Международният съд на ООН в Хага сметна за допустим иска

...
Международният съд на ООН в Хага сметна за допустим иска
Коментари Харесай

Международният съд на ООН: Искът на Иран да си възстанови замразените в САЩ милиарди долари е допустим

Международният съд на Организация на обединените нации в Хага счете за позволен желае на Техеран да си възвърне замразените в Съединени американски щати активи от милиарди долари, съобщи Франс прес.

С вчерашното решение съдиите отхвърлиха предварителните възражения на американската страна против допустимостта на желае. Според Вашингтон " ръцете на Иран са омърсени " от хипотетичните му връзки с тероризма, а Международният съд не има нужните за това дело пълномощия.

Съдът ще има още съвещания, с цел да реши дали Иран може на процедура да си върне 2 милиарда $, замразени през 2016 година от Върховния съд на Съединени американски щати.

" Съдът единомислещо отхвърли предварителното несъгласие в непросветеност, подадено от Съединените щати. Съдът счита също, че има компетенциите да се произнесе по случая ", съобщи ръководителят на съда Абдулкауи Ахмед Юсуф.

Ислямската република стартира тази процедура против Съединени американски щати в Международния съд през юни 2016 година, с цел да бъдат деблокирани средствата му. В жалбата си тогава Техеран посочи, че Вашингтон е нарушил двустранно съглашение, подписано през 1955 година от шаха на Иран и американското държавно управление и отнасящо се за икономическите връзки и таксите за консулски услуги.
Днешното решение на съда може да изостри напрежението сред двете страни, които не поддържат дипломатически връзки от 1980 година

През април 2016 година американският Върховен съд упълномощи конфискацията на близо 2 милиарда $ от замразени ирански средства в Ню Йорк и равностойни на облигации, в които е вложила иранската централна банка.
Американски съдилища взеха решение, че тези суми би трябвало да бъдат блокирани за обезщетяване на американци, които са станали жертва на терористични офанзиви, готови или подкрепени от Иран - мярка която Техеран разгласи за противозаконна.

Съединени американски щати считат решението на съда за своя победа, тъй като съдът отклони доста неоснователни искове на иранската страна и доста ограничи останалите, съобщи ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент, представен от ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР