Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата пред кредитния

...
Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата пред кредитния
Коментари Харесай

”Стандарт енд Пуърс” повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова организация „ Стандарт енд Пуърс “ увеличи вероятността пред кредитния рейтинг на България до позитивна от постоянна, оповестиха от Министерството на финансите. Агенцията удостоверява дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB/A-2’. Положителната вероятност отразява мнението на рейтинговата организация, че има възможност, най-малко едно към три, България да се причисли към еврозоната през идващите 24 месеца, осведоми репортерът Марта Младенова.

Управляващата коалиция, образувана през юни, съставлява първото устойчиво българско държавно управление през последните две години, след извършени пет парламентарни вота, пишат от S&P Global Ratings („ Стандарт енд Пуърс “), представени от Министерството на финансите.

Една от главните политически цели на държавното управление е присъединението на страната към еврозоната, което се възнамерява да се реализира от 1 януари 2025 година България може да не извърши всички критерии за конвергенция, изключително този за ценовата непоклатимост. Дори в случай че страната не се причисли към еврозоната през 2025 година, от рейтинговата организация чакат, че присъединението евентуално ще бъде отсрочено за 1 януари 2026 година

Въпреки застаряващата работна мощ, стопанската система на България има мощни вероятности за действителен напредък, със междинни темпове от 3% за интервала 2024-2026 година, воден главно от вътрешното търсене. Потреблението ще остане мощно заради положителното показване на пазара на труда, който поддържа повишаването на действителните заплати. Достатъчното средства от Европейски Съюз за България, които S&P Global Ratings правят оценка на над 30% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година, ще поддържат капиталовата интензивност през идващите години. Получаването и потреблението на всички налични средства ще бъде предизвикателство, защото наближават крайните периоди по главните стратегии за финансиране – Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз 2014-2020 година и Механизмa за възобновяване и резистентност, в границите на програмата „ Следващо потомство Европейски Съюз “ (NGEU).

S&P Global Ratings правят оценка фискалните резултати на България като едни от най-хубавите измежду страните от Централна и Източна Европа и чакат, че настоящите фискални проекти ще доведат до дефицити под 3% от Брутният вътрешен продукт в интервала до 2026 година, запазвайки чистия държавен дълг под 20% от Брутният вътрешен продукт. Очакват дефицитът по настоящата сметка да остане невисок и свръхфинансиран от фондове от Европейски Съюз и потоци на директни задгранични вложения, ограничавайки потребността от външно финансиране и запазвайки постоянна външна позиция.

S&P Global Ratings биха повишили кредитния рейтинг през идващите две години евентуално с няколко степени, в случай че България стане член на еврозоната. От организацията означават, че биха ревизирали вероятността пред рейтинга на постоянна, в случай че упованията за присъединение на България към еврозоната станат по-малко евентуални.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР