Международният фактор е заинтересован тук да е пълна кочина, да

...
Международният фактор е заинтересован тук да е пълна кочина, да
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Лявото трябва да се обедини по естествен и разумен начин

Международният фактор е заинтригуван тук да е цялостна кочина, да има политическа нестабилност; " Левицата! " не е план на Радев. Ние сме опитни хора! Той нас не може да ни води за носа; Обединението ще даде опция на всички, на които Корнелия Нинова ще каже „ не сте ми симпатични " ; Никой естествен кадровик не би създал това, което получихме от " Промяната ". На тези момчета от Политическа партия им дадоха страната, разбирате ли?! Дадоха им я. Драгите кръгове на военното разузнаване; Ние желаеме " Левицата! " да бъде групировка на хората на труда. Темата с правата на малцинствата, в това число Истанбулската спогодба, ЛГБТ общността, отношението към мигрантите - това не е нашия таргет. Нашият таргет ще са достоверните хора на наемния труд. Ние ще бъдем обърнати към фамилните полезности. Което отива на българина! Иначе сме толерантни хора. Ние почитаме правата на всеки човек с друга полова ориентировка. Но не считаме, че това би трябвало да бъде първостепенна социална тематика, вдигана изкуствено, и че тези хора би трябвало да са с преимущество пред останалите.

Това споделя Татяна Дончева в изявление за Калина Андролова и " Гласове ". Дончева оглавява листите на лявото обединяване " Левицата! " в 24-и МИР-София и във Велико Търново.

- Защо коалиция сред Татяна Дончева, Мая Манолова, Спас Панчев и Румен Петков да съставлява интерес за гласоподавателите? Какво ново имате да им кажете?

- Ще подходя към въпроса от различен ъгъл. Има остра нужда от структуриране на политическото пространство. От 2001 година, когато беше разгласен края на двуполюсния модел, който е просъществувал епохи в развитите демокрации, ние влязохме в една серпантина на все по-неидентифицируеми политически субекти. Причината за това явно не е единствено в България. Налице е един развой на основаване на такива неидентифицирани летящи обекти, които носят странни наименования, имат странни дела, явно недългосрочни и злободневни за съответните страни. И това е общ развой, който произтича от дефицита на хрумвания, които да обсебят мозъците и сърцата на хората. Тази фрагментация на политическото пространство по неидентифицирани признаци беше от малко малко овладяема, такава поява беше и ГЕРБ.

И до момента в който беше овладяема, като че ли нещата бяха търпими и никой не считаше, че би трябвало да ги взема решение. През последните години обаче, изключително последните две години, нещата излязоха тотално отвън надзор.

- Подобно нещо се случваше най-често на локалните избори, където всякаква мешавица беше допустима единствено и единствено да се реализира резултат.

- Да, това се виждаше на локалните избори, когато се създаваха локални обединения без всевъзможни правила. Но тази фрагментация и това необичайно коалиране на всевъзможни хора на първо място по бизнес симптом или частни признаци, търговски, платен избор, всичко това се придвижи и на национално равнище. Аз не желая да проучвам кой е отговорен. Кой по кое време е трябвало да забележи и да вземе ограничения. В един миг обаче си дадох сметка, че на централно равнище проявата на този парадокс пречи да се направи съществено ръководство. Има ли друга база, оттатък лявото и дясното, на която можем да стъпим като пиедестал?! Не мога да я видя. Гледам какво има и в другите страни, изключително от някогашният източен блок. Но няма друго. А в същото време в десницата под въздействие на външни фактори стартира едно сливане, което е конюнктурно. Не може да събереш Демократична България с Политическа партия, с Цветан Цветанов и с БЗНС-то на Николай Ненчев в последната секунда, в 98-ата минута на продължението и да кажеш „ но ние ги окрупнихме ". Защо ги окрупнихте? Защото ви трябват за една външнополитическа цел. Защото в този исторически миг би трябвало да се наложат на България някакви ръководещи, които да могат да организират съответно тази политика.

- Това е ситуационно и ще изгори последователно от несъгласия.

- Това не взема решение въпроса по какъв начин да съберем политическото пространство до едни рационални параметри, в които да има задоволително здрави политически субекти. Това беше първото, което ни насочи да търсим ляво обединяване. Втората сигнална лампа беше, че кръговете, които конструират Политическа партия, Демократична България и прочие не могат да стъпят върху никакъв пиедестал. Лявото и дясното са пиедестал. Но тези хора споделят „ ето я обединението на положителните ". Когато нищо не можеш да обясниш, си харесваш някаква дума, която да забълбичква хората и да си помислят, че това е „ обединението на положителните ". Демократична България били десни, а Политическа партия леви. А какъв е знакът, че са леви? Те не са леви с изключение на по генезис, по техните баби и дядовци дейни борци. Но даже да приемем, че Политическа партия са леви, какво е тази коалиция - мелез на маймуна с кашалот. Обединение на лявото и дясното, гарнирано с Цветан Цветанов. Как да се разпознава човек с тази коалиция?! Тази обстановка диктуваше нуждата от сливане вляво. Очевидно вляво има бездна. И всички останали, които желаят да заемат лявото, са в действителност десни. И те вършат една инвазия в лявото пространство, само че не тъй като оферират нещо атрактивно. Не може да кажеш просто „ аз съм ляв ". Лявото през 90-те беше най-хомогенно. И най-стабилно електорално. Благодарение на това, че се промени марката на комунистическата партия. Промени се организационния живот на партията. Допускаше се идейна независимост, в доста огромна степен либералност, имаше посланичество на разнообразни течения, групи, визии. Българска социалистическа партия съумя да просъществува повече от 20 години в националните и локални органи на властта, единствена от Източния блок.

- Е, в този момент Корнелия Нинова се погрижи да завърши този модел на оцеляване.

- Понякога си мисля, че Българска социалистическа партия по някакъв метод е била поставена на таргет, с цел да бъде унищожена. Защото има си мозъчни тръстове, които считат, че всичко, което идва от социализма и от това време, би трябвало да бъде заличено. Понеже тези генерации имат мемоари. И те не са единствено за нещата от бита, а са мемоари за връзки, обществени връзки, механизми. В този ред на мисли, питах се какъв да бъде процесът на сливане на лявото?! За процеса на сливане на дясното знаем, че той се лидира от една амбасада, дават им се наставления, споделя им се „ ние ви финансираме, вие би трябвало да действате по този начин ", в калъпа ще влиза този и този, n-броя NGO-та и прочие А по какъв начин да го направи левицата това сливане? Такъв външнополитически фактор няма и популярност Богу. Трябва да стане по някакъв рационален, натурален метод, който да преодолее връзки, трупани 30 години. Ако желае да съществува, левицата би трябвало да тръгне по този път.

- Къде се намира Българска социалистическа партия във вашия проект? Българска социалистическа партия гледа на обединяването като на начинание против Българска социалистическа партия.

- Ние решаваме тази задача. За обединяването на лявото. А не да вземем на тези нишата, на тези електората. За нас обстановката в Българска социалистическа партия е доста сериозна. Не считаме, че в Българска социалистическа партия има изобщо благоприятни условия да бъде сбъднат поврат. Не желаеме да насилваме хората, които прочувствено или организационно, или по различен метод са свързани с Българска социалистическа партия и не желаят да видят действителността. Те споделят „ ние сме от Българска социалистическа партия и нищо няма значение, даже партията да има 0,01% на изборите ". Ясно е, че тази страст не може да бъде изменена и всеки би трябвало да извърви своя път. Но какво ни окуражава?! Когато Александър Лилов през 1990 година решаваше тази задача, тя не изглеждаше по-проста. Въпреки че през престижите на Българска комунистическа партия тогава можеха да се вземат решения за смяна, решения какво да се прави. Сега няма такива престижи в Българска социалистическа партия.

- Свиването на Българска социалистическа партия освободи пространство за всякакви проксита като Има Такъв Народ, Политическа партия, „ Български напредък " и прочие Ако имаше добра тактика Българска социалистическа партия, можеше да образува другия център на властта, а не да е на пета-шеста позиция.

- Аз не съм сигурна, че тъкмо Българска социалистическа партия е освободила пространство за проксита като Има Такъв Народ. Значи това не може да е по този начин. Дълги години Българска социалистическа партия беше центърът, към който се формираше власт. Но към този момент Българска социалистическа партия не може да бъде център на власт, на управническа коалиция и прочие Българска социалистическа партия е един безспорен токмак. Тежест, която даже да събере по неведоми пътища към себе си някакъв лист от субекти, тя ще ги потопи дружно със себе си. Вие виждате ли го това с очите си?

- Виждам го. Но кажете Нинова по какъв начин докара нещата до топуза.

- Преди Корнелия, това са законите на физиката. Колкото се доближават телата, конфликтът става неизпълним. Когато падаш от височина, ударът в земята става неизбежен. Говорех им на Българска социалистическа партия, когато партията беше 20%, когато беше 15%, че се върви наникъде. Но никой не искаше да чуе. И смятаха, че аз по този начин си говоря. Защо говорех?! Защото, когато произвеждаш поредност от неверни решения, би следвало в един миг да ги видиш. Откъде съгласно мен пристигна казусът. В Българска социалистическа партия имаше настройка, която аз заварих през 1998 година, влизайки в партията, никой вътре да не се интересува какво мислят хората, които са отвън партията. А преди този момент, когато бяха старейшините, това не беше по този начин.

Старейшините имаха всичките учредения да имат голямо самочувствие като политици, обаче те се съобразяваха с пулса на публичното мнение. В продължение на доста избори те предлагаха разновидности, които не са Българска социалистическа партия. А ние не можехме да разберем това и питахме за какво, това дискриминация на членовете на Българска социалистическа партия ли е, за какво се търсят хора измежду непартийните жители и прочие? През 1999 година Българска социалистическа партия имаше съществено наличие в локалната власт, обаче не можехме да пакетираме кметовете си на локалните избори без да създадем всички враждебни към Българска социалистическа партия. И даже против най-успешния кмет на Българска социалистическа партия се разразяваха негативни навиквания. Тогава стигнахме до формулата „ самостоятелен, подсилен от... ". За да можем да задържим салът над водата. Обаче това във времето трябваше да бъде прибрано, преодоляно. Вместо това, то стана норма. Българска социалистическа партия по времето на Станишев загуби тотално водачите. И аз считам това за най-голямата политическа неточност на Станишев. Силен тим става единствено със мощни играчи. Непрекъснато се повтаря, че Българска социалистическа партия не е лидерска партия. И в случай че някой има лидерски качества, те го натискат и го държат на аварийна скамейка, даже ще го извадят отвън залата. Най-лошото е, че Българска социалистическа партия загуби водачите си в провинцията. Българска социалистическа партия имаше тотално предимство в селата, в дребните и междинните градове. Всичко се попиля.

- Това е развой, стартира от преди Станишев, минава през Станишев, само че имаме и последващи ръководители - Михаил Миков и Корнелия Нинова.

- При Станишев имаше 8 доста положителни години. По времето на Национална движение „Симеон Втори" и по времето на Тройната коалиция. Условията бяха положителни, можеха да се притеглят младежи, трябваше тогава да се пречупи наклонността на застаряването. Да дойдат младежи, с цел да дадат двигателна сила и най-много интелектуално предимство. Вместо това управлението на партията натискаше единствено с послушници. Няма да не помни по какъв начин на едни локални избори, коства ми се през 2007 година в Хасково имаше най-лошия резултат. И претендентът за кмет на Хасково получи 5% и нещо. Чудовищно невисок резултат. След което управлението постави пет индивида за членове на Националния съвет от същото това Хасково. А хора от райони, които имаха положителни резултати, хора, които са авторитетни в тези райони, ги отрязаха. Защото такива хора желаят пояснения, желаят от управлението някакви дейности, „ не си знаят мястото " и прочие Е, по какъв начин да прави Българска социалистическа партия сериозна политика, откакто сериозните хора не са там! Разбирате ли, не може от 1997 година Българска социалистическа партия да търси министър на финансите! Пламен Орешарски беше сурогат, заради неналичието на подобен. Как пък за толкоз време не се откриха банкери, икономисти, преподаватели в УНСС и прочие да станат част от Българска социалистическа партия. Колкото до Мишо Миков, той просто нямаше време. Задкулисните играчи постоянно са били доста мощни в Българска социалистическа партия, постоянно са били основни.

- Корнелия Нинова ще довърши ли партията?

- Вижте в този момент, Корнелия има качества, само че има и таван. Хората, които са я подбрали, са я избрали на правилото „ слуша ли ги Корнелия ". Докато те се занимават с това, държат ли първия секретар, работата няма да се получи.

- Тези хора, за които говорите, не виждат ли накъде върви партията?

- И като виждат какво?! Сега също го виждат. Вие помните ли по кое време стана ясно, че със Станишев няма да стане? Да речем през 2009 година, след края на Тройната коалиция. Защо тогава? Българска социалистическа партия загуби тежко изборите. Но Българска социалистическа партия можеше да ги загуби с дребна разлика или да бъде в паритет с ГЕРБ, в случай че Сергей Станишев имаше визията, че би трябвало да събере към себе си елита на партията. А не да си води вътрешните борби. Трябваше да събере елита на партията! Сега няма да Ви споделям какъв му е бил казуса с мен, с Румен Петков или с други. Но на Станишев най-общо му беше проблем разноговоренето.

- В Българска социалистическа партия в никакъв случай не е имало естествено водачество, а назначено такова. Проблемите идват от това.

- По същото време испанците търсеха. Как търсеха своя водач? И аз съм питала доста виновни фактори, по какъв начин хората като закъсат като нас, работят. Те се събират към няколко кандидатури месеци преди да се случи конгреса. И никой на никого не вади очите от това, че ще се конкурират. Кандидатите са известни. Отиват на конгреса, вземат решение кой ще е, стискат си ръцете и не престават. Тук до последната нощ, до последната секунда никой не споделя на кого се е спрял и като питаш дава отговор „ на следващия ден ще го избираме ". Как ще го избирате, за какво тъкмо този човек? Разбирате ли, факторите в Българска социалистическа партия не се интересуват дали това е верния човек. Те се интересуват лобитата да го ръководят. И също така, членската маса на Българска социалистическа партия има два съществени минуса. Единият е, че тези хора не имат вяра, че Българска социалистическа партия може да престане да съществува. Но в света са рухвали империи! Вторият минус е, че членовете на Българска социалистическа партия покорно се подчиняват на водача си, на ръководителя си. Безкритично. Защото това ги разтоварва от мислене и от отговорност. Казват „ управлението по този начин сподели " и край. Но има и сериозни обстановки, които изискват мислене.

- Не мога да схвана по какъв начин гласоподавателите на Българска социалистическа партия със съответните си възгледи, които знаем какви са, понасят дейностите на последното управление, да вземем за пример, обединението с Демократична България и Политическа партия, прикриването на оръжията за Украйна, предлагането на Корнелия в един миг Асен да е министър председател и прочие

- Понасят ги по следния метод. Казват „ ние сме от Българска социалистическа партия ". И каквото и да направи Българска социалистическа партия, те не престават да са от Българска социалистическа партия. Като ги питаш „ съгласни ли сте с това ", те споделят, че не са съгласни. Но на въпроса какво ще създадат, с цел да трансформират курса на партийното управление, в най-хубавия случай вземат решение да създадат подписка. Нищо повече. В момента управлението употребява единствено външната политика, а какво вършим с вътрешната? Увеличаваме заплати. Ама, вижте, има разлика сред партия и синдикатите. Синдикатите се борят да усилват заплатите. А политическата партия ще би трябвало да има икономическа визия. Хората ще би трябвало да работят някъде, с цел да получават въпросната си увеличена заплата. Навремето беше пристигнал имиджмейкъра на Шрьодер да ни изнася някаква лекция. И той ни сподели нещо, което ни порази. Че дълги години хората на наемния труд са дали своят вот за Хелмут Кол. Той е десен, само че те виждали в него поръчител за техните работни места. Значи левицата не може да робува на архаични неща. И да смята, че сложните стопански решения са за десницата. Защото тогава хората споделят: „ А вие защо сте ни?! Вие нямате решения по комплицирани задания, не можете да ги измислите. "

- Избирателите на Българска социалистическа партия осъзнават ли каква е ролята на Българска социалистическа партия по време на прехода, за какво през днешния ден по този начин наподобява действителността ни?!

- Друг проблем на Българска социалистическа партия е ролята ѝ в прехода. Ролята ѝ в преразпределението на националното благосъстояние, в основаването на мутренските групи, в основаването на наемните капиталисти. Едното е, че ние незаслужено сме разпределили благосъстоянието на страната, което е работа на генерации българи. Второто е на кого сме го дали?! Ако ние го бяхме дали на едни същински и съществени стопани и мениджъри, такава ли щеше да е действителността в този момент? И знаете ли, ето това, тези две неща, неналичието на визия у Българска социалистическа партия и ролята ѝ в прехода, дефинират може ли Българска социалистическа партия да бъде център на левицата оттук насетне. Българска социалистическа партия не може да бъде центърът на ляво обединяване, поради това историческо „ завещание ", което не може да бъде отстранено. А към този момент е и доста късно да бъде преосмисляно. Освен това организационното положение на Българска социалистическа партия също е доста огромна спънка. Отношенията вътре в партията гонят всеки естествен човек. Такъв човек си задава въпроса „ какво върша там ". Защото човек не може да членува в партия, в случай че не му харесва микроклимата, в случай че има тежки връзки с хората там. В отговор на тези проблеми ние тръгнахме към новото ляво обединяване. Инициативата за тази работа можехме и ние да я поемем, примерно от „ Движение 21 ", само че смятахме, че е естествено да я поемат хора от Българска социалистическа партия. Но хората от Българска социалистическа партия, които започнаха тази самодейност, имаха разнообразни намерения. Те предизвикаха срещата в НДК, в Пловдив и прочие Хората от Българска социалистическа партия ни поканиха на тези срещи. Те поканиха и Корнелия Нинова, само че тя не пристигна.

- Мишо Миков и Сергей Станишев ги нямаше на тези сбирки.

- Не желая да изреждам имена, тъй като ще се получи конспирация. Но има среди в Българска социалистическа партия, които не споделят разбирането, че Българска социалистическа партия не може да бъде центъра на такова обединяване. Те се борят да оглавят Българска социалистическа партия. Смятат, че появяването на нова платформа за левицата, която да даде нови благоприятни условия на част от хората, не е добре. Те считат, че такава платформа им пречи на проектите за оглавяване на Българска социалистическа партия. Мишо Миков не е от този десен. Но има и друга група хора, които пък считат, че би трябвало да изчакат. Те са наясно, че Българска социалистическа партия не може да бъде база, не може да бъде център, те са видели Българска социалистическа партия от вътрешната страна и считат, че това е завършено. Но те желаят да изчакат, поради персонални връзки, поради насъбрани недоверия и прочие Аз да вземем за пример установявах, че откогато съм напуснала Българска социалистическа партия, от към 10 години, там е насъбрано такова съмнение, което преди този момент го нямаше. Да, двуличие постоянно е имало, това е особено за политиката, само че такова съмнение в никакъв случай не е било! Значи, с цел да тръгнеш на такава стъпка, каквато ние сега вършим с обединяването на левицата, би трябвало да си подготвен на риск. Това, което мен ме подтикна да ускорим процеса по организирането на такава платформа е двегодишното политическо безвремие. Управлението е цялостна каша! И тази каша би трябвало да спре. Защото хората към този момент се тормозят в чисто битов смисъл какво ще се случва.

- Разбирам причините Ви, само че в действителност ли мислите, че имате късмет?!

- Местните избори през есента са супер значими. Те са един път на четири години. Вие виждате, че Бойко Борисов стои три години над водата с помощта на позициите си в локалната власт. Ако ние не се явим, ние предоставяме целия терен на десните. И тогава се забиваме в земята и ще би трябвало да стартираме да пълзим като къртици. Трябва да задържим позициите там, където това е допустимо, би трябвало да ги разтеглим, където можем и прочие Задържането на левите кметове е обвързвано с правенето на някакви локални обединения. Едната част от хората, иницииращи локалните обединения, доста добре схващат, че не става във всеки град с разнообразни групи, които си поставят свои наименования, „ дружно за Дряново ", „ правдивост за Луковит " и прочие Тоест, в случай че не си национално показан, няма да си показан и в локалните управляващи, няма да си показан и в Министерство на регионалното развитие, там където ще ти разпределят парите за строителство, за улици, за водопроводи, за пречиствателни станции, за обществени пари и прочие Как да осигурим тези значими локални избори без да участваме на парламентарни избори?! Затова, ние ще се постараем да минем бариерата и да осигурим инфраструктурата за есента, секционните комисии, малко финансиране и да вървим нататък. Направихме една коалиция на четирите субекта, които са априори леви. И отворихме входа за Българска социалистическа партия задоволително необятно, за всички, които желаят. Въпреки голямата несигурност, да не кажа безволие и плашливост, на така наречен национални водачи на опозицията на Корнелия.

- Кои национални водачи? Корнелия Нинова сподели, че никой не е напуснал Българска социалистическа партия.

- Всичките. На нас ни е ясно, че тези хора участваха с разнообразни намерения в срещите. Но когато са направили тези стъпки, когато са създали двете срещи, когато са се снимали за малкия екран, когато са споделили, че потеглят към сливане на левицата, нямат заден ход. Затова се връщам към първия Ви въпрос „ за какво ние ". Защото ние сме по-смели. Защото ние сме хора, които са подготвени да рискуват. Ние сме започвали от нулата да вършим нещо. А не Българска социалистическа партия да те качи на влака и да те кара с обезпечено място. Ние сме отворени за Българска социалистическа партия. Има хора от Българска социалистическа партия, които водят листите. Има хора в листите, свързани с Българска социалистическа партия. Това е нашата цел. Макар и нежно, това обединяване да е стъпило въпреки всичко на крайници за локалните избори и да даде опция на всички, на които Корнелия ще каже „ не сте ми симпатични ".

- Много хора гледат на това обединяване като на мостра на Радев. Всеизвестно е, че президентът се готви да бъде водач на някакво общо ляво обединено пространство. Прокси на Радев ли сте?

- Румен Радев може да бъде единствено подобен водач, какъвто си извоюва да бъде. Той като президентска институция си носи своя рейтинг. Като свърши мандатът му, тогава ще бъде преценяван за всичко останало. Но има още три години. По тематиката кой на кого е план, желая да кажа, че няма по какъв начин ние да сме негов план. По причина, че той е доста след нас. Това, което Румен Радев се мъчи да направи, е с младите в Българска социалистическа партия. И този план е все едно „ Продължаваме промяната " - 2. Не желая да бъда неприятен оракул. Защото дотук човек, който е посочил, че е неприятен кадровик, не ме подухва на мисли, че на следващия ден ще е по-добър в начинанието си. Защо не сме план на Радев? Ами ние сме опитни хора! Той нас не може да ни води за носа. Тази работа с президентската република е али-бали-портокали. Ние не сме хора без възгледи и без опит. Ние сме бити, ставали, падали, няма по какъв начин да ни води той нас. Но ние не считаме, че би трябвало да се води война с настоящия президент. Ние нямаме обременеността на Корнелия да си конфликтуваме с Радев защо ли не. Истината е, че ние се показваме в извънредно неловко за рисувачите на схеми време. За мен обединяването на лявото е безусловно наложителна стъпка. И тази работа да се бият кой да лидира, Станишев ли, Радев ли, различен ли да лидира... е смешна. Но през всичко това ще би трябвало да се мине. Нито Станишев може да бъде премахнат като факт, нито Румен Радев, нито упоритостта на някои млади фигури. Просто в този исторически миг тези хора съществуват с техните благоприятни условия, с техните упоритости, с техните си визии.

- Вие и Мая Манолова бяхте на жълтите павета в революцията против ГЕРБ, по какъв начин ще коментирате това, което се случи след митингите - ръководството на Политическа партия? Не е ли ужасно? А точно Радев извози Политическа партия, с цел да се случат.

- И ние споделяме, че това е ужасно. По-лесно се връзват начинаещи играчи, това в политиката е предписание. Да, аз знам, че ние в това обединяване си носим някаква обремененост, хората си споделят „ тия са остарели муцуни, в случай че можеха нещо да създадат, щяха да са го създали " и прочие Истината обаче, че по-старите играчи по-трудно се връзват. Те са парени. Не може да ни ръководи нито Радев, нито посолствата, нито който и да е. Но младите кълват на гола кука, както се споделя.

- Кои ще са естествените сътрудници на вашето обединяване, и кои ще са съперници? Ще поддържате ли тренда на ПП/ДБ?

- Ние желаеме да укрепим моста, по който здравото ляво да мине. Едната част изначало ще оспорва, другата ще изчаква да види какво ще стане, каква стратегия ще имаме, какви политики ще вършим, дали ще се продадем, с кой ще се коалираме и прочие Вижте, няма по какъв начин да продължаваме тренда на Политическа партия. Защото тяхното ръководство за 7-8 месеца беше изпълнено с правене на нелепости. От правене на нелепости не може да се сътвори непоклатимост в страната. А интернационалната обстановка изисква да имаш глава на раменете. Нямам поради единствено войната. Ние не можем да се осланяме на това, че Европейска комисия са умни хора и те безусловно ще мислят вместо нас, а ние ще гласуваме лоялно. Щом тези хора съумяха да оставят немската промишленост без сила, значи няма какво да приказваме. Ние би трябвало да се погрижим сами за себе си. Всички споделят, че България не ги интересува, само че българската територия е основна. И по тази причина интернационалният фактор е доста заинтригуван тук да е цялостна кочина, да има политическа неустойчивост, всеки да си откри лоби и да натиска през него в посока каквато му е комфортна. Но аз считам, че всеки народ, както и всеки човек е задължен да бъде интелигентен. В българина има някакъв песимизъм заложен изначално. Така че ние от лявото обединяване сме в края на политическия си живот, ние оттук насетне няма да ставаме не знам какви гениалници, дето се споделя. Но нас не могат да ни лашкат напред обратно.

- Ще подкрепите ли кабинет на ПП/ДБ?

- Първо би трябвало да има държавно управление. Ако жителите кажат „ това е болшинството " и болшинството направи държавно управление, то ние ще се нареждаме като съпротива. И няма потребност да ни споделят какво се прави в Народното събрание, няма потребност да губят по три месеца за смяна в правилника или за някакви простотии. Всичко това е отиграно, направено, има кой да го направи, това е писмеността. Дали и по какъв начин ще се отнасяме с държавното управление? Ние не сме длъжни да влизаме в държавно управление. Можем да подкрепим държавно управление без да се коалираме за ръководство. Можем да му сложим условия и прочие И сега, в който се нарушат поставените условия, пада държавното управление.

- Българска социалистическа партия ще ви бъде ли сътрудник, нали сте левица?

- Българска социалистическа партия може да ни бъде сътрудник. Но освен това управление.... Те са изначално враждебни към всеки, който би седнал да беседва с тях.

- Предишната групировка, в която бяхте дружно с Мая Манолова, беше извънредно нападателна към ГЕРБ. Имаше някаква отблъскваща прекомерност. Такива ли ще бъдете отново?

- Вижте, пиарите в българския политически живот имат прекомерно огромно значение. Има сътрудници, които считат, че би трябвало да се преценяват абсолютно с мнението на имиджмейкъра си. И имиджмейкърите, схващайки себе си като страхотни и велики експерти, стартират да си мислят, че диктуват политическия живот. Но това е избор на съответния политик. Вие ще допуснете ли някой да Ви направи на маймуна?!

- Аз не си представям Мая Манолова да е била жертва на пиара си.

- Аз съм очевидец. Аз съм свидел, споделям Ви!

- Можем ли да чакаме, че ще бъдете по-конструктивни, по-разумни? Че беше огромна нервност, която е неприемлива за естественото поданство.

- При всички случаи. Вие в мен видели ли сте нервност? Аз мразя нервността. Особено, когато би трябвало да се вземат съществени решения, да пристигна някой и да ми истеричничи. Просто ставам и си излизам. Предишната коалиция беше доста разнородна. Тя беше стимулирана като анти ГЕРБ, само че не беше еднородна. Аз не споделям концепциите да замерваме някого, който и да е той, със сурова риба! Или да си слагаме кубинките на катедрата.

- Вие консервативно ляво ли ще бъдете но електората на Българска социалистическа партия или джендъристко, свръхлиберално, световно, толерантно към мигрантите, неразбираемите полове?

- Ние желаеме това да бъде групировка на хората на труда. На хората на свободните специалности. На хората на дребния бизнес. Ще търсим икономическа визия и ниши по света, където може да влезе българският шеф. Защото, с цел да подсигуряваме работните места на нашите симпатизанти, в тази страна би трябвало да има промишленост. Темата с правата на малцинствата, в това число Истанбулската спогодба, ЛГБТ общността, отношението към мигрантите - това не е нашия таргет. Нашият таргет ще са достоверните хора на наемния труд. Ние ще бъдем обърнати към фамилните полезности. Което отива на българина! Иначе сме толерантни хора. Ние почитаме правата на всеки човек с друга полова ориентировка. Но не считаме, че това би трябвало да бъде първостепенна социална тематика, вдигана изкуствено, и че тези хора би трябвало да са с преимущество пред останалите. По отношение на неразбираемия пол и свободата да го определяш, ние сме консервативни и сме последователи на биологията в натурален тип. Сред нас има показани доста дами и този факт би трябвало да приказва недвусмислено, че изначално отстояваме правата на дамите. Тази грижа минава през законодателство, което е прецизно за отбрана на дамите от принуждение. И през възстановяване на стандарта на живот, с цел да се понижи агресивността на хората. Смятам, че агресивността в фамилиите, както и тази на пътя се корени в битовите неволи, които истеризират хората.

- Яростта против ГЕРБ към този момент наподобява изцяло несъответстваща изключително на фона на това, което видяхме при Политическа партия, митомания и разгром.

- ГЕРБ донесоха цялостно обезличаване на Народното събрание. По времето на ГЕРБ в Народното събрание стопираха да приказват, да обменят тези. Започва да се набива, че всякакво дискутиране е форма на губене на време. Това, което се появи в българския политически живот в този момент, тази парламентарна отпадналост е директно разследване от дванайсетте години гербаджийски парламентаризъм. Второ, няма случаи ГЕРБ да отива на избори без да се постарае с цената на всичко да отстрани съперника си. Аз съм живяла във времето на остро опълчване със Съюз на демократичните сили. И то не беше по-малко прочувствено натоварено. Но да се викат хора, да се заплашват, и то учители и лекари, че в случай че вземат участие от някаква конкурентна политическа мощ, която даже не им е действителен съперник, ще бъдат отстранени и уволнени, е безспорен монопол на ГЕРБ. Монопол на ГЕРБ е да минеш през кметовете и да им кажеш „ искаш ли да си отново кмет, добре, само че ще се кандидатираш от ГЕРБ ". Това, извинявайте, толерираме ли го? Дори част от настоящите кметове на Българска социалистическа партия чакат ГЕРБ да ги поддържа за мандат. Изключение прави Движение за права и свободи. Щото те си държат територията и не я пускат. На какво наподобява това? Какви са тези политически нрави? А какво е в администрацията? При промяна на властта постоянно се сменяха позициите на основните управления. Но такова надълбоко навлизане в държавната администрация на политически функционери, които са изцяло непригодни да си правят работата, го вкара ГЕРБ. Ние желаеме ли това да продължи?! Оказа се, че когато аплайваш в държавната администрация, ти можеш да си дадеш единствено тапията за магистър, само че не и за бакалавър. И по този начин хора приключили какво ли не минават едно курсче за обществена администрация и към този момент аплайват за най-високите административни длъжности във всевъзможни специалности. Ние не можем да докараме инженери до нужните позиции, тъй като те са заети от сходни хора.

- Това е особено за всички партии, в това число и за Българска социалистическа партия, за Радевите служебни кабинети, за „ ленинския " кабинет на Политическа партия и прочие

- Не, не е особено. До 2009 година това беше нонсенс. В момента хората в държавната администрация не желаят да заемат основни позиции, тъй като споделят, че на следващия ден като се смени властта, ще ги уволнят. Как да стабилизираме тогава тази администрация, която сега не служи за нищо свястно.

- В момента Радев ползва най-лошите вероятни практики, шуробаджанащина, неквалифицирани назначения, за Копринковите взятки се носят митове.

- Напълно съм съгласна.

- Това желаех да чуя. Вие имате афинитет към службите. В какво положения са българските служби за сигурност?

- Няма хора, разбирате ли. Истината е, че тези служби би трябвало да бъдат закрити и по-късно преучредени. Там бяха назначавани всевъзможни хора и през днешния ден последните мохикани, които схващат нещо, са към 70 годишни. Трябва да се направи кастинг, да се оценят нови хора, да се обучат съществени хора в тази материя, само че да се обучат от можещи и знаещи. Академията на Министерство на вътрешните работи би трябвало да я закрием, тъй като тази Академия им разрешава от втори курс да работят частно. И те къде да работят, стават охранители. Всичко това би трябвало да се закрие и да се конструира още веднъж, с нови критерии, с нови хора, със сериозна мисъл и отношение към държавността. Аз съм го мислила това от дълго време.

- Радев пристигна като поръчка за нов център на властта, само че вкара страната в злополука, олигархията го моделира както си желае.

- Профилът на един боен допуска много стеснен кръг от лица, с които поддържа връзка. Животът им минава в цялостна подчиненост. Тези хора са като голи охлюви в публичния живот. Затова даже едно цигане, което е хитрец, може да ги върже на фльонга. Когато един човек върви към такива височини в политическото ръководство, той би трябвало да бъде тестван откъм дами, откъм пари, откъм популярност, откъм власт, откъм склонности и практики, които би употребил. Това нормално се случва в партиите. Пътят в естествения политически живот се извървява изпод нагоре. И доста качества на хората стават ясни още до момента в който са на по-ниските етажи в управническата подчиненост. Тези военни, които са били преди, споделяше Гиньо Ганев, те имат друго отношение към живота и гибелта. Днес за жалост виждаме по какъв начин някой стартира да се мисли за Дьо Гол, а в реалност става дума за един „ непретенциозен " човек. Разберете, кръговете от някогашното военно разузнаване, които смениха по-предишните, търсят хора, които да им се подчиняват. А истината е, че с цел да има добър резултат, би трябвало да имаш положителни играчи в игрището. Те си мислят, че могат да им споделят нещо на играчите. Да де, но извън можеш да направиш анализ, само че вътре в игрището в последна сметка играят играчите. На естествен човек не му трябват повече от 10 минути диалог с Политическа партия, с цел да разбере, че не може да им даде страната. Аз от 100 години се разправям с ченгета. И те всякога ме броят за зложелател на ченгетата и създател на Закона за досиетата. А аз желая да им кажа единствено, че тук би трябвало да пуснат малко натурален асортимент, както в бизнеса. Може и да са дали на доста хора по една чанта с пари, обаче Божков примерно ги е съхранил, а доста други не са съумели.

- Като ми казвате за военно разузнаване, си представям умни хора, каквито са тези хора по целия свят, а тук виждаме, че създават произшествия, в случай че е вярна версията Ви за задкулисието.

- За страдание не търсете умност. Като правиш кастинг за еди-коя си сфера най-малко би трябвало да гледаш индивидът да е от сферата. Тук няма нищо. Гълъб Донев е приключил военно учебно заведение. Никой естествен кадровик не би създал това, което получихме от Политическа партия. Ние виждаме едни хора, които гледат и работят като сиромашко невидяло. Сега се е паднало и не се знае какъв брой ще продължи. А знаете ли, когато става дума за такива пари, всеки си мисли, че като открадне доста, ще може да ги харчи. Но не е по този начин. Такива пари все едно, че ги нямаш. Всички пари, които не са за теб персонално по разпоредбите, те не са твои. Но аз отново Ви споделям, би трябвало всичко да има граница, до каква степен да бъде и прочие Не може да не се схванеш с ченгетата. Но не може и да се даде икономическата стратегия на ченгетата. Не може целият ръб на мариците да бъде с ДАНС-аджии. Не може, тъй като ченгетата не схващат от всичко. Аз не се имам за глупава, само че не мога да ръководя АЕЦ „ Козлодуй ". Не мога да ръководя и Българска национална телевизия. Тя е различен бизнес, не е този, от който аз разбирам. Това желая да кажа, когато наблягам, че не може всичко да е под контрола на ченгетата.

- Вие като правист, какво мислите за законопроекта, импортиран от Зарков, за надзор върху основния прокурор? Няколко посолства натискат крепко да се одобри.

- Тези посланици не схващат нищо от българската правна система, нито даже от правната система на личните си страни. На тях са им дали едни опорни точки и те нещо натискат. Не може да има законопроект за надзор на еди кой си. Глупости на квадрати. Тук е въпрос на една конституционна структура. Главният прокурор бива избиран от един орган, само че след това би трябвало да го смъкват личните му подчинени. Но тъй като това не може действително да стане, значи би трябвало леко да поправяме. Дайте да разпишем главата във вид, че би трябвало Велико национално заседание и да я разпишем във вид, че не би трябвало Велико национално заседание. Няма 100 писачи. Събираме се и обмисляме. ГЕРБ са склонни да поддържаме връзка в тази посока.

- Ще подкрепите ли съответно законопоректа на Зарков?

- Този законопроект на Зарков до нищо няма да докара, разбирате ли! С нормално болшинство да се сменя основният прокурор! Добре, само че на следващия ден ще пристигна един непокътнат основен прокурор и незабавно ще му скроят шапката, тъй като няма да им отърва. Защото той на първо време ще подгони тях. Защо направиха Гешев основен прокурор? Питам Стоян Денчев „ за какво направихте Гешев основен прокурор? ". Не можете ли да прецените какъв човек ви би трябвало за основен прокурор, какъв ви би трябвало за действен служащ и прочие Защото не може от действен в БОП-а да го вършат основен прокурор, тъй като индивидът си има различен стандарт. При Гешев всичко е екшън. Аз го познавам от КТБ-делото и от други каузи. Полицията си има склонности. Включително да издевателства над хората. И тези, дето го избраха, трябваше да знаят това. За тази работа има и вътрешни механизми на системата, има и външни. Но когато се кадрува, би трябвало да се преценява вярно. Трябва да се преценява, че не може основният прокурор да е сходен екшън воин. Трябва да се промени Конституцията, да вземем за пример може да смени мандата на основния прокурор, да бъдат два мандата по четири години. За да може държанието на основния прокурор да се премисли в средата на този интервал. Може да се направи и различен механизъм. Аз персонално съм за това прокуратурата да се отдели в независима институция и Народното събрание с две трети да избира основен прокурор. Така е би
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР