Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е одобрил отпускането на

...
Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е одобрил отпускането на
Коментари Харесай

МВФ отпуска нова помощ за Египет от 2 млрд. долара

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че е одобрил отпущането на нов транш, от 2 милиарда $, на Египет след трета инспекция на програмата за промени на страната, съобщи Франс прес.

С новия транш предоставените на Кайро средства ще доближат 8,06 милиарда $. Те са част от необятен проект за оказване на Египет на финансова помощ от общо 12 милиарда $, огласен през ноември 2016 година, посочи основаната във Вашингтон финансова институция в малко официално съобщение след заседание на своя директорски съвет.

През май фондът заяви, че е постигнал единодушие за отпущането на новия транш, който трябваше да бъде утвърден от управителния съвет, съобщи Българска телеграфна агенция. Тогава фондът означи, че Египет стартира " да бере плодовете от своята амбициозна стратегия за стопански промени макар политическите компликации ".

Макар процесът да изисква жертви в кратковременен проект, промените бяха от основно значение за стабилизиране на стопанската система и полагане на основите на забележителен и резистентен напредък, който ще усъвършенства виталното ниво на всички египтяни, разяснява в оня миг Субир Лал, който отлавяваше задачата на МВФ в страната.

В подмяна на интернационалната помощ египетското държавно управление се ангажира да извърши фрапантни промени, като вкара нов налог добавена стойност (ДДС), понижи държавните дотации за енергетиката и либерализира през ноември разменния курс на египетската лира.

След протеста пред 2011 година, с който беше свален от власт президентът Хосни Мубарак, Египет затъна в тежка икономическа рецесия.

И в случай че МВФ предвижда растежът на брутният вътрешен артикул на страната през 2018 година да се усили на 5,2 %, от 4,2 % предходната година, то египетските жители към момента не са усетили позитивния резултат от този напредък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР