Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс (S&P Global Ratings) очаква

...
Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс (S&P Global Ratings) очаква
Коментари Харесай

Нова прогноза за приемане на еврото - през 2026 г.

Международната рейтингова организация " Стандарт енд Пуърс " (S&P Global Ratings) чака страната ни да се причисли към еврозоната през 2026 година.
Агенцията увеличи вероятността пред рейтинга на страната ни до позитивна от постоянна и удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута " BBB/A-2 ". Положителната вероятност отразява мнението на рейтинговата организация, че има възможност, най-малко едно към три, България да се причисли към еврозоната през идващите 24 месеца. Дори в случай че България не се причисли към еврозоната през 2025 година, от рейтинговата организация предвиждат, че присъединението евентуално ще бъде отсрочено за 1 януари 2026 година
" Стандарт енд Пуърс " биха повишили кредитния рейтинг през идващите две години евентуално с няколко степени, в случай че България стане член на еврозоната. От организацията означават, че биха ревизирали вероятността пред рейтинга на постоянна, в случай че упованията за присъединение на България към еврозоната станат по-малко евентуални.
Докладът, който чакаме от Европейската комисия и Европейската централна банка, би трябвало да излезе към средата на идната година. През юни ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединение към еврозоната, разгласи подуправителя на Българска народна банка Андрей Гюров пред " Нова телевизия ". На рецензиите към централната банка за това, че не се старае да изясни за какво еврото е значимо, той отговори: " Ние се учим от практиката и от опита на страните, които към този момент са въвели еврото. В началото на 2023 година имаше едно закъснение на процеса, тъй като нямаше постоянно държавно управление ", сподели той.
" Цените в лв. и евро би трябвало да стартират да се появяват един месец след приемането на мненията на Европейска комисия - към юли идната година ", разгласи той. До края на 2025 година двете цени ще бъдат забележими, добави Гюров. " Така хората ще могат да съпоставят и да взимат своите решения. По график, до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лв.. След началото на февруари - единствено в евро ", разясни още той.
Българска народна банка, избрани пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси. " През комерсиална банка или пощенски клон - това ще е допустимо до края на 2025 година Българска народна банка ще обменя българския лев безкрайно ", добави Гюров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР