Международният наказателен съд е независима съдебна институция, в чиято компетентност

...
Международният наказателен съд е независима съдебна институция, в чиято компетентност
Коментари Харесай

Разследването в Международния наказателен съд за Украйна може да отнеме години? Какви са процедурите и как работи съдът в Хага?

Международният углавен съд е самостоятелна правосъдна институция, в чиято подготвеност е да съди и да санкционира обособени лица за най-тежки закононарушения, които засягат цялата интернационална общественост - геноцид, закононарушения срещу човечеството, практикуване на експанзия, както и военни закононарушения.

Pycия нe пpизнaвa юpиcдиĸциятa нa Международния углавен съд. Уĸpaйнa също нe e cтpaнa пo Pимcĸия cтaтyт на cъда, нo e пpиeлa юpиcдиĸциятa му пo oтнoшeниe нa вoeнни пpecтъплeния и пpecтъплeния cpeщy чoвeчecтвoтo нa нeйнa тepитopия.

За да стартира следствие, основният прокурор на съда може да бъде сезиран от държавите-членки или Съветът за сигурност на Организация на обединените нации. Към службата на Карим Хан към този момент са се обърнали 41 страни. Обвинението може да стартира следствие и по своя лична самодейност, само че би трябвало да получи утвърждение от правосъден състав.



Главният прокурор разгласи, че ще желае позволение, с цел да стартира следствие на обстановката в Украйна, след авансово изследване, съгласно което e възмoжнo на територията на страната дa ca били извъpшeни закононарушения от компетентността на Международния углавен съд. Разследващ екип е в района и събира доказателства. На страницата на съда е отворен портал за събиране на информация във връзка със обстановката в Украйна.

" Много хора смятат, че интернационалното право не е задоволително авторитетно, че страните не желаят да го съблюдават и не се събразяват напълно съзнателно. Но това, което може да се реализира там, е много. Най-малкото ще се слагат на обсъждане някои от въпросите, за които Русия не желае да се приказва ", счита юристът Стоян Мадин. Той е докторант по Международно обществено право и шеф на програмата " Български юристи за правата на индивида ".

Според него е показателно, че Русия не признава компетентността на съда, а Украйна още през 2014 година е приела юрисдикцията му за избрани закононарушения, осъществени на нейна територия. Мадин разяснява, че Русия като член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е могла да сложи на разискване възможни нарушавания на човешките права в Източна Украйна, в случай че е имало такива, само че не го е направила. Има изказвания за геноцид, само че преди да стартира войната, Русия не е повдигала въпроса пред никоя интернационална институция.

Международният углавен съд в Хага е основан на 18 юли 1998 година на дипломатическа конференция в Рим с поддръжката на 120 страни. Така са доведени до дъно старания, които не престават съвсем един век. При учредяването три страни намерено се възпротивяват против Римския статут – Съединени американски щати, Израел и Китай. Генералният секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан дефинира новосъздадената институция като “подарък на надеждата”.



Според формалната страница на съда, в обсега му на активност са четири групи закононарушения.



Първата са военни закононарушения, които съставляват тежки нарушавания на Женевските конвенции и включват, да вземем за пример, потреблението на деца войници; убийството или изтезанието на цивилни или военнопленници; съзнателно ориентиране на офанзиви против лечебни заведения, исторически монументи или здания, свързани с вяра, обучение, изкуство, просвета или благотворителни цели.

За закононарушения против човечеството се одобряват съществени закононарушения, осъществени като част от широкомащабна офанзива против цивилно население. Те включват ликвидиране, обезчестяване, отнемане от независимост, принудително изгубване, подчиняване – изключително на дами и деца, полово иго, изтезания, апартейд и депортиране.



Геноцидът се характеризира със характерното желание за заличаване напълно или отчасти на национална, етническа, расова или религиозна група; умишлено налагане на условия на живот, предопределени да доведат до нейното физическо заличаване напълно или частично; налагане на ограничения за попречване на ражданията или принудително прекачване на деца.

И четвъртото закононарушение, което попада в пълномощията на Международния углавен съд, е експанзия, при която се употребява въоръжена мощ от страна против суверенитета, целостта или независимостта на друга страна.



Преглед на работата на съда демонстрира, че тя главно е обвързвана с Африка. За тази седмица да вземем за пример има планувани съвещания против лица от Централноафриканската република – за военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Има и доста висящи следствия – за случаи в Уганда, Конго, Мали, Либия, Афганистан.

У нас най-известното дело на Международния углавен съд е против сина на починалия либийски водач Муамар Кадафи - Сейф Ал Ислам. То е за хипотетични закононарушения против човечеството по време на въстанието в Либия през 2011 година. След повече от 10 години, то стои на досъдебна фаза , излиза наяве от уеб страницата на институцията. Заповедта за арест е издадена на 27 юни 2011 година Разследването е включвало и обвинявания против Кадафи, само че в тази част е било прекъснато след гибелта на либийския водач през ноември 2011 година.

В съда може да се води произвеждане против всеки, който е навършил 18 години сега на осъществяване на закононарушението без значение от поста, който заема. Следователно държавни глави, депутати и други високопоставени длъжностни лица не могат да бъдат освободени от наказателна отговорност.

" Разследването се отваря за обстановка. Не се сочат хора, държавни глави, президенти, министри. Просто се проверява обстановката в Украйна, в случай че се отвори такова дело. Нещата се движат доста постепенно, тъй като това са сложни, огромни следствия, с доста очевидци и данни. Доказателствата в този момент може да са всевъзможни - клипове, фотоси, свидетелски показания, изявления и материали в медиите ", споделя Стоян Мадин.

За да се стигне до правосъден развой, би трябвало да има съответни обвинявания против съответни лица. Дали и по кое време ще стане това обаче никой не може да предвижда. Само следствието може да продължи с години.

" Нещата са динамични и в начален стадий. Ако забележим спора в Сирия, който продължава от 2014 година, там обстановката не е трансферирана към Международния углавен съд, само че има специфична комисия на Организация на обединените нации, която събира и обезпечава доказателствата за възможен предстоящ развой. Сирия не е страна по Римския статут, нито е заявила, че признава юрисдикцията на съда, тъй че единствената опция обстановката там да се проверява е с решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Но защото Русия и Китай не са съгласни, все още това няма по какъв начин да се случи ", разяснява Стоян Мадин.

На първа инстанция делата в Международния углавен съд се преглеждат от тричленен състав, а на втора – петчленен. В институцията работят 18 съдии, които се избират от Асамблеята на страните-членки, с скрито гласоподаване, за мандат от 9 години.



Има и специфичен лист с юристи, които могат да се явяват пред Международния углавен съд.



В момента в съда няма български представител, откакто през 2015-та година завърши мандатът на проф. Екатерина Трендафилова. В момента тя оглавява Специализирания арбитражен съд за Косово.

Съдът може да накаже с санкция, отнемане от независимост, да разпореди да бъдат изплатени компенсации на жертвите, само че не може да постанови смъртна присъда. Максималното наказване е пожизнен затвор , като то може да бъде изтърпяно в Холандия или друга страна, която съобщи подготвеност да одобри наказания.

Трябва да се означи, че Международният углавен съд се разграничава от Специализираните трибунали за Бивша Югославия и Руанда, които също бяха в Хага. Неговата пълномощия се простира безкрайно в международен мащаб и може да бъде призован когато и да е.



Отново в Хага е и Международният съд на Организация на обединените нации (на справедливостта).



За разлика от наказателния съд, който преглежда самостоятелни закононарушения, Съдът на Организация на обединените нации се занимава с правни разногласия сред обособени страни. В него също към този момент има дело, заведено от Уĸpaйнa cpещy Русия.

Снимките за Международния углавен съд в Хага са от интернет страницата на институцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР