Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент

...
Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент
Коментари Харесай

Международнаят наказателен съд в Хага нареди ареста на Путин

Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин, оповестяват международните организации.

Държавният глава на Русия е упрекнат във военни закононарушения в Украйна.

В претекстовете на съда се показва още, че Путин е виновен за противозаконната депортация на украински жители, измежду които и деца.

 

В изказването на съда се споделя, че Путин " се допуска за виновен за военното закононарушение, противозаконна депортация на деца и за противозаконното им прекачване от окупираните региони на Украйна в Руската федерация ". Той е упрекнат и за „ неспособността му да упражнява надзор над цивилни и военни подчинени, които са направили дейностите “.

Заповед за арест има и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската федерация от 2021 г.

Тя работи директно под управлението на Путин и, съгласно американски чиновници, е следила депортирането на " хиляди " украински деца в Русия.

„ Усилията на Львова-Белова съответно включват насилственото осиновяване на украински деца в съветски фамилии, по този начин нареченото „ патриотично образование “ на украинските деца, законодателни промени за ускорение на даването на поданство на Руската федерация на украински деца и умишленото лишаване на украински деца от съветските сили “, разгласи Министерството на финансите на Съединени американски щати предходната година, когато я добави към листата си със наказания.

 

Москва неведнъж е отричала обвиняванията в зверства от страна на съветските сили при продължаващата повече от година инвазия в прилежаща Украйна.

 

Нито Украйна (която обаче ускори взаимоотношението със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има пълномощия в Украйна, в сходство с две заявления, подадени от Украйна.

 

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова акцентира в коментар в Телеграм, че Русия не е страна по Римския статут на МНС и не носи отговорност пред него. " Русия не си сътрудничи с този орган, а заповедите за арест, издадени от Международния съд, за нас са оскъдни ", написа тя в обществената мрежа.

За проектите на съда да стартира първите каузи за войната в Украйна се приказва от предходната седмица, когато за това писа и " Ню Йорк таймс ", само че дали Путин ще бъде на прицел, не бе известно.

Днес МНС декларира, че е премислян разновидността заповедите да се издадат, без да се оповестяват, с цел да бъдат предпазени жертвите и очевидците и да се увеличи успеваемостта на следствието.

 

Впоследствие е решено, че общественото потвърждаване ще " способства за това да се предотврати по-нататъшното осъществяване на закононарушения ".

 

Въпреки заповедта против Путин и Львова-Белова, МНС няма пълномощия да арестува обвинените и може да упражнява пълномощия единствено в границите на страни, които са подписали съглашението, което основава съда. Русия не е страна по това съглашение - тъй че е малко евентуално нещо да се случи с ареста им.

 

По-късно в отговор на заповедта за арест против Путин, говорителка на съветското външно министерство сподели, че тя „ няма никакво значение “.

„ Решенията на Международния углавен съд нямат никакво значение за страната ни, в това число от правна позиция. Русия не е страна по Римския статут на Международния углавен съд и не носи никакви отговорности по него. Русия не сътрудничи с този орган и вероятните " заповеди " за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически оскъдни за нас “, сподели представителят Мария Захарова

 

Украинските управляващи бързо приветстваха новината, като основният прокурор на страната Андрий Костин я назова " историческо решение ".

„ Светът получи сигнал, че съветският режим е незаконен и неговото управление и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност “, сподели той.

 

Андрий Йермак, началник на президентската канцелария на Украйна, разказа заповедта като " единствено началото ".

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба също приветства решението на МНС.

„ Международните нарушители ще бъдат държани виновни за кражба на деца и други интернационалните закононарушения “, написа той в туитър.

Откакто Украйна беше нападната преди повече от година, нейното държавно управление пресмята, че над 16 000 деца се счита, че са били трансферирани в Русия или в следени от Москва региони.

 

От Организация на обединените нации обявиха, че насилственото депортиране от Русия на украински деца в региони под нейн надзор е военно закононарушение. По данни на украинското държавно управление повече от 16 000 деца са били отведени принудително в Русия.

 

От самостоятелната анкетна комисия на Организация на обединените нации допълниха, че има доказателства за военни закононарушения, като офанзиви против лечебни заведения, изтезания, изнасилвания и умишлени убийства.
 
В деня от годишнината на офанзивата против театъра в Мариупол президентът Володимир Зеленски разяснява, че Русия ще бъде държана виновна за “всяко едно закононарушение ”.

 

„ Преди година съветските военни направиха едно от най-тежките закононарушения в тази война. Руски бомби унищожиха театъра в Мариупол. Сграда, която се използваше като леговище. Имаше бременни, дами с деца, и възрастни хора. Цивилен обект, съзнателно погубен от окупатора.

 

Все още не знаем точния брой на жертвите. Надписите " Деца " до постройката ясно посочваха кой е целта за Русия. Една от многото. Ще пристигна ден, когато ще бъде основан арбитражен съд, който да въздаде правдивост за нашия народ “, сподели Володимир Зеленски.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР