Международната рейтингова агенция Moody`s понижи късно в петък дългосрочния рейтинг

...
Международната рейтингова агенция Moody`s понижи късно в петък дългосрочния рейтинг
Коментари Харесай

Агенция Moody`s понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Международната рейтингова организация Moody`s намали късно в петък дълготрайния рейтинг на английския дълг от Аа1 до Аа2 със постоянна вероятност, предава организация " Ройтерс ". Причината е несигурността, обвързвана с Брекзит, написа в официално съобщение на организацията.

Агенцията отбелязва, че се тормози от " евентуалното утежняване на стабилността на английската стопанска система в средносрочен проект заради изтеглянето от Европейски Съюз ". Освен това тя се притеснява от усилване на натиска върху английския бюджет заради намаляване на икономическата интензивност в резултат на излизането на Англия от Европейски Съюз.

Според организацията вероятността за рейтинга е „ постоянна “ като цяло. Това значи, че в близко бъдеще няма да настъпи по-нататъшно утежняване на оценката на кредитоспособността. Дори и след понижението Англия продължава да се смята за уместно място за сигурни вложения, т.е. разполага с капиталов рейтинг.

Правителството на Обединеното кралство съобщи в първата си реакция, че оценката на Moody`s се базира на данни, които са остарели и нерелевантни.

Няколко часа преди оповестяването на решението на организацията министър председателят Тереза Мей се изрече доста красноречиво по тематиката за Brexit във Флоренция, Италия. Инвеститорите на финансовите пазари бяха разочаровани, защото изявлението на Мей не донесе доста вести. Още денем английският паунд беше подложен на напън. След като рейтингът бе намален, цената му още веднъж спадна доста с половин % и доближи дневен спад до 1,3451 щатски $. Паундът падна внезапно и по отношение на еврото.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР