Международният валутен фонд (МВФ) предупреди европейските правителства относно намесата им

...
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди европейските правителства относно намесата им
Коментари Харесай

Човещинка от МВФ: Нека хората да понесат тежестта от по-високите цени

Международният валутен фонд (МВФ) предизвести европейските държавни управления по отношение на намесата им с необятна финансова поддръжка във все по-усложняващата се енергийна рецесия в района, заяви Си Ен Би Си.

Според вашингтонската институция вместо това потребителите би трябвало да понесат тежестта на по-високите цени, с цел да се подтиква спестяването на сила и да се подкрепи преходът към " зелена " сила, добавя Българска телеграфна агенция.

МВФ акцентира в своя блог, че държавните управления би трябвало да се стремят да защитят най-уязвимите семейства с целева помощ,

само че отбелязва, че сегашните политики, целящи да предпазят всички консуматори от покачващите се цени, ще нанесат удар на европейските стопански системи (много от които към този момент са на ръба на рецесия) и ще попречат на енергийния преход.

" Правителствата не могат да предотвратят загубата на действителен народен приход поради шоковите условия в търговията. Те би трябвало да разрешат цялото нарастване на цените на горивата да се трансферира на крайните консуматори, с цел да насърчат икономисването на енергия и отхвърли от изкопаеми горива ", написа европейското поделение на МВФ.

Според Фонда сегашната помощна политика на множеството европейски държавни управления е краткосрочна мярка и ще им коства към 1,5 на 100 от брутния вътрешен артикул

(БВП) тази година, като също така ще продължи да надува търсенето, а оттова - и цените.

Пълното компенсиране на нарастването на разноските за живот за най-бедните 20 на 100 от семействата ще коства на държавните управления относително по-малко - приблизително 0,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт за цялата 2022 година, съгласно МВФ.

Ако се направи същото за най-бедните 40 на 100 от семействата, то това ще коства 0,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт, прибавя финансовата институция.

В документа се показва, че е " подходящо " държавните управления да поддържат някои бизнеси от първостепенно значение при краткосрочния скок на цените, да вземем за пример, в случай че Европа се сблъсква със прекъсване на газовите потоци от Русия.

Тъй като обаче се чака цените да останат по-високи няколко години, като цяло аргументът за поддръжка на бизнеса е слаб, прибавя МВФ.

Коментарите на МВФ идват, до момента в който европейските държавни управления интензивно търсят способи да понижат потреблението на електрическа енергия и зависимостта си от съветските газ и нефт.

Междувременно енергийните колоси не престават да жънат плодовете от по-високите цени, като

Би Пи (BP) оповести през днешния ден най-голямата си тримесечна облага от 14 години, напомня Си Ен Би Си.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през вчерашния ден разкритикува остро петролните и газови компании, които съгласно него очевидно се възползват от енергийната рецесия.

Само подсещаме, че тази организация от 2019 година се оглавява от българката Кристалина Георгиева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР