Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет

...
Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет
Коментари Харесай

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска с юбилейно 20-то издание - slava.bg

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет с юбилейно 20-то издание през септември, онлайн концерти и „ Мадам Бътерфлай “ в Античния спектакъл в Пловдив.
Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще се организира от 8-ми до 26-ти септември за двадесета поредна година. Регистрацията на претендентите е до 5-ти септември, конкурсното прослушване на 7-ми.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет е първият майсторски клас в България и е основан през 2001 година от доктор Георги Текев, Изпълнителен шеф и член на Настоятелството на Нов български университет и се реализира в партньорство на Нов български университет със Столичната община, Софийската опера и балет и Софийската филхармония. Класът дава опция на млади оперни артисти да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски благоприятни условия. На конкурсен принцип за присъединяване в класа Райна Кабаиванска избира до 13 млади оперни артисти. Досега в Майсторския клас са се обучавали повече от 200 реализатори от Европа, Съединени американски щати, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Обучението се свързва и с практическа изява на сцена. Майсторският клас приключва с Галаконцерт на лауреатите и със спектакли в Софийската национална опера.

Юбилейната 2020-та година ще бъде маркирана със серия от онлайн концерти и оперни спектакли от двадесет годишната история на Майсторския клас по фейсбук канала Raina Kabaivanska School. Широката аудитория ще види и чуе някои от звездите на актуалната международна оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий и други – като участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Началото е на 24.05 . с Галаконцерта от зала 1 на НДК „ Райна Кабаиванска показва звездите на операта “, отдаден на 80-тия празник на оперната дива през 2014 година Излъчванията ще продължат до края на месец юли. В програмата са включени Галаконцерти на лауреатите на майсторските класове в зала „ България “, Софийската опера и операта в Бургас, концертите „ Серата белканто “ в Посолството на Италия в България, оперни спектакли в Софийската опера и балет и други

Акцент в отбелязването на 20 годишния празник на Майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет е гостуването на звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция, обичаното сопрано на Рикардо Мути, Витория Йео за „ Бътерфлай “ в Античния спектакъл в Пловдив на 4.09. В постановката на режисьора Нина Найденова вземат участие още младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким. Диригент е маестро Найден Тодоров. Райна Кабаиванска ще бъде специфичен посетител на спектакъла на своите възпитаници.

Юбилейното 20-то издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет е част от календара на културните събития на Столична община. Галаконцертът на лауреатите е на 27. 09. в Софийската опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в Нов български университет на най-изявените участници, с цел да продължат своето обучение в Италия и с цел да подкрепи началото на тяхната интернационална кариера. Партньор на фонда в годините са Фантастико, Столична община, Фондация „ Америка за България “, Посолството на Италия в България и други Галаконцертът ще бъде още един на 30. 09. в операта на град Бургас.

В Юбилейната за Международния майсторски клас в Нов български университет 2020 година и идния оперен сезон 20/21 актьори от Школата Кабаиванска и стипендианти на Фонд Райна Кабаиванска в Нов български университет са ангажирани в над 60 оперни театри по цялото земно кълбо, в това число най-престижните подиуми на Метрополитън опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж, Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Байриш Щатсопер, Операта в Цюрих и други Те са част от елита на актуалния международен оперен спектакъл и посланици на креативното и житейско кредо на своята велика учителка и именита дива Райна Кабаиванска : “Красотата е морал. Изкуството ни въздига и ни оказва помощ да надживяваме грозотата на материалното. Изкуството би трябвало да споделя нашите очаквания, нашият метод да гледаме на света. То би трябвало да бъде обилно и безрезервно. Артистът би трябвало да има самотната храброст на хубостта, смелостта да се бори за идеали. То ни учи на непоносимост, разкрива ни живота и в това време ни прави негови съдници. Изкуството е сериозната съвест на света. “

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР