Международната рейтингова агенция Moody`s повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа

...
Международната рейтингова агенция Moody`s повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа
Коментари Харесай

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на Fibank

Международната рейтингова организация Moody`s увеличи дълготрайните депозитни рейтинги на Първа капиталова банка на B1.

Международната рейтингова организация Moody`s базира своята оценка на няколко критерии, измежду които:

висока дарба на банката да генерира облага и оперативна ефективност;

необятна депозитна база, която е преобладаваща в структурата на финансиране;

постоянни ликвидни буфери;

по-ефективно корпоративно ръководство и ръководство на риска, което Първа капиталова банка развива дружно с Международната финансова корпорация (IFC).

Moody`s показва, че Fibank реализира устойчиво равнище на доходи и добра възвращаемост на активите, видно от коефициента й на облага преди хранителни запаси към рисковопретеглени активи от 3,6% към декември 2016 година Агенцията показва, че източниците на доходи за банката са добре разпределени. Коефициентът на ликвидни активи възлиза на забележителните 28%.

Fibank поддържа постоянни финансови буфери, като към края на 2016 година коефициентът на базовия личен капитал от първи ред е 12,0%, а на капитала от първи ред 15,1%, доста над регулаторния най-малко от 11,5%.

Moody`s напомня, че Fibank е третата по величина банка в България, с пазарен дял от 13,3% при депозитите от физически лица и семейства.

По предварителните отчетни данни към 30 юни 2017 година облагата на Първа капиталова банка преди амортизация и налози е в размер на 82 млн. лева, а чистата облага е 40 млн. лева За първите шест месеца на 2017 година чистият лихвен приход е в размер на 124 млн. лева и чистият приход от такси и комисиони е 49 млн. лева

Към 30 юни 2017 година Fibank регистрира значително понижение в общия размер на необслужваните заеми от 9.4% по отношение на 31 март 2017 година, като делът им към кредитния портфейл за второ тримесечие на 2017 година понижава до 23.5% от 26.0%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР