Международния ден в памет на жертвите на Холокоста отбелязаха кметът

...
Международния ден в памет на жертвите на Холокоста отбелязаха кметът
Коментари Харесай

Фандъкова, Шалом и дипломати почетоха паметта на жертвите на Холокоста

Международния ден в памет на жертвите на Холокоста означиха кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Организацията на евреите в България „ Шалом “ доктор Александър Оскар, посланиците на Съединени американски щати, Украйна, Полша и Германия – Херо Мустафа, Виталий Москаленко, Мачей Шимански и Кристоф Айххорн. Това оповестиха от пресцентъра на Столичната община.

Светът още веднъж си напомня мащабите на най-зловещото закононарушение в историята на човечеството, измеримо с най-кървавите войни. Почитаме паметта на жертвите на Холокоста и помним уроците на историята. Като контраст на това се изправят и стоят тези, които са се борили против злото и ни дават образец и кураж в отстояването на човечността, сподели Фандъкова. По думите й София нееднократно се е противопоставяла на злото, „ на ежедневните прояви на човеконенавистта, какъвто е езикът на омразата и нетолерантността. “

Столичната община ще се опълчва изрично, както го е правила до момента, на всички антидемократични прояви и опити да се унищожава нашата антична традиция на приемливост. Убедена съм, че обединени против омразата, можем да я победим, както сториха нашите прародители и ни оставиха послания на мир и съпричастност. Защото, в случай че допуснем езика на омразата да избуява в живота ни, неизбежно това ще отклони пътя ни от положителното, добави кметът на София.

Фандъкова благодари на Организацията на евреите в България „ Шалом “, на дипломатическите представителства, с които дружно вървим по пътя на отстояването на полезностите на мира и мъдростта.

По мотив възпоменанието на жертвите на Холокоста бе показан филм от фестивала „ Мастер оф Арт “ (Master of Art). Фестивалът е отдаден на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на 11 343 евреи от Беломорието, Вардарска Македония и град Пирот, показват от пресцентъра на Столичната община.

27 януари е разгласен за Международен ден в памет на жертвите от Холокоста с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1 ноември 2005 година Датата отбелязва годишнината от освобождението на 27 януари 1945 година на нацисткия концентрационен лагер „ Аушвиц – Биркенау “ от руските войски. Между 1940 и 1945 година в лагера умират един милион евреи. Резолюцията приканва страните членки на Организация на обединените нации да предават на бъдещите генерации уроци за геноцида, с цел да не може той да се повтори в бъдеще. В България Международният ден в памет на жертвите от Холокоста ще бъде маркиран с разнообразни начинания.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР