Международният наказателен съд в Хага е бил хакнат. Пробивът е

...
Международният наказателен съд в Хага е бил хакнат. Пробивът е
Коментари Харесай

„Изключително чувствителни документи“: Хакнаха трибунала за военни престъпления в Хага

Международният углавен съд в Хага е бил хакнат. Пробивът е изработен в системата на една от най-значимите интернационалните институции в света, която обработва извънредно сензитивна информация за военни закононарушения, написа Ройтерс.

Москва разгласи, че е извела 700 000 деца от зоните на боевете, Киев твърди, че доста от тях били принудени

Институцията заяви, че е разкрила необикновена интензивност в компютърната си мрежа в края на предходната седмица, което е провокирало реакция, която към момента продължава. Говорител отхвърли да разяснява какъв брой сериозен е пробивът, дали е изцяло позволен и кой може да стои зад него.

„ Бяха подхванати незабавни ограничения в отговор на този случай, обвързван с киберсигурността, и за понижаване на неговото влияние “, се споделя в малко изказване.

Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим, сподели украинският президент

Изключително сензитивните документи могат да включват всичко - от доказателства по наказателни каузи до имена на предпазени очевидци, макар че съдът не разкрива до коя част от системите му е имало достъп.

В изказването си съдът показва, че продължава да „ проучва и смекчава въздействието на този случай “ благодарение на холандското държавно управление, както и подхваща стъпки за подсилване на киберсигурността си.

Тя е била ориентирана към бойната осведомителна система на Въоръжените сили на страната

Международният углавен съд в холандския град Хага е основан през 2002 година за съдене на военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Понастоящем прокурорите в съда организират 17 следствия на обстановки в Украйна , Уганда, Венецуела, Афганистан и Филипините, наред с други.

През март съдът издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по съмнение в нелегално депортиране на деца от Украйна. Кремъл отхвърля обвиняванията и юрисдикцията на съда.

През 2011 година има такава заповед против Муамар Кадафи, която води до неговия арест и неговата гибел

В годишния си отчет за 2022 година нидерландската разследваща организация (AIVD) съобщи, че съдът „ съставлява интерес за Русия, защото проверява възможни съветски военни закононарушения в Грузия и Украйна “.  През юни 2022 година AIVD разкри, че е разкрила съветски боен сътрудник, представящ се за бразилец, в опит да проникне в съда.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР