Международните компании се насочват към дълговите пазари на Китай, емитирайки

...
Международните компании се насочват към дълговите пазари на Китай, емитирайки
Коментари Харесай

Междунаордният бизнес смени втората по големина валута за търговско финансиране

Международните компании се насочват към дълговите пазари на Китай, емитирайки рекордни количества облигации, деноминирани в юани, заемайки огромни суми от банки в континенталната част на страната. По този метод световният бизнес се възползва от ниските лихвени проценти в локална валута, защото разноските за финансиране в други страни нарастват, написа Reuters.

Дружествата и банките набират рекордни количества парични средства посредством облигации в юани, издадени в континентален Китай и в Хонконг, известни като облигации " панда " и " пушек сум ".
 Юан под напън: Китай усилва ограниченията за отбрана на локалната валута
Юан под напън: Китай усилва ограниченията за отбрана на локалната валута

Китайската стопанска система изпитва все по-големи усложнения

Скокът на заемите в юани от китайските банки изпреварва еврото и това трансформира китайската валута във втората по величина, употребена за финансиране на международната търговия. Това ускорява упоритостите на Пекин да интернационализира юана, разясняват финансови специалисти.

" Глобалният ентусиазъм за заемане на средства от Китай не е логически, тъй като интернационалните вложители заобикалят втората по величина стопанска система в света заради опасения от геополитическо напрежение и слаб напредък ", съобщи пред Reuters Фиона Лим - старши валутен пълководец в Maybank.
 Снимка 506057
Източник:

Международни компании като  BMW и Crédit Agricole S.A, както и задгранични подразделения на китайски компании, са набрали рекордните 125,5 милиарда юана - $17,33 милиарда, посредством продажба на панда облигации през интервала януари-октомври. Това е 61% скок по отношение на същия интервал на предходната година.

Емитирането на облигации пушек сум в Хонконг също доближава рекордно високи стойности, като през първите осем месеца нараства с 62% по отношение на година по-рано до 343 милиарда юана. Емитирането на деноминирани в юани заеми също нараства.

Делът на китайския юан като световна валута в комерсиалното финансиране скача до 5,8% през септември от 3,91% при започване на годината, надминавайки еврото за първи път, съгласно данните на SWIFT.
 Германската стопанска система е прекомерно подвластна от Китай
Най-голямата европейска стопанска система е прекомерно подвластна от Китай

Това демонстрират резултати от изследване на компании от доста страни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР