Международният валутен фонд е готов да мобилизира капацитет от 1

...
Международният валутен фонд е готов да мобилизира капацитет от 1
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: МВФ мобилизира 1 трлн. долара за борба с коронавируса

Международният валутен фонд е подготвен да активизира потенциал от 1 трлн. $ под формата на заеми за битка с икономическо влияние на пандемията от ковид, съобщи в понеделник ръководещият шеф на институцията Кристалина Георгиева.

В известие в блога си, оповестено на уеб страницата на МВФ, Георгиева съобщи, че световният заемодател е получил молби от към 20 спомагателни страни за финансиране стратегии и те ще бъдат прегледани през идващите дни. Тя не пожела да уточни съответни имена на страни.

" С разпространяването на ковид нуждата от съгласуван и синхронизиран световен фискален тласък се ускорява с всеки час ", уточни Георгиева.

Шефът на МВФ допусна, че може да са нужни координирани фискални дейности от мащаба на тези по време на финансовата рецесия през 2008 - 2009 година Тя показа, че единствено през 2009 година страните от Г-20 са разгърнали тласъци за към 2% от техния Брутният вътрешен продукт или към 900 млрд $ по днешни пари, " тъй че в този момент има доста повече работа за извършване “.

Тя също по този начин прикани за " координирани и синхронизирани фискални тласъци " от централните банки по света, като добави, че такива дейности са нужни, с цел да се " предотвратят дълготрайните стопански вреди ".

Кристалина Георгиева уточни, че държавните управления би трябвало да продължат да отдават приоритет на разноските за опазване на здравето и да оказват поддръжка на най-засегнатите хора и предприятия с разнообразни политики като платени отпуски по болест и целеви данъчни облекчения.

На фронта на паричната политика тя сподели, че централните банки " би трябвало да продължат да поддържат търсенето и да засилят доверието посредством облекчение на финансовите условия и обезпечаване на притока на заеми към действителната стопанска система ", базирайки се на незабавните дейности на Федералния запас на Съединени американски щати от неделя и на други централни банки, които го последваха.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР