Международният съд в Хага, проверяващ твърденията на Армения, че Азербайджан

...
Международният съд в Хага, проверяващ твърденията на Армения, че Азербайджан
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан получиха съдебно нареждане да не подбуждат към расова омраза

Международният съд в Хага, проверяващ изказванията на Армения, че Азербайджан нарушава спогодба против расовата дискриминация, подреди на Азербайджан да предотвратява подбуждането на расова ненавист против арменците и да пази арменските военнопленници, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Съдът взе решение и във връзка със сходни изказвания, отправени от Азербайджан към Армения. В решението си по отношение на изказванията против Армения съдът означи, че тя е длъжна да предприеме всички нужни ограничения за попречване на разпалването на расова злоба към лица с азербайджански генезис до привършване на разногласията сред двете страни в Международния съд на Организация на обединените нации. А по отношение на изказванията против Азербайджан съдът съобщи, че той по силата на контракта на Организация на обединените нации против дискриминирането би трябвало да " предприеме всички нужни ограничения, с цел да предотврати подбуждането и насърчаването на расова ненавист и дискриминация, в това число от своите чиновници в държавните институции, ориентирани към лица от арменски народен или етнически генезис ".

През октомври предходната година от обширни територии, които те направляваха от 90-те години на предишния век в региона на Нагорни Карабах и към него, преди с посредничеството на Русия да се стигне до преустановяване на огъня, напомня " Ройтерс ".

Според съдията, разглеждал случая, в сходство със отговорностите си по конвенцията против расовата дискриминация, в очакване на решение всъщност, Армения и Азербайджан би трябвало да подхващат всички нужни ограничения за попречване на подбуждането и насърчаването на расова ненавист. Освен това и двете страни би трябвало да се въздържат от дейности, които биха могли да задълбочат разликите или да затруднят разрешаването на разногласието.

Мерки единствено за Азербайджан

Две краткотрайни ограничения се отнасят само до Азербайджан, от който се изисква да " отбрани от принуждение всички лица, пленени по време на спора, които не престават да бъдат арестувани, и да обезпечи тяхната сигурност и тъждество пред закона ", както и да предприеме всички нужни ограничения за попречване на вандалски актове против арменското културно завещание, показва ТАСС.

Временните ограничения, постановени от Международния съд на Организация на обединените нации, които се постановат, с цел да се предотврати изострянето на обстановката за времето на производството всъщност, са наложителни.

Извънредните ограничения са част от реципрочните каузи, заведени в Международния съд през септември, в които Армения и Азербайджан настояват, че другата страна е нарушила Международната спогодба за унищожаване на всички форми нарасова дискриминация (МКПФРД), под която са се подписали и двете страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР