Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Негативни оценки! „Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава постоянна, заяви Министерство на финансите.

Стабилната вероятност балансира от една страна по-слабите упования за икономическия напредък на България в кратковременен проект и нарасналата вътрешна политическа неустановеност, а въпреки това ниският чист държавен дълг на страната и ниските разноски за лихви.

Според S&P Global Ratings това развиване на България дава опция за политики и прави нейните обществените финанси по-малко чувствителни на бързо повишаващите се лихвени проценти в международен проект.

 

България сега изпитва висока инфлация, което съгласно S&P Global Ratings може да съставлява предизвикателство пред нейното участие в еврозоната от 2024 година.

S&P Global Ratings чакат растежът на Брутният вътрешен продукт на България да отслабне доста през идващите месеци. Въпреки че стопанската система остана по-устойчива през 2022 година от следствията от спора Русия-Украйна, в сравнение с са били първичните упования на рейтинговата организация, предстоят няколко провокации.

 

Очакванията са да намалее външното търсене от страни съществени търговски сътрудници на България в Европейски Съюз и потреблението да отслабне, защото продължителната висока инфлация, която правят оценка на близо 10 % приблизително през 2023 година, ще тежи върху действителните заплати. Като позитивно въздействие се правят оценка плановете, финансирани със средства от Европейски Съюз, които ще обезпечат известна поддръжка за стопанската система.

 

От S&P Global Ratings предвиждат действителен напредък през 2023 година от по-малко от 1 %, което е доста закъснение по отношение на упованията им от 3 % през 2022 година.

Според S&P Global Ratings България последователно напредва в напъните си за влизане в еврозоната, само че остава неразбираемо дали ще получи участие от 01.01.2024 година заради няколко оставащи спънки.

 

Успешното присъединение на България към еврозоната ще отстрани остатъчния валутен риск по отношение на еврото в стопанската система, ще усъвършенства достъпа на страната до европейските финансови пазари и ще разреши на локалните търговски банки директен достъп до ресурсите на ЕЦБ.

 

В момента обаче България е с висока инфлация (близо 15 %), което, съгласно рейтинговата организация, може да усложни задачата за покриване на критериите за конвергенция, при този индикатор, през идната година.

 

Вътрешнополитическата неустановеност също продължава с съществуването на служебно държавно управление след последните предварителни избори през октомври 2022 година, което усложнява процеса на подготовка за присъединение към еврозоната.

Рейтинговата организация би повишила кредитния рейтинг при присъединението на страната към еврозоната, както и при значително усъвършенстване на външната позиция на България. S&P означават, че биха намалили рейтинга, в случай че икономическите вероятности на България се влошат доста по отношение на сегашните им упования, което може да се случи да вземем за пример заради по-силни косвени резултати от закъснение на световния напредък, доста утежняване на обстановката с районната сигурност или спиране на вноса на сила от Русия, застрашаващо съществуването на задоволително предложение на енергийни доставки за стопанската система на България.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР