Международният музикален фестивал “Варненско лято 2023 търси символите на хармонията,

...
Международният музикален фестивал “Варненско лято 2023 търси символите на хармонията,
Коментари Харесай

Марио Хосен: ММФ “Варненско лято” търси символите на хармонията, красотата и обединена Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято ” 2023 търси знаците на хармонията, хубостта и обединена Европа. Това роф. Марио Хосен, артистичен шеф на фестивал.

Издание 2023 на първия български фестивал стартира на 24 юни и ще продължи повече от 3 месеца с стратегия, изкушаваща феновете и на класиката, и на актуалната симфонична и камерна музика, операта, както и на барока, и на кросоувъра.

Проф. Хосен, какво е посланието на програмата на тазгодишното издание на ММФ “Варненско лято ”?

Музикалният фестивал “Варненско лято ” и тази година ще бъде насочен към знаците на хармонията, хубостта и на обединена Европа. Един от най-мащабните концерти в програмата е отдаден на испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз - концертът на Виенския камерен оркестър на 30 юни във Фестивалния и конгресен център, който ще е под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата. Палката ще бъде в ръцете на един от емблематичните диригенти на Испания Педро Халфтер, а солист ще е полско-канадският пианист Даниел Внуковски.

Ще вземат участие солисти, хор и оркестранти на Варненската опера и хор “Морски звуци ”. Ще чуем доста забавен аранжимент на финала на Деветата симфония на Бетовен, в който ще се обединят креативните сили на реализатори от доста страни. Ще чуем Първия клавирен концерт на Фредерик Шопен, а също и творби на Естебан Санс и на Красимир Кюркчийски. Ще бъдем очевидци на международната премиера на най-новата пиеса на Санс, особено написана за нашия фестивал. По този метод ние градим един мост сред музиката на Испания, на България и на Европа - прелестни произведения, които имат място в програмата както на “Варненско лято ”, по този начин и на всички огромни европейски фестивали.

Кои акцентни събития обрисуват характера на новото “Варненско лято ”?

Емблематични акценти са първото посещение в България на 27 юни на забележителния оркестър  “Ференц Лист ” от Будапеща под диригентството на огромния цигулар и диригент Дмитрий Ситковецки, както и обичайното посещение на Софийската филхармония на 3 юли с диригент Щефан Фрухт и солист Венцел Фукс, соло кларинетист на Берлинската филхармония.

Разбира се, чакаме с неспокойствие откриването на фестивала на 24 юни с оркестъра на Държавна опера Варна със солист огромния френски тромпетист Ромен Лельо с стратегия най-вече от музика от Черноморския район. Ще чуем както постоянно рапсодия “Вардар ” - в осъществяване на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, воден от един от най-ярките български диригенти Маестро Иван Кожухаров, а по-късно Концерта за тромпет и оркестър на Арутюнян, това е един от огромните арменски композитори на ХХ век, и Четвърта симфония на Чайковски.

Публиката ще се срещне с единствените български ученици, които са лауреати на първа премия на огромния конкурс Мюнхен ARD и носители на премията на публиката - превъзходното клавирно дуо Алина и Николай Шаламови. Алина, с бащино име Комитова, е българка и двамата със брачна половинка й са ученици на школата на огромната българска пианистка Милена Моллова в Нов български университет, а по-късно вършат интернационална кариера.

Естествено, доста мощно ще бъде както постоянно представянето на български актьори и музиканти на фестивала. Ансамбъл “Пилекадоне ” ще показа забавния кросоувър план “Моята прелестна лейди ” в аранжимента на Пламен Проданов. Ще имаме и концерт, отдаден на творчеството на патриарха на българската музика Панчо Владигеров в осъществяване на превъзходното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова.

В главната стратегия ще ни гостува квартетът на Брюкселската национална филхармония, измежду членовете на ансамбъла е младата българска цигуларка Жаклин Прейс, те ще изнесат концерт с магьосника на кристалния орган Мишел Деньов, който предходната година не успяхме да чуем, тъй като заради ред транспортни инциденти кристалният орган не можа да дойде.

В главната стратегия има доста събития, които ще впечатлят ценителите - Шостакович отбор, клавирно трио Хановер, доста специфичен ще бъде и заключителният концерт на фестивала - гостуването на хора “London Communiti Gospel Choir ” на 6 октомври.

Това са все събития, които ще отговорят на усетите на всяка една публика - било то бароковата седмица или главната стратегия, или кросоувър, или театрални, или джаз продукции, или присъединяване на именити музиканти. Любимецът на варненската аудитория Веселин Станев ще изнесе рецитал, емблематичните вариации “Голдберг ” на Й. С. Бах ще чуем на 26 юни в аранжимента за струнно трио на легендата Дмитрий Ситковецки, който ще е и реализатор на цигулковата партия, дружно с виолиста Андрей Гридчук и младата българска виолончелистка Лиляна Кехайова. Това е крайъгълно произведение в историята на музиката, което няма потребност от показване.

Така че многочислени са вълнуващите моменти и се надявам доста ценители на изкуството от България и чужбина да им се насладят. Да не забравяме, че това са 42 събития с участници от над 34 страни - нещо в действителност огромно. Надявам се в границите на тези три месеца и половина да преживеем в действителност неповторими вечери.

Концертите в Летния спектакъл са предизвикателство за уредниците, кого сте поканили на тази най-живописна сцена навън?

Очакваме с неспокойствие оперните спектакли от модула “Опера в Летния спектакъл ”, които ще показа Варненската опера - продукцията “Тоска ” със солистка примата Красимира Стоянова и режисьор Сребрина Николова, операта “Хитрата лисичка ” на Яначек - нещо извънредно забавно под режисурата на Вера Немирова и с диригент Павел Балев.

На 11 август ще създадем един доста прочувствен концерт - “Sonata’57 ”, отдаден на 85-годишнината от рождението на Милчо Левиев. Оркестърът на Варненската опера ще свири под диригентството на Ганчо Ганчев. Ще се включат забележителни джаз музиканти - Антони Дончев, Теодосий Спасов, Вики Алмазиду - ще стане трогателен хепънинг за един огромен български музикант и джазмен, какъвто е  Милчо Левиев.

Как развивате Вашата концепция за отваряне на фестивала към нови публики тази година?

Ние настоятелно търсим вниманието на младежите - и в майсторските класове, които проф. Минчо Минчев организира в границите на Лятната академия на “Варненско лято ”, и на откритите подиуми, които тази година ще бъдат под управлението на проф. Фришеншлагер, дълготраен ректор на Виенската академия. Там ще излязат в непосредствен допир с публиката на туристическите комплекси и Варна доста млади реализатори от Съединени американски щати, Австрия, България, Чехия, Полша, Япония, Бразилия, Австралия, Русия, Словакия. Така Варна за следващ път ще покаже, че е място, където хармонията и музиката събират част от музикалния хайлайф на целия свят в Европа на Черноморието. Защото първият български фестивали и един от най-старите фестивали в Европа би трябвало да е притегателна точка със своите географско-исторически дадености, само че и със актуалния си темп и живот, който предлага днешна България. 

Джон Малкович по какъв начин ще се впише във фестивалната стилистика?

Джон Малкович, един от най-големите трагични холивудски актьори на нашето време, ще пристигна във Варна за присъединяване в спектакъла “Адска комедия ” на 23 юли. Той ще излезе на сцената на Фестивалния и конгресен център с Оркестъра на Виенската академия с диригент Мартин Хазелбьок. Знам, че хората асоциират Джон Малкович с Казанова, само че той ще зарадва ценителите на изкуството в една изключителна музикално-театрална продукция. Този театър е взаимна демонстрация на нашия фестивал и Международния сценичен фестивал “Варненско лято ” от програмата “Интермецо ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР