Международният олимпийски комитет започна разследване по обвиненията, че Беларус се

...
Международният олимпийски комитет започна разследване по обвиненията, че Беларус се
Коментари Харесай

Принуждавана ли е олимпийка от Беларус да се прибере у дома от Токио? МОК започна разследване |

Международният олимпийски комитет стартира следствие по обвиняванията, че Беларус се е опитал да принуди своя спринтьорка на Игрите в Токио да се прибере в страната си.

" Трябва да установим всички обстоятелства. Това може да отнеме време - предизвести представителят на МОК Марк Адамс. - Междувременно първата ни грижа е за спортистката. "

24-годишната Кристина Цимановская получи филантропична виза от Полша и сега е в посолството на страната в Токио. В неделя тя потърси полицейска протекция на терминала на летище Ханеда, с цел да не бъде наложително качена на аероплан за Беларус. Тя изрази опасения за сигурността си, в случай че бъде върната в страната. Обясни, че е била отведена принудително до летището, откакто е подлагала на критика треньори.

Самолетът излетя без спортистката на борда.

По-рано тя описа, че чиновници са пристигнали в стаята й и са й дали час да опакова багажа си, преди да бъде съпроводена до Ханеда. Каза, че е била „ подложена на напън “ от чиновници на тима да се върне вкъщи и е помолила МОК за помощ.

" Опитват се да ме изведат от страната без моето позволение ", сподели тя във видео, оповестено в канала Telegram на Беларуската фондация за спортна взаимност (BSSF) - група, която поддържа спортисти, задържани или отстранени поради техните политически възгледи.

Очаква се Цимановская да напусне Япония в сряда.

Външният министър на Япония увери, че спринтьорката е в сигурност, а МОК изиска Националният олимпийски комитет на Беларус да съобщи отчет за случая до края на днешния ден. Беларус дава отговор, че спортистката е била отстранена от тима поради прочувственото си положение.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен упрекна страната в опит да принуди спортистката да напусне Япония, което дефинира като " принуда ". " Такива дейности нарушават олимпийския дух, те са против съществени права и не може да бъдат толерирани ", написа той в Туитър.

Пред Би Би Си избягалият в Украйна брачен партньор на Цимановская - Арсени Жданевич - отхвърли изказванията на беларуските управляващи, че брачната половинка му има психически проблеми и дефинира положението й като " обикновено ". Зданевич увери, че двамата в никакъв случай не са били въвличани в политика и биха се върнали в Беларус, в случай че няма да бъдат изправени пред престъпни обвинявания.

Отделно от този случай стана и различен, не по-малко обезпокоителен. Виталий Шишов - ръководителят на организация, която оказва помощ на беларуски жители да избягат от режима в страната си, беше разгласен за липсващ в Украйна. 

Вчера Марк Адамс съобщи, че МОК е подхванал ограничения против беларуския комитет в навечерието на Игрите след миналогодишните митинги поради противоречивото преизбиране на президента на страната Александър Лукашенко. Забранен е достъпът на някои високопоставени чиновници, в това число сина на президента, тъй като не са защитили спортистите, които са се включили към демонстрациите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР