Международният железопътен прелез Eagle Pass се отваря отново след вълната от мигранти в Тексас

...
Международният железопътен мост в Ийгъл Пас, Тексас, отвори отново в
Коментари Харесай

Международният железопътен мост в Ийгъл Пас, Тексас, отвори отново в събота, след като персоналът беше пренасочен по-рано тази седмица, за да помогне при нарастването на броя на мигрантите, преминаващи на границата между САЩ и Мексико.

Мостът беше временно затворен в сряда след обявяването на извънредно положение от кмета на Игъл Пас Роландо Салинас младши поради нарастващия брой арести на мигранти по границата.

Мигранти, преминали в САЩ от Мексико, чакат да бъдат обработени от агенти на граничния патрул на САЩ, четвъртък, 21 септември 2023 г., в Игъл Пас, Тексас. (AP Photo/Eric Gay) Мигранти, преминали в САЩ от Мексико, чакат да бъдат обработени от агенти на граничния патрул на САЩ, четвъртък, 21 септември 2023 г., в Игъл Пас, Тексас. (AP Photo/Eric Gay) Ерик Гей/AP

Службата за митническа и гранична защита на САЩ заяви в изявление в събота, че операциите на място на международния железопътен мост в Eagle Pass са възобновени около полунощ, след като ресурсите са били пренасочени към „бърза и безопасна проверка и обработка на мигранти“.

„Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори в правителството на Мексико, за да гарантираме безопасността и сигурността в целия регион и в железопътните мрежи“, се казва в изявлението.

Агенти на граничен патрул обработват стотици мигранти под Международен мост II в Игъл Пас, Тексас, в сряда. Агенти на граничен патрул обработват стотици мигранти под Международен мост II в Игъл Пас, Тексас, в сряда. Джери Лара/Сан Антонио Експрес-Новини/АП

В изявлението се казва, че операциите по обработка на превозни средства на Bridge One остават спрени.

Преминаването на мигранти по границата се е увеличило по-рано през седмицата, надхвърляйки 8600 за период от 24 часа, каза служител на Министерството на вътрешната сигурност в четвъртък.

В отговор Министерството на отбраната на САЩ увеличи ресурсите. Около 800 нови служители на активна служба бяха изпратени на южната граница, където вече служат 2500 членове на Националната гвардия.

До петък обаче броят на мигрантите, пресичащи Рио Гранде в Съединените щати близо до Игъл Пас, е намалял с повече от две трети в сравнение с два дни по-рано, според Салинас.

ЕЛ ПАСО , ТЕКСАС - 21 СЕПТЕМВРИ: Мигранти, които наскоро са пристигнали от Венецуела след преминаване от Мексико, са насочени към стая в хотела, предоставена от Службата за управление на извънредни ситуации в Ел Пасо на 21 септември 2022 г. в Ел Пасо, Тексас. Венецуелците остават за ден-два в хотела, преди да бъдат изпратени в град, където живеят техните спонсори. През последните седмици венецуелци пристигат в Ел Пасо във все по-голям брой. Градът трябваше да се бори да намери жилище и друга помощ за мигрантите. (Снимка от Joe Raedle/Getty Images) ЕЛ ПАСО, ТЕКСАС – 21 СЕПТЕМВРИ: Мигранти, които наскоро са пристигнали от Венецуела след преминаване от Мексико, са насочени към стая в хотела, предоставена от Службата за управление на извънредни ситуации в Ел Пасо на 21 септември 2022 г. в Ел Пасо, Тексас. Венецуелците остават за ден-два в хотела, преди да бъдат изпратени в град, където живеят техните спонсори. През последните седмици венецуелци пристигат в Ел Пасо във все по-голям брой. Градът трябваше да се бори да намери жилище и друга помощ за мигрантите. (Снимка от Joe Raedle/Getty Images) Джо Редъл/Гети изображения

Между 800 и 1000 мигранти са били задържани в петък, каза Салинас.

Приблизително 3000 мигранти са преминали близо до Ийгъл Пас в сряда, според шерифа на окръг Маверик Том Шмербер.

Салинас каза, че смята, че една от причините за спада е спирането на влаковите линии, движещи се до северно Мексико. Той каза, че мигрантите вероятно чакат рестартирането на влаковете.

CNN също така наблюдава по-голямо присъствие на бариери на правоприлагащите органи и военен персонал по мексиканската страна на Рио Гранде в град Пиедрас Неграс.

Група мигранти, които са преминали в САЩ от Мексико в Игъл Пас, Тексас, са водени от граничен патрул на 25 август 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Група мигранти, преминали в САЩ от Мексико в Игъл Пас, Тексас, са водени от граничен патрул на 25 август 2023 г. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Suzanne Cordeiro/AFP/Getty Images

Властите идентифицираха дезинформацията от контрабандисти, слабите икономики, авторитарните режими и климатичната криза като сили, движещи миграцията.

Мнозина, които напускат домовете си и отиват в САЩ, са изправени пред дълги и опасни преходи с надеждата да намерят по-добър и по-безопасен живот. Някои бягат от насилие, докато други мигрират за икономически възможности или за да се съберат със семейството си, според експерти. Влошаващите се условия в Латинска Америка, изострени от пандемията от коронавирус, също допринесоха за нарастването на мигрантите.

Последната вълна от мигранти на границата оказа огромен натиск върху федералните ресурси и подложи на изпитание граничната политика на президента Джо Байдън.

Рей Санчес от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР