Международният олимпийски комитет (МОК) не наложи допълнителни санкции на руските

...
Международният олимпийски комитет (МОК) не наложи допълнителни санкции на руските
Коментари Харесай

Томас Бах: МОК наказва властите, а не спортистите

Международният олимпийски комитет (МОК) не наложи спомагателни наказания на съветските спортисти, защото спортистите не носят отговорност за решенията на управляващите. Това сподели пред медиите президентът на МОК Томас Бах.

На 12 октомври Изпълнителният комитет на МОК наказа Руския олимпийски комитет до второ разпореждане по отношение на включването в комитета на олимпийските препоръки на анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

" Ние не наказваме спортисти за решенията на техните управляващи, нашата задача е да защитим правата на спортистите ", сподели Бах, отбелязвайки, че съветските спортисти не са взели участие в решението за включване на олимпийските препоръки от нови райони на страната в комитета.

Наказанието значи, че централата към този момент не може да действа като народен олимпийски комитет и да получава финансиране от олимпийското придвижване. В същото време МОК си резервира правото да вземе решение за допускане на съветски спортисти до Олимпийските игри в Париж 2024 с безпристрастен статут.

Повечето интернационалните спортни федерации се приготвят да върнат руснаците в надпревари до началото на 2024 година, сподели спортният шеф на (МОК) Кийт МакКонъл.

" Повечето спортни федерации напредват по въпроса за безпристрастен статут на спортисти от Русия, завършването на процеса е планувано за края на 2023-а или началото на 2024 година. Що се отнася до връщането на спортисти в надпревари с безпристрастен статут, всичко върви много безпрепятствено: нямаме нито един случай национални федерации да отхвърлят присъединяване или да бойкотират надпревари. Получихме доста позитивен отговор от спортистите, които приветстват присъединяване на всички състезатели ", сподели МакКонъл.
 МОК замрази участието на Русия
МОК замрази участието на Русия

Причината е присъединението на организации от окупираните области на Украйна

" Повечето интернационалните федерации към този момент взеха решение за връщането на съветските спортисти с безпристрастен статут. Останалите възнамеряват да прегледат този въпрос или в края на тази година, или при започване на идната ", добави спортният шеф на МОК.

В края на март 2023 година МОК предложи съветски и беларуски спортисти да могат да вземат участие в интернационалните надпревари единствено като неутрални спортисти и единствено тези, които не са изразили обществено поддръжка към специфичната интервенция в Украйна и не са свързани с въоръжените сили или други организации за национална сигурност. Също по този начин съветските и беларуските спортисти не би трябвало да вземат участие в отборните спортове.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР