Международният валутен фонд (МВФ) разреши отпускането на още един транш

...
Международният валутен фонд (МВФ) разреши отпускането на още един транш
Коментари Харесай

МВФ разреши отпускането на още 900 млн. долара за Украйна

Международният валутен фонд (МВФ) позволи отпущането на още един транш от 900 млн. $ за Украйна, заяви организацията на 11 декември.


Траншът попада в обсега на Разширения механизъм на фонда (РМФ) - четиригодишно съглашение за финансиране, което ще разреши на Украйна да получи достъп до финансова помощ в размер на 15,6 милиарда $ на постоянни вноски. Изпълнителният съвет на МВФ отпусна средствата след утвърждението на втория обзор на съглашението, което беше утвърдено на равнище личен състав през ноември 2023 година

" Тъй като войната се удължава, тя продължава да натоварва обществените финанси на Украйна ", съобщи Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ, в изказване след разискването в Изпълнителния съвет.

" Навременните външни заплащания, както и непрекъснатите старания на вътрешния пазар са от основно значение за посрещане на финансовите потребности на Украйна и за опазване на макроикономическата и финансовата непоклатимост ", сподели ръководещ шеф на МВФ.

Георгиева се срещна с президента Володимир Зеленски в централата на МВФ във Вашингтон, окръг Колумбия, откакто Управителният съвет утвърди втория обзор на РМФ. Зеленски дойде във Вашингтон на 11 декември, преди срещата си с президента Джо Байдън на 12 декември.

Георгиева похвали президентът и други украински политици за положителното икономическо ръководство по време на войната.

" С по този начин нужната поддръжка от страна на интернационалната общественост Украйна съумя да приложи и поддържа мощни стопански политики ", сподели тя.

" Властите също по този начин не престават да показват уговорката на Украйна за справяне с жизненоважни проблеми, свързани с ръководството и корупцията ", зави Георгиева.

Средствата от РМФ имат за цел да обезпечат непоклатимост на Украйна в изискванията на разрушенията, породени от войната, да подкрепят следвоенното възобновяване на страната и да насърчат икономическия напредък, до момента в който Украйна напредва по пътя към участие в Европейски Съюз. Според прегледа на Управителния съвет стопанската система на Украйна е потвърдила своята резистентност макар дестабилизиращите последствия от продължителната война.

В изявлението си ръководещ шеф на МВФ уточни редица фискални цели за Киев, в това число ръководство на обществените вложения, отбягване на ограничения, които понижават данъчната основа, и подсилване на рамката за средносрочна бюджетна подготовка.

Решението на Управителния съвет от 11 декември разрешава на управляващите да получат неотложен достъп до финансиране в размер на 900 млн. $ в поддръжка на държавния бюджет./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР