Международният ден на астрономическите обсерватории е отбелязан за пръв път

...
Международният ден на астрономическите обсерватории е отбелязан за пръв път
Коментари Харесай

Обсерваторията в Рожен чества втори празник през март

Международният ден на астрономическите обсерватории е маркиран за пръв път на днешната дата през 1990 година в Италия по самодейност на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории. През 1994 година е празнуван и във Франция, а през 1995 година в още 6 европейски страни.

Националната ни обсерватория се намира на връх Рожен в Източните Родопи, покрай град Чепеларе. Стопанисва се от Института по астрономия към Българската академия на науките. Там се намира най-големият телескоп на Балканите - двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, създаден от Карл-Цайс, Йена.

Обсерваторията разполага още с 60 cm фотометричен телескоп Касегрен и с 50/70 cm Шмид телескоп. През 2005 година в Института по астрономия беше създаден и издигнат 15 cm безоблачен коронограф, който в този момент е инсталиран в слънчевата кула на НАО-Рожен.

Важное да с е напомни, че Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита публично на 13 март 1981 година, само че постоянната наблюдателна активност по научни стратегии датира от септември 1980 година.

Вече  37 години насам тя е най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа и Балканския полуостров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР