Международният валутен фонд (МВФ) - International Monetary Fund (IMF), е

...
Международният валутен фонд (МВФ) - International Monetary Fund (IMF), е
Коментари Харесай

Международният валутен фонд на длан

Международният валутен фонд (МВФ) - International Monetary Fund (IMF), е "заченат " през юли 1944-а на конференцията на Организация на обединените нации в американския град Бретън Удс. На нея са участвали представители на 44 страни и на Дания като наблюдаващ. Те са се постарали да изградят рамка за интернационално стопански съдействие, с цел да предотвратят повтаряне на валутната обезценка, съдействала за Великата меланхолия от 30-е години на предишния век. Основната задача на МВФ е била да обезпечи стабилността на интернационалната парична система - системата на валутни курсове и интернационалните разплащания, даваща опция на страните и на жителите им да споделят едни с други. Впоследствие организацията е натоварена да спомага за улеснението на интернационалния търговски продан, за реализиране на съответна претовареност и постоянен стопански напредък и за ограничение на бедността на планетата.

МВФ се ръководи от представители на своите 189 страни членки. Централата на организацията е във Вашингтон.

За да поддържа стабилността и да предотвратява рецесии в интернационалната парична система, Фондът управлява посредством официална надзорна система политиките на своите членове, както и развиването на националните, районните и световните стопански и финансови въпроси. МВФ дава препоръки на членуващите страни и показва тактики за усилване на икономическата непоклатимост, за намаление на зависимостта от стопански и финансови рецесии и за повишение на виталните стандарти. Екипът на организацията прави и периодически оценки на международните вероятности, на финансовите пазари, на обществените финанси и на външните позиции на най-големите стопански системи, както и поредност от районни разбори на икономическите условия.

МВФ емитира интернационалните запаси, познати като Специални права на тираж (СПТ) - Special Drawing Rights (SDRs), които могат да заместват формалните валутни запаси на страните членки. Към края на март 2019-а издадените СПТ са били 204 милиарда. СПТ съставляват валутна кошница от пет парични единици - щатски долари, евро, японски йени, английски лири стерлинги и китайски юани. Валутната стойност на СПТ се дефинира като се сумират доларовите оценки на включените във валутната кошница парични единици на база на пазарните курсове за деня. Организацията е един от най-големите публични притежатели на злато като значим актив от запасите.

Основната отговорност на МВФ е да отпуска заеми на страните членки със съществени действителни или евентуални проблеми на платежните салда.

МВФ се регистрира на държавните управления на членуващите в организацията страни. Той има директорски екип и 17 департамента, които реализират активността му.

На върха на управническата пирамида е Управителният ръб, който се състои от един шеф и по един различен гуверньор от всяка страна членка, по предписание - върховен чиновник на централна банка или на финансово министерство. Управителният ръб заседава един път годишно. Двадесет и четири от членовете му влизат в състава на Международната парична и финансова комисия (IMFC).

Оперативната активност на МВФ се реализира от Изпълнителен ръб. Той се оглавява от ръководещ шеф, подпомаган от четирима заместници и е формиран от 24 шефове - всеки, представляващ една страна или група от страни членки. Управляващият шеф се назначава от изпълнителния ръб за петгодишен мандат с право на възобновяване. Към средата на април 2019-а ръководещ шеф е Кристин Лагард.

Най-едрите длъжници на МВФ са били Аржентина, Украйна, Гърция и Египет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР