Международният съд на ООН в Хага получи писмените възражения на

...
Международният съд на ООН в Хага получи писмените възражения на
Коментари Харесай

Русия шиканира с понятието геноцид в международния съд в Хага

Международният съд на Организация на обединените нации в Хага получи писмените възражения на Русия против приемането на краткотрайни ограничения по жалбата на Украйна, написа BBC.

Киев изиска от съда да изиска от Русия неотложно да приключи военните дейности , още преди да реши дали те нарушават Конвенцията за геноцида . Москва твърди, че съдът не е способен да преглежда разногласието за потреблението на мощ в Украйна.

Киев нападна в съда Руската федерация с обвиняването, че Русия изопачава понятието " геноцид ", с цел да оправдае експанзията , и желае от съда да й подреди да подреди преустановяване на военните дейности като част от краткотрайните ограничения. В главната тъжба Киев отхвърля изказванията на съветските управляващи за геноцид в източната част на Украйна и упорства, че няма такива учредения за военната интервенция.

Русия счита, че повдигнатият от Киев въпрос за законността на потреблението на мощ в Украйна и мярка за преустановяване на военните дейности не попада в юрисдикцията на Международния съд, защото тези дейности не съставляват геноцид и не са свързани със спор за геноцид. Използването на мощ и признаването на една страна от друга не се урежда от Конвенцията за геноцида .

Според Русия дейностите й се основават на правото на самоотбрана и правото на нациите на самоопределяне , залегнали в Устава на Организация на обединените нации. В документа не се показва кой народ е упражнил правото на самоопределяне в ЛНР и ДНР обаче , декларира ръководителят на интернационалната процедура на Agora Кирил Коротеев.

Според позицията на Русия Путин е употребявал понятието " геноцид " в обръщението си не като определение, обещано от Конвенцията, а като разбиране от интернационалния бит и националното законодателство . Проблемът с този мотив е, че както Конвенцията, по този начин и интернационалният бит и съветското право дефинират геноцида по един и същи метод, твърди Коротеев.

, когато разгласи старта на " специфичната военна интервенция " Владимир Путин съобщи, че " задачата е да се защитят хората, които са подложени на принуждение и геноцид от страна на киевския режим в продължение на осем години ".

Русия обаче упорства, че споменаването на геноцида никога не е било от първостепенно значение за оправдаването на специфичната интервенция. И съдът не е способен да преглежда въпроса отвън разногласието дали е нарушена Конвенцията за геноцида.
 Съдът в Хага проверява геноцид в Украйна
Съдът в Хага проверява геноцид в Украйна

Но за събития от 2013 година насам

Русия желае от съда да се въздържи от краткотрайни ограничения и да приключи делото " въз основа на погрешни и обидни изказвания по отношение на Русия.

Как протича процеса?

Руската делегация не се яви на чуването по краткотрайните ограничения на 7 март в Хага, като се базира на прекомерно късия период, в който беше планувано . Въпреки това, " от почитание към съда ", съветските управляващи показват писмена позиция. Документът е оповестен на уеб страницата на съда.

Русия не бойкотира разногласието, само че сподели " полубойкот ", като показва почитание към съда, отбелязва специалист по интернационално право, поискал да остане неизвестен. Според него въпросът за юрисдикцията на съда в действителност не е явен, защото в формалните съветски документи не се приказва за геноцид. Изявленията на Русия за геноцид са " пропагандна завеса ", а публично Русия се базира на помощта на ЛНР и ДНР за самоотбрана, изяснява специалистът. Същевременно разногласието по отношение на тълкуването на Конвенцията за геноцида е научен, до момента в който в тази ситуация няма спор по отношение на обстоятелствата на нейното нарушение.
 Международните съдилища се заемат с Русия и Путин
Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Русия не признава юрисдикцията им Русия не признава тяхната юрисдикция

Ако Русия беше взела участие в чуванията и самото дело не беше прегледано изключително, съдът можеше да одобри съветските причини, счита специалистът.

Но молбата а Украйна за краткотрайни ограничения се преглежда незадълбочено, тъй че казусът може да възникне едвам на идващите стадии на делото всъщност. Експертът не изключва обаче през идващите няколко седмици съдът въпреки всичко да предприеме краткотрайни ограничения и да разпореди преустановяване на военните дейности. Аргументите по отношение на компетентността ще бъдат прегледани по-късно, на стадия всъщност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР