Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември. Честването

...
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември. Честването
Коментари Харесай

Чаят е на почит днес

Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември. Честването е от 2005 година по самодейност на страните - производителки на чай.

Идеята за този всекидневен празник на желаната в доста страни напитка за първи път се разисква на Международния обществен конгрес, който се организира през 2004 година в Мумбай, Индия. Година по-късно въпросът още веднъж се повдига от Центъра за обучение и другарство на годишната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде оповестена за Международен ден на чая.

Целта на този ден е да се притегли вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният боязън на производителите на чай е все по-агресивната политика на огромните корпорации, които изкупуват суровината на доста ниска цена. Освен икономическа, самодейността има и своята обществена цел - популяризирането на чая като напитка.

Изборът на датата също не е инцидентен. На 15 декември е призната Световната декларация за правата на служащите в чаената промишленост, а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето огромно количество с пресован британски чай, с което поставят началото на битката за самостоятелност в Съединени американски щати.

Най-широка известност и самопризнание на самодейността има в Индия и Шри Ланка, където се провеждат специфични събития за отбелязване на деня. Другите страни, в които се чества, са Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР