Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) настоя за достъп до

...
Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) настоя за достъп до
Коментари Харесай

След масирани бомбардировки: 300 убити и над 1400 ранени в Източна Гута

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) настоя за достъп до сирийския размирен анклав Източна Гута , подложен от неделя от режима в Дамаск на масирани бомбардировки и обстрел, при които починаха към 300 и бяха ранени над 1400 души, съобщи Франс прес.

Има заплаха бойните дейности да причинят още повече премеждия през идващите дни и седмици и нашите екипи би трябвало да получат позволение да влязат в Източна Гута, с цел да окажат помощ на ранените, акцентира представителката на МКЧК в Сирия Мариан Гасер.

Ранените умират, защото не получават в точния момент здравна помощ. Медицинските екипи в Източна Гута не са в положение да се оправят с огромния брой ранени. Освен това в региона няма задоволително медикаменти и медицински материали, а има информация и за лечебни заведения, наранени от бомбардировките, сподели Гасер.
 Източна Гута Самолети на сирийския режим бомбардират четвърти следващ ден Източна ГутаБГНЕС
Междувременно Германия и Франция приканиха Москва и Техеран да накарат сирийския режим да съблюдава примирието в бунтовническия бастион Източна Гута, съобщи Франс прес.

" Питаме се къде са Русия и Иран, които в Астана дадоха обещание да подсигуряват примирието в Източна Гута. Без поддръжката на тези два съдружника режимът на Асад през днешния ден нямаше да го има ", сподели представителят на немската канцлерка Меркел, Щефен Зайберт.

Кремъл отхвърли Русия да взе участие в бомбардировките, съобщи Франс прес.

" Това са безпочвени обвинявания, неразбираемо е на какво се базират. Не се привеждат съответни данни и ние не сме съгласни с тях ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, откакто американската дипломация упрекна Русия, че е измежду виновните за офанзивите.

Самолети на сирийския режим бомбардират четвърти следващ ден Източна Гута. По данни на Сирийския център за наблюдаване на човешките права при акцията на държавните сили от неделя насам в региона са убити 296 цивилни, в това число 71 деца и 42 дами, а ранените са 1400.

Според сирийската мониторингова организация при нови бомбардировки на силите на режима в Източна Гута през днешния ден са убити минимум 24 мирни поданици, включително три деца.

Според доброволците, известни като " Белите каски ", при бомбардировките силите на режима употребяват и така наречен варелни бомби - варели от нефт, цялостни с експлозиви, пускани от хеликоптери от огромна височина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР