Mеждународната рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши на 17 август

...
Mеждународната рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши на 17 август
Коментари Харесай

Standard & Poor’s повиши рейтинга на Националната електрическа компания

Mеждународната рейтинговата организация Standard & Poor’s увеличи на 17 август 2023 година кредитния рейтинг на „ Национална електрическа компания “ ЕАД от " ВВ- “ на " BB “, със постоянна вероятност, заради възстановяване на кредитните индикатори на сдружението.

Повишаването на рейтинга е резултат от изключителното показване през 2022 година на НЕК ЕАД и едноличния притежател на компанията - „ Български енергиен холдинг “ ЕАД. Стабилната вероятност отразява упованията на рейтинговата организация, че БЕХ ЕАД ще продължи да оказва ликвидна поддръжка на НЕК ЕАД и останалите дъщерни сдружения от Групата, както и ще поддържа задлъжнялостта си ниска за интервала 2023 – 2025 година От Standard & Poor’s показват също, че чакат усъвършенстване в профила на приходите на БЕХ ЕАД.

Отлагането на либерализацията на пазара на електрическа енергия на дребно за 2025 година лимитира независимия кредитен профил на НЕК ЕАД. Рейтинговата организация предвижда, че заради осъществяването на функционалността на Обществен снабдител НЕК ЕАД може да бъде изправена пред променливи финансови резултати.

Кредитната организацията акцентира, че БЕХ Група резервира стратегическото си значение за сигурността на доставките на електрическа енергия и природен газ в страната и показва, че вероятността за поддръжка от страна на държавното управление е повишена, доказателство за което са предоставените държавни заеми и гаранции на компании от холдинговата конструкция. S&P преглежда НЕК ЕАД като дъщерно сдружение от стратегическо значение за БЕХ Група, поради значимата му роля в енергийната система на България като производител на беземисионна електрическа енергия от Водноелектрическа централа, снабдител от последна инстанция и публичен снабдител на електрическа енергия, както и на обстоятелството, че сдружението съумя да се трансформира от губещо дружество до компания, допринасяща за близо 20% от EBITDA (оперативна облага преди лихви, налози и амортизации) на БЕХ Група.

В умозаключение, рейтинговата организация оповестява, че би могла да увеличи рейтинга на НЕК ЕАД, в случай че кредитният профил на БЕХ Група се усъвършенства до " bbb- " в следствие от по-голяма  непоклатимост на рентабилността на групата и повече изясненост по повод осъществяването на националните проекти и политики, ориентирани към енергиен преход.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР