Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че днешният опит

...
Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че днешният опит
Коментари Харесай

И вторият опит за евакуация от Мариупол е неуспешен, само 300 души са напуснали града

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че днешният опит за евакуация на към 200 000 цивилни от Мариупол се е провалил.

" Днешният, втори опит за започване на евакуация на близо 200 000 души е спрян. Неуспешните опити, направени през вчерашния ден и през днешния ден, акцентират неналичието на в детайли и годно съглашение сред страните в спора " се споделя в изказване на уеб страницата на организацията.

От МКЧК декларират, че организацията " не е и никога не може да бъде " поръчител за съглашение за преустановяване на огъня сред страните или за осъществяването на такова съглашение.

„ Нашите групи остават в Мариупол и са подготвени да допринесат за по-нататъшни опити за евакуация, в случай че страните реализиран в детайли съглашение, чието осъществяване и съблюдаване зависи единствено от тях “, споделиха от МКЧК.

Телевизионният канал " Украйна 24 " сподели войник от полка " Азов " на Националната армия, който съобщи, че съветските и проруските сили, които са обкръжили пристанищния град, чието население е към 400 000 души, не престават да обстрелват регионите, които е трябвало да бъдат безвредни.

Агенция Интерфакс цитира представител на донецката сепаратистка администрация, който упрекна украинските сили, че не са спазили лимитираното помирение.

Сепаратисткият представител заяви, че единствено към 300 души са напуснали града. Преди това украинските управляващи обявиха, че имат намерение да изтеглят над 200 000 души от Мариупол.

Хранителните ресурси в Мариупол ще стигнат за ден-два дни, сподели Едуард Басурин, представител на Народната милиция на ДНР.

По-рано той сподели, че украинската страна е отказала да подсигурява режима на тишина в Мариупол и прилежащия регионален център Волноваха. От щаба на териториалната защита на ДНР оповестиха, че ДНР е евакуирала над 300 души от Мариупол и предградията в квартал Новоазовски, макар провокациите на украинските националисти.

" Ако приказваме за запаси, мисля, че са за ден-два, не повече... Освен храна, тук включваме и вода и ток, само че това го няма ", сподели Басурин в ефира на телевизия " Россия 24 ".

Към момента на оповестяването на ДНР през 2014 година Мариупол, с население над 450 000 души, беше вторият по величина град в републиката след Донецк. Въпреки това през юни същата година украинските сили за сигурност си възвърнаха контрола над Мариупол, а източните му покрайнини на Азовския бряг се трансфораха в едно от най-горещите конфликтни места в Източна Украйна.

На 5 март ръководителят на ДНР Денис Пушилин разгласи, че пръстенът на силите на републиката се затваря към града, а представителят на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин сподели, че украинската страна е отказала да подсигуряват режим на тишина в Мариупол и прилежащия регионален център Волноваха.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР