Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани руския олимпийски комитет (РОК) за

...
Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани руския олимпийски комитет (РОК) за
Коментари Харесай

МОК: Русия нарушава териториалната цялост на националния олимпийски комитет на Украйна

Международният олимпийски комитет (МОК) в профил съветския олимпийски комитет (РОК) за неопределен срок поради нарушение на Олимпийската харта посредством включване на спортни организации в четири района в Източна Украйна. Миналата седмица съветските олимпийски чиновници одобриха за своите членове на олимпийските препоръки анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Тази стъпка " съставлява неуважение на Олимпийската харта, тъй като нарушава териториалната целокупност " на националния олимпийски комитет на Украйна. Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие се намират на територии, анексирани след нахлуването на съветската войска в Украйна, разгласи представител на МОК след сесията на организацията в Мумбай (Индия).

От МОК още веднъж обявиха, че решението за присъединяване на обособени спортисти с съветски паспорт на Олимпиадата в Париж през идната година, както и на зимните игри в Милано през 2026 година, ще бъде взето " в уместно време ".

Международният олимпийски комитет в началото забрани на Русия и Беларус да вземат участие в интернационалните спортни събития, откакто съветската армия нахлу в Украйна през февруари 2022 година. Преди няколко месеца МОК предложи на спортните федерации да разрешат на руснаците и беларусите да се завърнат под безпристрастен байрак единствено в самостоятелни надпревари и при доста строги условия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР