къде е оръжието? Мария Черешева пред Свободна Европа

Международно журналистическо следствие осветлява случай с прострелян на българо-турската граница емигрант. Министерство на вътрешните работи и прокуратурата удостоверяват случая, само че отхвърлят изстрелът да е създаван от български граничари. А потърпевшият твърди тъкмо това. Журналистката Мария Черешева споделя тази история.

Свидетелствата за нечовешки практики по отношение на бежанците - тормоз, пердах, непозволено връщане - освен на българската, само че и на други граници в Европа, са толкоз доста, че не могат да бъдат пренебрегнати. Това сподели в Студио България на Свободна Европа журналистката Мария Черешева.

Тя взе участие от българска страна в интернационалното, което осветли случая с простреляния на 3 октомври 19-годишен сириец Абдуллах на българо-турската граница. Той стартира да се разплита с помощта на видео, снимано с телефон и предоставено на проверяващите публицисти.

Инцидентът се случва по ярко. На фрагментите се вижда се протест и неодобрение на хора, намиращи се от турската страна. Те хвърлят предмети, камъни, по посока на българската територия. Чува се изстрел и един от бежанците пада ранен.

От стрелбата да идва от българска страна. И Абдуллах, и други очевидци настояват противоположното. Мария Черешева споделя, че видеото е предоставено за експертен разбор и заключението е, че изстрелът идва от българска територия.

В противоположната версия, поддържана от управляващите, един огромен въпрос остава без отговор. Задава го и юрист Стоян Мадин: " При състояние, че на място е имало и турски управляващи, и български управляващи, измежду бял ден, и всичко се вижда – огромният въпрос е къде е оръжието ? "

В журналистическото следствие са включени и други фрагменти, предоставени от мигранти, свидетелстващи за принуждение на българо-турската граница. Потокът от бежанци е огромен - около войната в Украйна тематиката се подценява, само че ситуацията в Сирия и Афганистан не се е подобрявало, споделя Черешева.

" Маршрутът Турция – България – Сърбия е основен, откакто Гърция с доста сериозна мощ и още веднъж много нечовешки практики понижи човешкия поток през своя територия. Така че сега горещата точка е България ", добавя тя.

" Ще продължим да демонстрираме по какъв начин се ръководи миграционният развой, по какъв начин се отблъскват хора нелегално ", споделя журналистката. Впечатлението ѝ от работата по следствието досега е, че европейските институции и страни са склонни да си затварят очите за неприемливи практики по границите на Европа, " единствено и единствено в техните страни да не идват тези хора ".

Можете да слушате.

Ето цялостния текст на изявлението:

-В началото да кажем кои са другите сътрудници, които участваха в разследвано.

-В следствието участваха много огромни европейски медии, измежду които са Шпигел (Германия), Скай нюз , Таймс (Великобритания) и организацията Лайтхаус рипортс (Lighthouse reports), в която работят разнообразни проверяващи публицисти и си сътрудничат, с цел да могат да работят по тематики, които са с интернационално значение. Също по този начин Монд (Франция).

-Видяхме доскоро фрагменти от това, което сте разкрили като протичащо се на границата. В случая приказваме за пукотевица. Кое остана неразказаното и това, което не видяхме в репортажа?
Получаваме доста сигнали за принуждение по границата. За хора, които са връщани непозволено, бити, събличани. И тръгнахме по тези следи.Мария Черешева
-Много са неразказаните истории от българската граница. Нормално, тя е обгърната в мъгла, до момента в който понякога не чуем за някой драматичен случай. В множеството случаи, за жалост, в последно време те са свързани с гранични служители на реда. Знаем добре –, други в произшествия навътре в страната. Получаваме обаче от месеци доста сигнали за принуждение по границата. За хора, които са връщани непозволено, бити, събличани. И тръгнахме по тези следи. Интервюирайки доста хора, които са били на територията на България, не им е предоставена опция да подадат молба за протекция и са били върнати в Турция .

Тръгвайки по тези следи се натъкнахме на видео, в което се вижда напрежение на границата. Група сирийци, както те се разпознават, също така приказват на арабски език, тъй че са сирийци съгласно нас, викат и се бунтуват против нещо, след което следва изстрел и едно от момчетата пада ранено.

Успяхме да намерим въпросния човек и да го интервюираме. Тогава той към момента беше в Турция, само че към този момент се е върнал в Сирия . Преживял е няколко интервенции. Той твърди, че е бил прострелян от българската гранична полиция.

-Тук има един доста тъничък миг, обвързван с това, че ние имаме извършител на границата и надлежно се чака българските управляващи да подхващат някакви дейности. Част от тях допускам включват и потребление на оръжие в избрани случаи. Докъде е явен този проблем?

-Тръгвайки по следите на този проблем открихме, че множеството обстановки не са черно-бели, за жалост. Много би било елементарно да имаме черно-бели обстановки, само че и този път нямаме. Има напрежение – тези момчета викат, хвърлят предмети, в това число камъни, по българска територия. Въпросният Абдуллах , който ние интервюирахме – той е на 19 години от град Идлиб, твърди, че те са се разбунтували, тъй като българската полиция е тормозила девойки от групата, претърсвайки ги, което е доста внимателно за тяхната вяра. Те са били смутени и са реагирали. Това са неговите думи. В последващо видео, което открихме, в действителност можем да забележим, че има сходен вид протест, мятане на предмети.

От " Гранична полиция " потвърдиха за случая. Ние изпратихме и видеото на Министерството на вътрешните работи (МВР) да го видят. Те от своя страна ни изпратиха фрагменти, които демонстрират, че кабинката на Министерство на вътрешните работи, която се намира на оградата на границата, е била потрошена. Една от колите е била потрошена и се твърди от една фотография на служител на реда с рана на главата, че той е бил ударен. Но те отхвърлят, че стрелбата е пристигнала от българска страна. [Казват, че] въобще не знаят за пукотевица. Но от видеата, с които ние разполагаме, е много ясно, че стрелбата идва оттова.

Освен това изпратихме видео и звуковия материал на самостоятелен специалист, който направи forensic [криминалистичен] разбор, който удостовери, че патронът идва оттова. После пък намерихме още един свидетел на случая, който не се намира сега дружно с въпросното момче, който удостовери същите думи – че девойки са били унизени и че пристигналото подкрепление е произвело изстрела по това момче. Така че това са обстоятелствата, които имаме досега.

Министерство на вътрешните работи е образувало инспекция дружно с турските управляващи и не е открило доказателства за този изстрел. Но може би въпреки всичко излизането нескрито на тези материали ще предизвика малко по-задълбочена работа.

-Каква е ролята на българските гранични служители на реда? Какво вършат те на границата? Защото още след случая в Бургас, при който починаха двама служители на реда, служебният министър на вътрешните работи сподели, че и служители на реда вземат участие в тези схеми. Какво съумя да видиш ти?

-Специално за българските гранични служители на реда не мога да кажа. В диалозите си с непознати жители от другите страни, те споделят, че работят с каналджии, че в тези схеми са забъркани и български служители на реда. Но аз не мога да приказвам изрично, защото нямаме доказателства за това нещо. По-скоро, в това число и от турска страна, видях едни доста огромни групи от хора, които минават под носа на турските управляващи.

-Може ли да разкажеш по какъв начин се случва това нещо. Какви са наблюденията ти?

-Точно където се случва случаят в действителност е една от точките, където има доста мощен поток от другата страна. В тази част на Турция на всички места има армейски поделения, само че въобще не се виждат патрули. От българска страна не е по този начин. Дори ти в случай че тръгнеш с автомобила си по границата толкоз във вътрешността, сигурно ще те спрат, ще те питат какво правиш там, ще те ревизират най-малко няколко пъти. От турска страна това не се случва.

-Тоест има някаква бездейност от страна на турските гранични управляващи?

-Това е моето усещане. Въпреки че двете страни настояват, че си сътрудничат съвършено. Просто в действителност има доста сериозен поток заради редица фактори, които ние подценяваме поради войната в Украйна. Но ситуацията в Сирия и Афганистан не се е подобрявало. Освен това в Турция има голям брой хора, които стоят към този момент прекалено много години, нямат кой знае какви благоприятни условия и търсят своите способи да изоставен.

-Правозащитните организации алармират за това, че във връзка с хората, които минават незаконно границата, се упражнява принуждение. Ти стигна ли до такива доказателства?

-Да, в това число във видеото имаме освен частта със стрелбата, която се надяваме, че ще има в допълнение изясняване, само че самият юноша е бил закаран от турските управляващи, те са викнали кола за спешна помощ, от болничното заведение имаме здравно и всичко останало. Просто огромният въпрос е от кое място идва патронът? И в действителност, както и юрист Стоян Мадин , който разясняваше за нас, пита – в случай, че имало и турски управляващи, и български управляващи, измежду бял ден, и всичко се вижда – огромният въпрос е къде е оръжието?
Твърде доста са свидетелствата, че това се случва, с цел да го пренебрегваме по този метод.Мария Черешева
Във видеото сме присъединили и фрагменти, които ни бяха предоставени от [мигрантската] общественост, в които ясно се вижда, отново от другата страна на оградата, по какъв начин една арестувана група бива налагана на земята с палки, пръчки... Много е елементарно и да интервюираш хората, тези хора са извънредно доста. Аз не знам за какво никой в България не го прави това нещо. Те приказват намерено, демонстрират фотоси. В това видео се виждат [доказателствата] прекомерно ясно. Твърде доста са свидетелствата, че това се случва, с цел да го пренебрегваме по този метод.

-В това следствие е включен сериозен интернационален екип. С какви усещания подходиха непознатите сътрудници във връзка с това, което се случва в България?

-Това в действителност са експерти, които са привикнали да работят по сходен вид проблеми. Всъщност този консорциум от публицисти преди този момент е разкрил фрагменти за това по какъв начин европейската брегова защита отхвърля да помогне на потъващ транспортен съд в морето сред Либия и Италия . След това на няколко пъти е потвърдено брутално принуждение на територията на Гърция . Едно от тези следствия довежда до доста сериозен одитен отчет и оставка на някогашния шеф на Фронтекс , европейската гранична работа.

Така че за никого това не е изненада и това не е ориентирано по никакъв съответен метод към България. Между другото в материалите, които разгласяват сътрудниците, има данни и за Хърватия , и за Унгария , всичко това може да се прочете. Това не е таргетирана офанзива към нашата страна, просто следим какво се случва по европейските граници и този вид практики са повсеместни.

-Изчисти ли се механизмът на схемата, по която работи каналджийството? В смисъл, тя е ясна, въпросът е за това, което ти успяваш да докажеш в твоето следствие.

-Фокусът на този материал не е каналджийството, фокусът е по какъв начин се охраняват европейските граници. Много се надявам да имам опцията да работя по-активно по тематиката за каналджийството. Разбира се, тя е относително ясна, в това число и българските управляващи изнасят данни, които мога да потвърдя. Има хъбове най-много в Истанбул , откъдето хората биват извозвани, минават [границата], парите биват блокирани, до момента в който те съумеят да потвърдят, че са стигнали до мястото, където би трябвало да стигнат, след което не престават.
Маршрутът Турция – България – Сърбия е основен. Горещата точка е България.Мария Черешева
Аз от години се занимавам с тематиката миграция и съм проследявала сходен вид каналджийски схеми. В момента се обрисува, че [маршрутът] Турция – България – Сърбия е основен, откакто Гърция с доста сериозна мощ и още веднъж много нечовешки практики понижи човешкия поток [през своя територия]. Така че сега горещата точка е България.

-Това следствие ще има продължение, в този момент видяхме единствено първата част. На уеб страницата на Свободна Европа също има твой материал, следва да излезе още един. Може ли малко информация в задатък за това, което следва да забележим?

-Тъй като това продължение ще излезе във всички други медии, имаме процедура да не разкриваме доста данни, само че ще продължим да демонстрираме по какъв начин се ръководи миграционният развой, по какъв начин се отблъскват хора нелегално. Това е срещу интернационалните спогодби, които България е подписала – които страните сами са си определили и не съблюдават. Аз имам сериозното съмнение, че това се случва със знанието и бива толерирано от Европейския съюз , тъй като ползата е подобен, че ние би трябвало да пазим тази граница. Според мен европейските институции и страни са безусловно склонни да си затварят очите за неприемливи от закона неща, единствено и единствено в техните страни да не идват тези хора. Има огромно двуличие, в случай че би трябвало да сме почтени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР