Международният театрален фестивал Варненско лято, който тази година ще се

...
Международният театрален фестивал Варненско лято, който тази година ще се
Коментари Харесай

Задава се 32-ият международен театрален фестивал Варненско лято

Международният сценичен фестивал " Варненско лято ", който тази година ще се организира сред 1 и 15 юни, още веднъж е приготвил за публиката богата и забавна стратегия, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното разкриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " – Варна, с доста награждавания театър " Великденско вино " от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев и с несравнимия Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо

Дванайсет представления са определени в българската селекция, която по традиция откроява достиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са отличените с премията " Икар " спектакли като " Хага " от Саша Денисова с режисьор Галин Стоев (Народен спектакъл " Иван Вазов " ), " Странна преживелица с куче през нощта " по международния бестселър на Марк Хадън с режисьор Боян Иванов (Драматичен спектакъл – Русе), " О, щастливи дни " от Бекет с режисьор Маргарита Младенова (Театрална работилница " Сфумато " ) и министър председателите от тази година като " Племе " от Нина Рейн на младия режисьор Зафир Раджаб (Театър " Българска войска " ), " Формата на нещата " от Нийл Лабют на Максима Боева (Драматичен спектакъл – Варна) и Шекспировата покруса " Ромео и Жулиета " на режисьора Стайко Мурджев (Драматичен спектакъл – Пловдив). Селекцията отбелязва също вълната от моноспектакли на ярки актьорски имена като Весела Бабинова ( " Пистолет в торнадо " ), Елена Телбис ( " Prima Facie " ), Мариус Куркински ( " Нашенец " ), Боян Арсов ( " Луцифер " ) и Христо Мутафчиев ( " Боже мой " ). Те застават пред феновете с откровена и вълнуваща монологична изповед на техните персонажи, демонстрирайки разностранния си гений.

Както в българската, по този начин и в интернационалната стратегия доминират актуалните драматургични текстове, коитоккк уловят пулса на днешния ден. Такъв е и авторският театър на младия маджарски артист, създател и режисьор Ласло Гьондьор " Моят прочут живот с баба ". В него той показва трогателна история за времето, прекарано в изолираност с неговата 97-годишна баба по време на ковид-пандемията. Публиката ще може да види и новия испански фламенко театър " Морски фар " на наелектризиращия Едуардо Гереро, който помним с " Desplante " от 2017 година Гвоздеят в програмата е мултимедийният концерт " Чаплин пианисимо " за живота и творчеството на Чарли Чаплин със специфичното присъединяване на неговия наследник Юджийн Чаплин. Концертът се показва като част от стратегия " Интермецо " взаимно с Международния музикален фестивал " Варненско лято ".

Наред с представленията онлайн, фестивалът продължава да показва прожекции от програмата на " NT Live – най-хубавото от английския спектакъл на киноекран ". Този път изборът е попаднал върху един от най-нашумелите спектакли на английска сцена – акомодацията на Чеховия " Вуйчо Ваньо " особено за забележителния артист Андрю Скот (филмите " Всички сме непознати ", " Флийбег ", " Рипли " ), който показва същинско майсторство в своите превъплъщения във всички седем функции от пиесата. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледа спектакълът " Двойното своенравие ", който Галин Стоев сложи в Тулуза и получи номинация за премията на френските театрални критици, както и знаковият театър " Чайка " на високо приетия латвийски режисьор Оскарас Коршуновас.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното " Варненско лято ". Специален концерт е отдаден също на театралната музика на огромния композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от особено поканени за модула " Шоукейс " интернационалните програматори, критици и експерти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично наличие.

И това е единствено част от програмата на най-голямото интернационално театрално събитие в България. Билети за фестивалните събития към този момент може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, а за " Чаплин пианисимо " и от eventim.bg. От средата на май ще ви чакат и касите на ТМПЦ- Драматичен спектакъл – Варна.

С цялата стратегия на фестивала можете да се запознаете на viafest.org. Следете и фейсбук профила: https://www.facebook.com/varnasummerfestival. Преди началото на фестивала изявленията с актьори и истории към спектаклите ще бъдат показани и в блога на " Варненско лято ": http://varnatheatrefest.viafest.org.

Международният сценичен фестивал " Варненско лято " 2024 се провежда от Фондация " Виа Фест " с финансовата поддръжка на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд " Култура ", на Национален фонд " Култура ", на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за спектакъл, " Арт офис ", Сдружение " Антракт ", фондация " Homo Ludens ". Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен спектакъл – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена изложба " Борис Георгиев ", Ретро клуб  и Културен център " Ребонкърс ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР