Международният наказателен съд разпореди днес Мианма да предприеме всички възможни

...
Международният наказателен съд разпореди днес Мианма да предприеме всички възможни
Коментари Харесай

Съдът в Хага нареди на Мианма да пази рохинджите от геноцид

Международният углавен съд разпореди през днешния ден Мианма да предприеме " всички вероятни ограничения ", с цел да предотврати възможния геноцид, грозящ мюсюлманското малцинство рохинги, предадоха " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

Магистратите в Хага удовлетвориха настояването за незабавни ограничения, отправено от Гамбия, която упреква Мианма, че е нарушила Конвенцията на Организация на обединените нации от 1948 година за гонене и наказване на закононарушението геноцид. Председателстващият правосъдния състав Абдулкауи Ахмед Юсуф съобщи, че Мианма би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да предотврати осъществяването на дейности, разказани в тази спогодба. Необходимо е и да се пазят данните за всички досегашни офанзиви.

МНС - висшият правосъден орган на Организация на обединените нации, подреди на Мианма до четири месеца да му изпрати отчет за взетите ограничения, а след това да се регистрира за тях през половин година. Гамбия - страна с най-вече мюсюлманско население, изиска от МНС незабавни ограничения в очакване на дефинитивно решение по случая, което може да бъде оповестено след години.

От август 2017 година сред 730 и 740 хиляди рохинги са избягали в Бангладеш от безчинствата на мианманските военни и на будистките милиции. Според съда оставащите в Мианма близо 600 хиляди рохинджи са " извънредно уязвими ", написа " Гардиън ". Гамбия изиска за тях да се ползват " предварителни ограничения " - еквивалентът на " ограничаваща заповед " за страни.

Фотогалерия: Рибарите рохинджи в Бангладеш >

С решението в действителност се отхвърлят изказванията на държавното управление, ръководено от Аун Сан Су Чи, защитаващо страната си от обвиняванията на правозащитници и специалисти в систематични злоупотреби с човешките права и военни закононарушения, продължава вестникът. Малко преди оповестяването на решението " Файненшъл таймс " разгласява мнение на Аун Сан Су Чи, с което тя дава да се разбере, че решенията на съда няма да бъдат оспорвани. Нещо повече, тя признава, че " може да са осъществени " военни закононарушения " против рохинджите.

Решението на 73-годишната Аун Сан Су Чи да стои зад дейностите на армията помрачи облика, който тя си бе построила години преди този момент, на икона в съпротивата против военната тирания. Режимът в Мианма, започвайки преход към цивилна власт, я трансформира в държавен консултант - и в действителност министър председател - откакто бе под домакински арест в по-голямата част от времето сред 1989 и 2010 година

Преди няколко дни анкетна комисия в Мианма, назначена от самото държавно управление, съобщи, че не са открити доказателства за геноцид.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР