Международни хуманитарни групи, които са подредили хиляди камиони с помощ

...
Международни хуманитарни групи, които са подредили хиляди камиони с помощ
Коментари Харесай

Хуманитарните организации искат повече помощ за Газа, достъп до заложниците по време на примирието между Израел и Хамас. И още време

Международни филантропични групи, които са подредили хиляди камиони с помощ за Газа, споделят, че са подготвени да се движат бързо, с цел да изпратят храна, вода и други доставки, в случай че пауза в боевете сред Хамас и Израел се задържа

От ДЖЕЙМИ КИЙТЪН Associated Press и ISABEL DEBRE Associated Press 22 ноември 2023 година, 14:48

ЖЕНЕВА – Международен филантропичните групи споделят, че са подготвени да доставят хиляди камиони с храна, вода и други хранителни запаси на обсадената Газа, в случай че краткотрайно преустановяване на огъня във войната Израел-Хамас влезе в действие.

Някои приветстваха значима първа стъпка, само че мнозина споделиха в сряда, че четиридневното помирение не е задоволително, с цел да отговори на големите потребности, откакто седем седмици борби разместиха стотици на хиляди палестинци, които в този момент живеят в мизерни условия.

Ключови детайлности от съглашението, оповестено в сряда, остават неразбираеми, в това число механиката за приемане на повече помощ за обезверените цивилни и ескортирането на първата група израелски заложници отвън Газа, където са държани след нападението на Хамас на 7 октомври в Израел.

Усилията за преустановяване на огъня удариха затруднение в сряда, когато Съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби сподели в известие късно вечерта, че договорката няма да влезе в действие преди петък, ден по-късно от в началото предстоящото.

Хуманитарните групи споделят, че главната упоритост е да се получи помощ за северна Газа, която беше значително недостъпна и където съвсем всички лечебни заведения стопираха да работят по време на бурна въздушна и наземна атака от израелските сили.

„ Целият филантропичен бранш е подготвен да се усили, откакто всичко е готово “, сподели Томазо Дела Лонга, представител на Международната федерация на алените Дружества на кръста и Червения полумесец, организация-чадър, която се равнява на най-голямата група за филантропична помощ в света.

Международната общественост и групите за помощ се пробват да намерят способи да получат помощ в Газа, откогато Израел отмъсти на Хамас за убийството на към 1200 души в Израел на 7 октомври. Атаката е умъртвила минимум 11 000 души в Газа, споделят здравни чиновници в следения от Хамас анклав.

Дела Лонга се оплака за тесните места, които съгласно него са объркали доставката на към този момент незадоволителна помощ в Газа. Той сподели, че групата му се надява, че съглашението за помирение ще включва по-бързо следене на доставките на помощ.

Единственият маршрут за интернационална филантропична помощ в Газа от началото на войната е минал през пропускателния пункт Рафа сред Египет и Газа. В близкия египетски град Ел-Ариш са изпратени самолети с хранителни запаси, а камиони се подредиха на опашка покрай Газа.

Интензивните израелски инспекции на пътуващи за Газа камиони и товари забавиха влизането им.

Joel Уейлър, изпълнителен шеф на Doctors of the World, основана в Париж организация за подкрепяне, сподели, че четиридневният прозорец е прекомерно къс.

„ Дори в случай че помощта влезе, ще отнеме три четири дни, с цел да го достави на лекарите, с цел да го получат, и по-късно борбата стартира още веднъж “, сподели той. " Това е смешка. Това е белоснеж. ”

Много филантропични дейци споделят, че пратките през Рафах възлизат единствено на капка спрямо общите потребности на 2,3 милиона души в Газа и желаят възобновяване на достъп през пропускателния пункт Kerem Shalom — главната входна точка за търговски артикули в Газа от Израел. Беше затворен от началото на спора.

„ Ако Керем Шалом не отвори, логистичният призрачен сън ще продължи постоянно “, сподели Ян Егеланд, началник на Норвежки съвет за бежанците, група за подкрепяне с 53 служащи в Газа.

Говорителят Шани Сасон от COGAT, израелската военна организация, отговаряща за палестинските въпроси, сподели, че тя „ не е наясно с всевъзможни промени ” на израелския пункт за прекосяване Ницана с Египет, с цел да поеме по-големи доставки на помощ по време на помирение. Ницана е мястото, където израелските управляващи ревизират камионите с помощ, преди да влязат в Газа в Рафа.

Дела Лонга от Червения кръст и Червения полумесец сподели, че свободата на придвижване на филантропичните организации е друга грижа.

„ Не е задоволително да отвориш врата. След като отворите врата, би трябвало да създадете безвредно филантропично пространство, където можем да работим “, сподели той. битката, групите за помощ биха могли да доближат до „ разнообразни хора, разнообразни общности и разнообразни лечебни заведения, които не бяха налични преди “, като на север, добави Дела Лонга.

Друго значимо безпокойството е горивото, което е в дефицит. Израел попречи на съвсем цялото гориво да влезе, като се изключи няколко дребни доставки до основната организация на Организация на обединените нации на място, от боязън, че Хамас може да го употребява. Някои филантропични групи споделят, че няма да могат да доставят задоволително гориво в Газа през четирите дни, с цел да разпределят помощ в труднодостъпния север.

“ Ние сме доста лимитирани в това до кого можем да достигнем “, сподели Джейсън Лий, шеф на Save the Children в палестинските територии. „ Ето за какво се нуждаем от цялостно преустановяване на огъня и обновяване на доставките на храна, гориво и хора през всички налични пропускателни пунктове. “

„ В противоположен случай ние сме просто Band- СПИН “, добави той. „ И доста неефективни лепенки. “

Съществува и неустановеност по отношение на вероятните договорености за контакт с израелски заложници в Газа.

По време на След четири дни 50 заложници, всички дами и деца, би трябвало да бъдат освободени от Хамас на стадии, в подмяна на към 150 палестински пандизчии, държани от Израел.

Хамас се счита, че държи към 240 израелци, хванати по време на нападението на 7 октомври. Близо 7000 палестинци са арестувани от Израел за разнообразни нарушавания на сигурността, в това число към 1800 арестувани от началото на войната.

Международният комитет на Червения кръст преди този момент ескортирали заложници от Газа. Общо четирима бяха освободени от началото на войната.

Служители на Червения кръст споделиха, че не са били уведомявани за каквото и да било съглашение сред страните за разрешаване на визити със заложници по време на примирието.

„ Ако бъде контрактувано посещаване, МКЧК е подготвен да посети “, сподели основаната в Женева организация, която се концентрира върху споровете и правата на арестувани, само че не взе участие в договаряния за освобождение.

Нейният президент Миряна Сполярич се срещна в понеделник с висшия водач на Хамас Исмаил Ханийе в столицата на Катар. Катар водеше седмици на непреки договаряния за договорка помирение против заложници, която също включваше Съединените щати и Египет.

___

DeBre заяви от Йерусалим. Писателите на Associated Press Мелани Лидман в Тел Авив, Израел, и Джон Гамбрел в Дубай, Обединени арабски емирства, способстваха за този отчет.

Важни истории

Огнена злополука умъртви 2 на граничния мост Rainbow на Ниагарския водопад. Властите споделят, че няма следи от тероризъм

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР