Международни фотографски срещи“ е ежегоден фестивал в Пловдив с 40-годишна

...
Международни фотографски срещи“ е ежегоден фестивал в Пловдив с 40-годишна
Коментари Харесай

Известни фотографи от цял свят с изложби в Пловдив


„ Международни фотографски срещи “ е годишен фестивал в Пловдив с 40-годишна история, който се открива постоянно втория петък на месец октомври в уикенд, кондензиран с фотографски събития – изложения, лекции, презентации.

Фотографският фестивал с тематика „ Социален топос “ ще покаже места, събития и хора с общата концепция за времето и пространствата, където живеем, ще ни предизвика към съпоставяне, единодушие или отричане на облиците, показани пред нас от актьора фотограф. Топосите – тематичното поле на изложбите – са избрани от икономическите, политическите и самостоятелните човешки правила с фокус индивида, живеещ във или отвън тях. В залите на Градска художествена изложба и Старинен Пловдив ще бъдат показани осем изложения, които освен би трябвало да забележим, само че и да осмислим, с цел да почувстваме връзките на комплицирания образен език на медиума снимка с нашата ежедневна действителност и актуалното изкуство.

Дигиталната епоха даде на хората техниката да снимат безусловно всичко, те снимат и споделят над един трилион фотоси годишно. За жал тази налична полуда на фотографирането обезцени цената на изкуството. В лоялност към фотоизкуството се организира Пловдивският фестивал, с цел да се върнем към това забравено мислене за полезността на мига и времето, когато един фотографски филм имаше 36 фрагмента. За да се обърнем с лице към същинските творби на фотографското изкуство, които по този начин рядко виждаме обществено.

Артистичен шеф и куратор на „ Международни фотографски срещи “ е
доц. доктор Никола Лаутлиев

Кои са акцентите на изложбите?

Емблематичните и сантиментални фотоси на международно известния и утвърден Ара Гюлер на родния му град Истанбул, неговите поданици, улици и докове.

Изображенията като мемоари, които се появяват сходно на упорити сенки в изложбата на Марко Ригамонти, видения, непокътнати за неопределен срок.

Румен Койнов със силата и внушенията на живота в пристанището на град Манаус, портал и една от последните граници на цивилизацията в Бразилия;

Завладяващият документализъм на Владимир Василев за всекидневието на „ Маргиналите “, там където има беднотия и принуждение, само че и моменти на берекет и солидарност;

Райнер Ридлер с пътуването в сърцето на едно общество на стандартизирано свободно време, където реплики на най-великите туристически пейзажи са изфабрикувани в локални пространства, с цел да да инсценираме личните си житейски истории;

„ Със и без тебе “  е респект към бащата, резултат на 20-годишна работа на Магнум фотографа Якоб Ауе Собол, осемдесет фотографии, които са роман за живота на пет континента; с неповторимо самостоятелен и неповторимо изразителен жанр на черно-бяла снимка.

„ Световна душа “ новата мултимедийна творба на Мате Барта, „ Разследване поради следствието “ или по-скоро „ Наблюдение поради наблюдението “. Поредица от урбанистични пространства, гледки, които нормално остават незабелязани в процеса на ежедневната им градска употреба;

Никола Михов, който преди Бъдни вечер взема решение да влезе в ролята на Дядо Коледа и да раздаде дарове на възрастни и съвсем забравени хора. Кръговратът на живота и спомените намират продължение във фотографиите на неговата галерия.

Изложбите се откриват в наличието на Якоб Ауе Собол и Сара Собол, Райнер Ридлер, Марко Ригамонти, Владимир Василев, Мате и Марк Барта, Томас Опиц – шеф на изложба „ Тобе “, Чагла Сарач – „ Архив и проучвателен център Ара Гюлер “, консултант по изкуствата на „ Доуш груп “, Туана Пулак и Ясемин Йозюе от Ара Гюлер музей, Никола Михов и Филип Лхамсурен.

Фестивалът се провежда от фондация „ Пловдивско фотографско средище “ с поддръжката на Община Пловдив, Национален фонд „ Култура “, фондация „ Зингер-Захариев “ и със съдействието на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Музей „ Ара Гюлер “ и „ Архив и проучвателен център Ара Гюлер “ Истанбул, Институт „ Лист “ –Унгарски културен институт София и изложба „ Тобе “ Будапеща, Фактор БГ, Фотосинтезис, „ Рамада Уиндам “ Пловдив Тримонциум, Общински институт „ Старинен Пловдив “ и Градска художествена изложба.

Програма

„ Международни фотографски срещи “
„ Социален топос “
Пловдив, 13 – 31 октомври 2023


Откриване на фестивала:

13 октомври 2023 година петък 18.00 ч

Градска художествена изложба, „ Капана “,

ул. „ Райко Даскалов “ № 29

Откриване на изложбите и срещи с създателите:

13 октомври 2023 година петък

18.00 ч – 20.30 ч.

Градска художествена изложба, „ Капана “

Ара Гюлер, Турция

Якоб Ауе Собол, Дания

14 октомври 2023, събота
10.30 – 12.00

ГХГ „ Временни изложения “

ул. „ Княз Александър I “ №15

Райнер Ридлер, Австрия, 1-ви етаж

Марко Ригамонти,Италия. 2-ри етаж

12.30 ч – 15.00 ч.

Балабанова къща, ул. „ Константин Стоилов “ 57, Старинен Пловдив

Мате Барта, Дълбока зала

Владимир Василев, Сводеста зала

17.00 – 18.00 ч.

Къща Хиндлиян, ул. „ Артин Гидиков “ 4, Старинен Пловдив

Никола Михов

18.00 – 19.00

Балабанова къща

Музикална комбинация на Марк Барта

11.30 – 18.00

Балабанова къща, ул. „ Константин Стоилов “ 57, Старинен Пловдив

Платформа ПУК!

Тихомир Стоянов

Росен Кузманов

Никола Михов

Изложба на фотографски книги

15 октомври 2023, неделя

10.30 – 12.00

ГХГ, експозиция „ Мексиканска графика “
ул. „ Артин Гидиков “ № 11, Старинен Пловдив
Румен Койнов, Бразилия

10.30 – 12.00 ч.
Презентация от музей „ Ара Гюлер “ Истанбул

ГХГ, изложба „ Капана “, ул. „ Райко Даскалов “ № 29

31 октомври 2023, вторник

17.30 – 19.00

ГХГ, изложба „ Капана “, ул. „ Райко Даскалов “ № 29

Финисаж на фестивала

Представяне на фотокнигата на доцент Никола Лаутлиев „ Амаркорд “

с присъединяване на китарен отбор „ Академика “ –

живописен началник проф. доктор Стела Митева – Динкова
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg