Международният олимпийски комитет нарече клеветническо изявлението на съветника на украинския

...
Международният олимпийски комитет нарече клеветническо изявлението на съветника на украинския
Коментари Харесай

МОК нарече клеветнически обвиненията на Подоляк, че организацията насърчава войната в Украйна - Свят

Международният олимпийски комитет назова клеветническо изказването на съветника на украинския президент Михайло Подоляк, че спортната организация предизвиква войната и убийствата, като приема присъединяване на спортисти от Русия в Олимпийските игри.

В понеделник Подоляк разяснява предлагането на Олимпийския съвет на Азия (ОСА), който има намерение да създаде квотна система. Тя ще разреши на спортистите от Русия да се класират за Олимпийските игри в Париж през 2024 година Така ОСА предложения съветските спортисти да вземат участие в азиатски шампионати (преди това те се състезаваха в европейски турнири). МОК приветства това решение, оповестява Би Би Си.

Съветникът остро осъди желанието да се разреши на руснаци да се състезават на Олимпийските игри.

" МОК предизвиква войната, убийствата и разрушенията... МОК на драго сърце гледа по какъв начин Руската федерация унищожава (Украйна), а по-късно предлага на (Русия) платформа за поощряване на геноцида и насърчаване на по-нататъшни убийства. Очевидно е, че (руските) пари, с които се купува олимпийското двуличие, не усещат (украинската) кръв. Да, господин (ръководител на МОК Томас) Бах ", написа Подоляк в туитър.  

" МОК отхвърля по най-категоричен метод това клеветническо изказване и други сходни. То не може да послужи като основа за градивна полемика ", бе реакцията на комитета.

Украинският президент Володимир Зеленски също насочи рецензии към Бах във вечерното си послание през уикенда.

" Човек не може да не бъде отчаян от изказванията на сегашния ръководител на Международния олимпийски комитет. Говорил съм с него нееднократно и в никакъв случай не съм чувал по какъв начин ще отбрани спорта от военна агитация, в случай че върне съветските спортисти на интернационалните надпревари ", споделя Зеленски.

И добави:

" Няма такова нещо като неутралитет, когато има такава война. А знаем какъв брой постоянно тираниите се пробват да употребяват спорта за своите идеологически ползи. Очевидно е, че всяко неутрално знаме на съветски спортисти е изцапано с кръв ", добави украинският президент.

Междувременно украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба посочи, че Русия е спечелила 71 медала на Олимпийските игри в Токио, а " 45 от тях са извоювани от спортисти, които са и членове на Централния състезателен клуб на съветската войска " (ЦСКА). " Армия, която прави закононарушения, убийства, изнасилвания и грабежи ", твърди външният министър.

" Това са хората, които безразличният МОК желае да сложи под неутралния бял байрак, който разрешава конкуренция ", показва още Кулеба.

Въпреки многочислените самостоятелни доказателства за противоположното, Русия отхвърля нейните военни да са направили закононарушения по време на войната в Украйна.

По-рано МОК изрази подготвеност да прегледа опцията съветски спортисти да вземат участие в интернационалните надпревари при безпристрастен статут. Въпреки това организацията предложи редица ограничавания. По-специално на спортистите, които " се опълчват на мироопазващата задача на МОК " и интензивно поддържат войната в Украйна, няма да бъде разрешено да се състезават ". Решенията за банкет се вземат за всеки обособен случай.

" Спортистите не би трябвало да бъдат възпрепятствани да се състезават единствено въз основа на паспортите си ", се споделя в изказване, оповестено от Олимпийския комитет.

На съветските публични лица тези условия не се харесаха.

" Все още изрично не сме съгласни с каквито и да било ограничавания, спомагателни условия и наказания, свързани с националността на нашите спортисти ", съобщи президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков.

Депутатката от Държавната дума и олимпийска шампионка по бързо пързаляне с кънки Светлана Журова също заподозря МОК в желание да раздели редиците на съветските спортисти.

" Момчетата просто са принудени да се откажат от страната по този метод ", цитира думите на Журова Sport.ru.

Повечето интернационалните федерации оповестиха, че съветските и беларуските спортисти нямат право да се състезават поради войната в Украйна.

Само няколко интернационалните спортни организации се въздържаха от сходна възбрана, по-специално Федерацията по тенис, с помощта на която съветските тенисисти могат да се състезават в шампионати с безпристрастен статут.

Същото решение беше взето от Международната федерация по водни спортове и Международната автомобилна федерация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР