Международният валутен фонд предоставя на Сърбия 627,6 милиона специални права

...
Международният валутен фонд предоставя на Сърбия 627,6 милиона специални права
Коментари Харесай

МВФ предоставя на Сърбия 890 милиона долара

Международният валутен фонд дава на Сърбия 627,6 милиона специфични права на тираж (СПТ), което се равнява на към 890,22 милиона $ или 759,71 милиона евро, съобщи подуправителят на Националната банка на Сърбия Ана Ивкович.

Тя показва, че това е забележителна сума, като се има поради, че квотата на Сърбия в МВФ е едвам 0,14%, оповестява РТС.
 Сърбия ще търси поддръжката на МВФ за повдигане на пенсии и заплати Сърбия ще търси поддръжката на МВФ за повдигане на пенсии и заплати
Сърбия ще потърси поддръжката на Международния валутен фонд (МВФ) за увеличение на пенсиите и заплатите в обществения бранш по време на...

Според нея през вчерашния ден МВФ е разпределил 95,8% от общото систематизиране на 650 милиарда $ СПТ, което беше утвърдено от Съвета на шефовете на Фонда за подкрепяне на ликвидността и битката на държавите-членки против пандемията и последствията от коронакризата.

" В края на юли генералният шеф на МВФ Кристалина Георгиева даде своето предложение за разпределение на специфични права на тираж в размер на цели 650 милиарда $, което е в действителност голяма сума. Решението беше признато от Съвета на шефовете на МВФ на 2 август, последвано от разпределението на 95,8% от СПТ от общата сума от 650 милиарда $ “, изясни Ивкович.

Тя означи, че МВФ също е дал ясни насоки, че задачата на тези разпределения е да се посрещнат дълготрайните потребности на запасите на всяка страна, да се построи доверие на потребителите и бизнеса в страни, където то не съществува, и да се ускори там, където съществува, както и да се поддържа възобновяване от последствията от пандемията, изключително в най-уязвимите страни.

Сърбия е сключила две нефинансови съглашения с МВФ през предходния интервал. Все още не е известно защо тя ще харчи тези средства.
 Сърбия контракти милиарден заем от МВФ Сърбия контракти милиарден заем от МВФ
Международният валутен фонд (МВФ) отпусна на Сърбия стендбай заем в размер на към един милиард евро. Той е първият от 2012 година...

" Това ще бъде обект на съглашение с водачите на изпълнителната власт в Сърбия, които демонстрираха, че знаят по какъв начин да управляват страната ", съобщи Ивкович.

Тя напомни, че валутните запаси на Сърбия възлизат на 14,58 милиарда евро в края на юли и че в този момент, както съобщи шефът на НБС Йоргованка Табакович при представянето на отчета за инфлацията, те са даже по-високи и са с 10% по-високи от преди рецесията.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР