Международният експерт инж. Методи Стилянов е изготвил доклад за състоянието

...
Международният експерт инж. Методи Стилянов е изготвил доклад за състоянието
Коментари Харесай

След 45 загинали: И международен одитор видя куп проблеми на АМ Струма

Международният специалист инж. Методи Стилянов е изготвил отчет за положението на сектора от , където на 22 ноември с македонски жители. Загинаха 45 души, а 7 съумяха да се спасят. 

Докладът е предоставен от Института за пътна сигурност.

От инспекцията на инж. Методи Стилянов се установи, че предпазните пътни системи /мантинели/ не са инсталирани според условията.  От отчета излиза наяве, че двулъчевата защитна бариера не е способна да удържи тежки моторни транспортни средства!

Двулъчевата защитна бариера (i.e. W-beam) е предопределена за безвредно удържане и следено пренасочване на МПС с маса до 2 т под удар от 25° при 100км/ч и изборът на тази система е погрешен за приложение в средата която тя се намира!

Основната цел на предпазните загради е да задържат транспортните средства на пътя, като обхванат част от силата при удара и ги пренасочат в безвредно направление. Те са последната „ бариера “ сред движещото се транспортно средство и рисковото място. За да работят надеждно, те би трябвало да са конфигурирани според документираните сполучливи тестови условия. На базата се издават и наръчниците за апаратура от производителя на системата. Полеви модификации не се позволяват, без инженерен дизайн и съпътстващият го разбор на риска.

Според инж. Стилянов би трябвало да бъдат изучени детайлите при:

• Скосения детайл за начало и отвесен дирек №1 (фиг.10а) – концепцията на скосяването е да пренасочи вектора на настоящите сили в хоризонтална низина като разсее част от тях във отвесна низина (т.е. да „ подмятна “ транспортното средство). В случая мантинелата най-вероятно не е била обвързвана с отвесната греда и рейса безусловно е „ обелил “ хоризонталните греди от стълбовете. Ако дефекта е бил отхвърлен преди трагичното събитие, служителите в АПИ би трябвало да са в положение да дават съпровождащата го документи.

• Сглобката на хоризонталните греди при отвесен дирек №10 (фиг.10б) е неправилна и тъкмо тук мантинелата се е скъсала.
Експерти: 10 произшествия са станали за 3 години в региона на нещастието с рейса
Тежката злополука на Автомагистрала " Струма " за следващ път ни демонстрира, че в България сме доста положителни в ръководството на рецесията, само че е налице цялостен...



По думите му в региона на злополуката са настъпвали голям брой катастрофи, които са повреждали мантинелите. В съответния случай в междинната разграничителна линия можем да забележим, че е имало преинсталация на оборудването. Навярно е имало предходна злополука в същия сектор. Съединението на мантинелата е инсталирано погрешно с два болта вместо с четири, каквото е условието. Това е и повода мантинелата да се раздра макар ниската скорост, с която се е блъснал рейса.



От снимковия материал на Гугъл се вижда, че пръстта към отвесните стълбове не е била уплътнена след инсталирането им.

Мястото на удара е след отвесен дирек. При което мантинелата се раздира, само че крайната сглобка на нова и остаряла мантинела при отвесен дирек №4, които е “U ” профил е модифицирана.
Виктор Канзуров свърза нещастието на Автомагистрала Струма с различен знаков случай и уточни общия фасон (ВИДЕО)
" Основният фокус след нещастието на Автомагистрала " Струма " би трябвало да бъде къде са грешките, поради които тя е позволена. Първо по какъв метод рабо...



Също по този начин е установено, че има изчезнали знаци и развалена маркировка. Съгласно Закона за пътищата член 36м ал.2 АПИ прави периодическа ревизия на републиканските пътища в употреба, минимум два пъти годишно, за гарантиране на задоволителни нива на сигурност на съответната пътна права.

Въпросите за „ модификациите, изпълнени по преградните предпазни системи по националните ни пътища, общоприети ли са? Сертифицирани ли са, и откого? “. Тези въпроси са били сложени пред АПИ още със отдалечения отчет изработен за Аспаруховия мост, напомнят от Института по пътна сигурност. 

В Института за пътна сигурност е постъпила информация, че Областно пътно ръководство е направило инспекция на мястото на случая и е установило неналичието на знак и неприятна маркировка два месеца преди ПТП. Също по този начин е изпратен отчет в АПИ. Тази информация би следвало да бъде тествана от проверяващите органи, допълват от ИПБ.



Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР