Международният екипаж получи разрешение за нощно изстрелване на НАСА до космическата станция

...
SpaceX подготви ракета Falcon 9 и космически кораб Crew Dragon
Коментари Харесай

SpaceX подготви ракета Falcon 9 и космически кораб Crew Dragon за дълбоко нощно изстрелване, за да превози командир на НАСА, датски втори пилот, японски астронавт и руски космонавт на 22-часов полет до Международната космическа станция.

Мениджърите на мисията се срещнаха за преглед на готовността за изстрелване късно в сряда и разрешиха излитането на седмия оперативен полет на Crew Dragon на НАСА. Тъй като синоптиците прогнозираха 90% шанс за добро време, излитането от историческата площадка 39A в космическия център Кенеди беше набелязано за 3:50 сутринта EDT петък.

Изстрелването зависи от руски товарен кораб Progress, който излетя във вторник от космодрума Байконур в Казахстан, завършвайки двудневното си рандеву и скачане на космическата станция, както беше планирано в 23:50 ч. Четвъртък, само четири часа преди изстрелването на Crew Dragon.

Изстрелян на 2 март миналата година, екипажът на Bowen планира да се откачи от станцията след петдневно предаване, като се спусне край бреговете на Флорида, за да завърши 185-дневна мисия .

„Те ще имат петдневно предаване с екипа на Crew-6, където ще предадат всички важни знания, които са придобили, докато са били на борда на космическата станция“, каза Джоел Монталбано, програмен мениджър на НАСА за МКС. „И след това Crew-7 ще се движи и след това с добре запозната научна и изследователска програма.“

Две седмици след излитането на Crew-6, Русия планира да изстреля Союз MS-24 /70S космически кораб, превозващ космонавтите Олег Кононенко, Николай Чуб и Лорал О'Хара на НАСА до космическата станция. Излитането се очаква на 15 септември.

Екипажът на Кононенко ще замени Прокопиев, Петелин и Рубио, които планират да приключат маратонска 371-дневна мисия с кацане в Казахстан на 27 септември. Стартирани миналия 21 септември, те първоначално планираха да се приберат през март, но техният "Союз" претърпя огромен теч на охлаждаща течност през декември.

Заместващ "Союз" беше изстрелян през февруари, но престоят на екипажа на борда на станцията беше удължен с шест месеца, за да се постави руската последователност на полетите обратно към нормалния си график. В резултат на това Рубио ще постави нов рекорд за единичен полет на САЩ, когато най-накрая се завърне на Земята, надхвърляйки текущата граница от 355 дни на Марк Ванде Хей с 16 дни.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР