Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че операцията по

...
Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че операцията по
Коментари Харесай

Червеният кръст не се отказва от опитите си да стигне до Мариупол

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че интервенцията по евакуация на хора от обсадения Мариупол продължава, часове откакто Русия разгласи, че тя се е провалила и упрекна за това Червения кръст.

" Хуманитарната интервенция за улеснение на безвредното овакантяване на Мариупол от цивилни жители продължава. Ситуацията на място е нестабилна и може бързо да се промени ", съобщи по електронната поща представител на МКЧК.

Международният комитет на Червения кръст е имал разрушителна роля при евакуацията на цивилни от Мариупол, съобщи Михаил Мизинцев, началник на Националния център за ръководство на защитата, сподели, че Международния комитет на Червения кръс е показал своята некадърност да окаже помощ на нуждаещите се от евакуация.

Той твърди, че на 1 април филантропичен ескорт от 10 рейса, съпроводен от представители на МКЧК, е тръгнал от Запорожие за Мариупол със доста забавяне: " По маршрута чиновниците на МКЧК правеха непреднамерени прекъсвания, като използваха коли със знаци на МКЧК, с цел да се отделят от главния ескорт, да потеглят в незнайна посока и по-късно да се върнат. В резултат на тези дезорганизирани дейности конвоят не съумява да доближи Мариупол и до края на 1 април доближава единствено до промеждутъчен пункт в град Бердянск. "

Според Мизинцев втората част на филантропичния ескорт от 15 рейса е напуснала Запорожие със доста забавяне на 2 април и до вечерта даже не е пристигнала в Бердянск.

Според интернационалната организация конвоят се е върнал назад на 1 април, защото задачата за евакуация на цивилни е станала невъзможна за осъществяване. " Предвид ролята си на безпристрастен медиатор в една доста комплицирана интервенция, Червеният кръст не може да разяснява повече сега ", обявиха от организацията.

Тази вечер се възнамерява евакуация на чужденци от Мариупол по молба на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до съветския президент Владимир Путин. От страна на съветските управляващи обаче не показват детайлности по интервенцията. Вчера турски медии оповестиха за предложение на Турция да изтегля жители от Мариупол по море с кораби.

По данни на украинските управляващи към 100 000 души се намират към момента в най-драматичната точка от войната на Русия в Украйна. Пристанищният град е окупиран от четири седмици и по улиците му се водят боеве. Градът е без електричество, вода и връзки от седмици наред, а интернационалните организации предизвестиха за сериозна филантропична обстановка.

Тази заран представителят на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин удостовери, че от среднощ на 3 април в Мариупол ще бъде въведен " режим на тишина " за евакуация на задграничните жители от града. Хуманитарен кулоар ще има към град Бердянск, обезпечен от въоръжените сили на Русия и ДНР.

Басурин разгласи, че " задграничните жители могат да бъдат евакуирани от Бердянск по всеки филантропичен маршрут: със сухопътен превоз до Република Крим или следените от Киев територии, както и с морски превоз до определени дестинации ".

По данни на Русия в града са останали над 130 000 поданици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР