Международната рейтингова агенция Standard&Poor`s запази кредитната оценка по дългосрочния дълг

...
Международната рейтингова агенция Standard&Poor`s запази кредитната оценка по дългосрочния дълг
Коментари Харесай

S&P: Влизане в еврозоната ще повиши рейтинга на България

Международната рейтингова организация Standard&Poor`s резервира кредитната оценка по дълготрайния дълг в непозната валута на България непроменена - ВВВ, а вероятността по нея остава постоянна. Това стана по време на регулярния пролетен обзор на положението на стопанската система и финансите на страната. На фона на спора в Украйна, високата инфлация и растящите държавни разноски това може да се одобри като позитивна вест. Именно те обаче носят и остновните опасности и съгласно S&P няма по какъв начин да не се отразят.

Военният спор Русия-Украйна ще аргументи потрес на българската стопанска система и в резултат на това действителния ноември. В резултат на това бюджетният недостиг ще се удвои до 5% от Брутният вътрешен продукт. От S&P означават, че мощните външни и фискални салда на България ще оказват помощ за намаляване на този потрес, а постоянният приток на прехвърляния от Европейски Съюз ще поддържа растежа в средносрочен проект ", показват от S&P в известие, представено от Министерство на финансите.

Ако войната в Украйна продължи да оказва въздействие върху стесняване на стопанската система и индикаторите й, това може да докара до намаляване на рейтинга, показва организацията.

Затова и към този миг запазването му е добра вест и от позиция на финансирането - на страната й следва милиардна емисия външен дълг, а намаляване на рейтинг не би се приело позитивно от вложителите. В композиция с нарасналите лихви, това би означавало още повече разноски по излъчванията.
Реклама
Оценката от ВВВ е капиталов клас, само че е в долната част на този клас рейтинги. България беше покрай А групата преди световната финансова рецесия от 2008 година, само че тя утежни иконокмиките фрапантно. Възможността за покачване и доближаване на А рейтинг е влизане в еврозоната. Такъв имаме по краткосрочните отговорности - А-2, който в този момент също е доказан.

Макар и да не се ангажират с конретна оценка, от S&P споделят, че биха повишили кредитния рейтинг при присъединението на страната към еврозоната, както и при значително усъвършенстване на салдото по настоящата сметка. Последното значи привличане на повече непознати вложения и покачване на износа.
Еврото като ускорител
Съобщението на агенцята идва ден откакто пратителството утвърди проект за приемането на еврото, в който са включени редица законодателни промени за приемане на единната валута през 2024 година От S&P показват като главно предизвикателство за присъединение инфлацията, на фона на неяснотата, по какъв начин ще бъдат тълкувани изключителните събития, които провокираха растежа на цените. И дефинират желанията на България да влезе в еврозоната, като амбициозни.

Решението на държавното управление провокира реакция на проруската партия " Възраждане ", която разгласи, че стартира да търси поддръжка за осъществяване на референдум за еврозоната. Бившият длъжностен министър председател Стефан Янев, който неотдавна сътвори партията " Български напредък ", пък съобщи, че с приемането на еврото България ще загуби последния си суверинитет в лицето на лв..
Реклама
От S&P показват, че пътят на България към еврозоната и валутния ръб през последните 20 години е съществена причина за образуване на фискални и външни буфери, като уговорките към закрепения курс на лв. са били спазвани макар серията от вътрешни и външни политически шокове през този интервал.
Какво се споделя още в отчета
Икономиката ще бъде наранена от спора в Украйна заради високата инфлация, понижение на разполагаемия приход, по-ниско потребителско и бизнес доверие, както и от вторичните резултати от по-ниската икономическа интензивност на най-важните търговски сътрудници в Европейски Съюз. Шокът върху стопанската система от военния спор обаче, ще бъде краткотраен и икономическият напредък ще се ускори от 2023 година, подсилен от притокa на прехвърляния от Европейски Съюз. Това би трябвало да ограничи повишаването на консолидирания държавен дълг, който ще остане невисок в интернационален проект. Ситуацията с прекъснатите доставки на газ от Русия за България остава управляема заради продължаващите старания за диверсификация на доставките и оставащите ресурси от газ, които са ниски, само че въпреки всичко задоволителни. Външните опасности са управляеми, макар възходящите дефицити по настоящата сметка на фона на покачващите се цени на храните и силата и бавното възобновяване в туристическия бранш. Високите и растящи равнища на инфлация са предизвикателство за държавното управление, усилват се натискът върху обществените финанси, само че чистият държавен дълг остава под 20 % от Брутният вътрешен продукт и обезпечава задоволително пространство за осъществяване на политика, се псочва в докалда, представен и от МФ.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР