Международният съд на ООН е приел исканията на 32 държави

...
Международният съд на ООН е приел исканията на 32 държави
Коментари Харесай

България и други 31 страни съдят Русия за геноцид

Международният съд на Организация на обединените нации е приел настояванията на 32 страни да поддържат Украйна в делото ѝ против Русия за осъществен геноцид, оповестява " Асошиейтед прес ". Сред тях е България и всички други държави-членки на Европейския съюз като се изключи Унгария.

Това е най-големият брой страни, които се причисляват към тъжба на друга страна в съда в Хага. Русия е упрекната в нарушение на две конвенции на Организация на обединените нации.

В желае Украйна има намерение да потвърди, че Русия е нарушила въпросните конвенции, като е въоръжила военните групи на своите марионетни " републики " (т.нар. Донецка и Луганска национална република - б.ред.) в окупираните територии и е прилагала политика във връзка с неруските етнически групи на полуостров Крим. Тя е упрекната в това, че е нарушила а Конвенцията за геноцида от 1948 година, като е погрешно е обвинила Украйна в осъществяване на подобен в източните украински области - теза, която беше употребена от Кремъл за започването на войната.

Изслушването по първото дело стартира на 6 юни и ще завърши на 14 юни. Следователно решение може да бъде взето до края на 2023 година или началото на 2024 година

Латвия беше първата страна, която се включи в жалбата, а след нея рекордни 33 страни желаеха да създадат същото. Това са Съединените щати, Канада, Австралия и всички страни от Европейски Съюз без Унгария. Съдиите от съда на Организация на обединените нации ги позволиха до присъединяване, само че отхвърлиха настояването на Съединени американски щати по механически аргументи.

" Съдът стига до заключението, че декларациите за встъпване, подадени по това дело, като се изключи декларацията, показана от Съединените щати, са възможни ", показват от институцията.

Всяка страна, която е подписала контракта след Втората международна война, криминализиращ геноцида, има право да подаде молба за интервенция по каузи, заведени по силата на съглашението. Съединените щати не са приели част от Конвенцията за геноцида, когато са подписали контракта, тъй че съдиите дефинират, че страната няма право да взе участие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР