Международният съд, създаден да разглежда дела, свързани с Косово, обяви

...
Международният съд, създаден да разглежда дела, свързани с Косово, обяви
Коментари Харесай

Бивш боец на АОК задържан в Албания

Международният съд, основан да преглежда каузи, свързани с Косово, разгласи в понеделник , че албанските управляващи са арестували Дритан Гьоджай по заповед от трибунала за хипотетично възпрепятстване на хода на правораздаването, оповестява " Ройтерс ".

Базираната в Хага косовска профилирана камара съобщи в изказване, че Годжай, разпознат от медиите като някогашен войник от Армията за избавление на Косово (АОК), е търсен за " закононарушения против правораздаването, включващи заплашване и възпрепятстване на публични лица при осъществяване на служебни отговорности ".

Адвокатът му не е бил открит незабавно за коментар.

Радио Свободна Европа оповестява, че Гьоджай е обвинен за това, че е разкрил имената на предпазени очевидци по няколко престъпни каузи, свързани с войната в Косово. Той ще бъде арестуван в Албания в очакване на решение на управляващите за предаването му в Хага, се споделя в отчета.

Припомняме, че съдът беше основан през 2015 година, с цел да преглежда каузи според косовското законодателство против някогашни партизани от Армията за избавление на Косово в битката им за самостоятелност от Сърбия.
 Хашим Тачи се разгласи за почтен пред съдиите в Хага
Хашим Тачи се разгласи за почтен пред съдиите в Хага

Той е най-високопоставения косовски чиновник, изправен пред този съд

Главният обвинен от съда е някогашният президент на Косово Хашим Тачи, който беше изправен пред съда през април по обвинявания във военни закононарушения и закононарушения против човечеството от дните си като един от водачите на партизанското въстание през 1998-99 година против сръбското ръководство.

Тачи отхвърля да е направил нарушаване.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година и получи самопризнание от над 100 страни, основно на Запад, само че не и от Сърбия, Русия или Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР